4 valkuilen op de weg naar financiële onafhankelijkheid

De weg naar financiële onafhankelijkheid is een lange, lange reis. En om het allemaal nog wat lastiger te maken kent die weg ook nog de nodige valkuilen. In dit blog vier valkuilen waar ikzelf wel eens in gevallen ben.

Onverschilligheid

Ken je dat? Dat je eigenlijk af wilt vallen maar toch nog maar een tweede koek naar binnen schuift? Een stemmetje in je hoofd fluistert dat je het echt wel verdiend hebt. Of dat het toch allemaal geen zin heeft. En hup, daar is de koek achter de knopen. Daar lig je dan, op de bodem van de valkuil die onverschilligheid heet.

Onverschilligheid is ook funest voor je plan om financieel onafhankelijk te worden. Als het je niet kan schelen hoeveel kosten er gerekend worden door je beleggingsplatform dan kan het maar zo zijn dat je een paar jaar later financieel onafhankelijk bent dan wanneer je er wel op had gelet.

Hetzelfde geldt voor besparingen. Je kan er voor kiezen de ziektekostenpremie per maand te betalen. Maar vaak scheelt het je 1 á 2 procent wanneer je de premie per jaar betaald. Die onverschilligheid kan je dus zomaar een paar euro kosten.

Gemakzucht

Gemak dient de mens, zeggen ze. En dat is ook zo. Niemand die nu nog met de hand de was doet, toch? Maar het wordt een ander verhaal wanneer je gemakzuchtig bent. Gemakzucht is een geniepige valkuil.

Gemakzucht kan namelijk ongemerkt je leven in sluipen. Je kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk tanken langs de snelweg. Als je dagelijks op weg naar je werk langs het tankstation op de snelweg komt, dan is het natuurlijk super gemakkelijk om daar te tanken. Geen omweg. Misschien wel pinnen aan de pomp en door. Maar dan ben je wel een dief van je eigen portemonnee. Langs de snelweg betaal je namelijk de hoofdprijs voor je brandstof.

Nog een voorbeeld? Boodschappen. Als je dagelijks uit je werk naar de super rijdt om je avondeten te halen is de kans groot dat je a. niet weet wat je nog in huis hebt, b. met trek je boodschappen doet en c. haast hebt. Je koopt daardoor meer dan je nodig hebt en let daarbij niet op de prijs.

Ongeduld

Nog zo’n valkuil: ongeduld. De weg naar financiële onafhankelijkheid duurt lang. Jaren zelfs. In die jaren probeer je onder je stand te leven en je vermogen te laten groeien. Maar dat gaat meestal maar langzaam. Grote kans dat je ongeduldig wordt.

En dan ga je verkeerde beslissingen nemen. Misschien ga je actiever beleggen in de hoop meer rendement te maken terwijl je weet dat passief beleggen over het algemeen meer oplevert. Of je gaat toch maar iets meer op stand leven. Je moet toch ook genieten! Maar in beide gevallen komt financiële onafhankelijkheid niet dichterbij. Sterker nog, de weg wordt alleen maar langer.

Luiheid

Als je iets wil bereiken moet je aan de slag. Omgekeerd geldt het zelfde: ben je lui dan bereik je niks. Ook geen financiële onafhankelijkheid.

Als je te lui bent om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld of je telefoonabonnement goedkoper kan, dan laat je geld liggen. En dus blijft financiële onafhankelijkheid een stip op de horizon.

Nog een voorbeeld van luiheid: geen tijd besteden aan je financiële administratie. Zonder inzicht in je inkomsten en je uitgaven is de kans groot dat er weinig overblijft om te investeren. Terwijl het bijhouden van je administratie maar een paar minuten per week hoeft te kosten. Toegegeven, de eerste keer kost het je aanzienlijk meer tijd maar daarna is het een kwestie van bijhouden.

Ik ken de valkuilen van dichtbij

De valkuilen die ik hier beschrijf ken ik maar al te goed. Ik heb er al regelmatig in gelegen. En nog steeds val ik er van tijd tot tijd in. De oorzaak daarvan is denk ik tweeledig. Ten eerste heb ik nog geen duidelijk plan over hoe ik financieel onafhankelijk wil worden. Ik ben op weg, maar de route ken ik niet en de voortgang weet ik niet. Ten tweede heb ik nog niet echt, wat je noemt, een money mindset.

Warren Buffet moest ooit een telefoontje plegen in een telefooncel, las ik ergens. De telefooncel accepteerde zowel kwartjes als dubbeltjes. Warren had alleen een kwartje. Omdat het telefoontje niet meer hoefde te kosten dan een dubbeltje ging hij eerst het kwartje wisselen. Dát is pas een money mindset!

Heb jij wel eens in een valkuil gelegen?

2 gedachten over “4 valkuilen op de weg naar financiële onafhankelijkheid

Geef een reactie