6 dingen die je moet weten over het sneeuwbaleffect

Als je je een beetje verdiept in financiële onafhankelijkheid dan kom je al snel het sneeuwbaleffect tegen. In dit artikel vertel ik je 6 dingen die je moet weten over het sneeuwbaleffect. En aan het einde vind je ook nog een bonus!

1. Het is een zelfversterkend effect

Volgens Wikipedia is het sneeuwbaleffect de benaming voor een situatie waarin een gebeurtenis zichzelf steeds verder versterkt. Dit effect kan je je voorstellen als een sneeuwbal die van een berg afrolt. Omdat er sneeuw aan de rollende bal blijft kleven wordt de bal groter en gaat hij harder rollen. Hierdoor kleeft er weer meer sneeuw aan de bal en wordt de bal nog groter. En gaat hij nog harder rollen. Enzovoort, enzovoort.

Een mooi voorbeeld van dit effect vind je in de luchtvaarttechniek. Door bij de ontwikkeling van een vliegtuig te besparen op gewicht heb je minder brandstof nodig. Omdat je minder brandstof nodig hebt, kunnen de vleugels iets kleiner en bespaar je weer op gewicht. Enzovoort, enzovoort.

Wanneer je financieel onafhankelijk wil worden kan je ook gebruik maken van het sneeuwbaleffect.

2. Aflossen gaat steeds sneller

Goede kans dat jij, net als ruim 60% van de Nederlandse bevolking, een hypotheek hebt. En er is ook een goede kans dat jij, net als veel andere hypotheekbezitters, aan het aflossen bent geslagen. Zet je daarbij ook het sneeuwbaleffect aan het werk?

Het sneeuwbaleffect heeft namelijk een positieve uitwerking op aflossen. Denk maar eens mee. Je hebt een hypotheekschuld en die los je af. Daardoor bespaar je op de rente. Door die besparing te gebruiken voor je volgende aflossing daalt je hypotheekschuld iets harder. Waardoor je weer bespaart op de rente. Enzovoort, enzovoort.

Een grafiekje laat dat mooi zien.

sneeuwbaleffect bij aflossen

De doorgetrokken lijnen geven de resterende hypotheek weer. De onderbroken lijnen de hoogte van de aflossing. Als je elke maand evenveel aflost loopt je hypotheek lineair af (blauwe doorgetrokken lijn). Als je elke maand de bespaarde rente toevoegt aan het bedrag dat je aflost, loopt je hypotheek steeds sneller af (oranje doorgetrokken lijn).

Dát is het sneeuwbaleffect!

3. Mindset is alles

Mooi hè, dat sneeuwbaleffect? Maar je krijgt dat alleen voor elkaar met de juiste mindset. Als je aflost, en dus minder rente hoeft te betalen, moet je wel de verleiding weerstaan om die besparing meteen weer uit te geven.

Nee, de juiste mindset is om de besparing in te zetten voor je volgende aflossing. Investeren in plaats van spenderen zeg maar. En kijk daarbij vooral naar de lange termijn. Als je alleen maar naar de bespaarde rente zou kijken dan lijkt het amper zoden aan de dijk te zetten. Maar door op de lange termijn te focussen zie je dat je uiteindelijk een lagere restschuld over blijft of dat je eerder van je hypotheek af bent.

4. Investering groeit steeds harder

Het prachtige van het sneeuwbaleffect is dat het andersom ook werkt. Bij investeren namelijk. Wanneer je je geld investeert krijg je rendement. Dat is in elk geval de bedoeling. Over dat rendement krijg je vervolgens ook weer rendement. En zo wordt je investering steeds sneller iets groter.

Ook dit effect is mooi zichtbaar in een grafiekje.

sneeuwbaleffect bij investeren

Het grafiekje gaat er vanuit dat je begint met 100 euro. Als je dat 20 jaar in je zak laat zitten, of op je spaarrekening laat staan, heb je na 20 jaar nog steeds 100 euro: 0% rendement. Zou je echter die 100 euro naar de beurs brengen dan heb je na 20 jaar bijna vier keer zoveel in je handen: €386,97 om precies te zijn. Dan moet de beurs natuurlijk wel elk jaar 7% rendement opleveren. Overeen langere periode is dat alleszins mogelijk maar voor wie dat té optimistisch vindt heb ik ook nog een rendement van 4% toegevoegd aan de grafiek. Dat levert na 20 jaar toch ook nog meer dan een verdubbeling op.

Het sneeuwbaleffect werkt dus ook bij investeren. Overigens wordt het daar meestal samengestelde rente of het rente-op-rente-effect genoemd.

5. Schuld wordt steeds groter

Helaas kan het sneeuwbaleffect ook optreden bij het aangaan van schulden. Maar dan in negatieve zin. Je neemt een lening omdat je iets niet kan betalen. Daardoor stijgt je rentelast. Als je die ook niet kan betalen stijgt je rentelast nog verder. Enzovoort, enzovoort.

Bij schulden is het effect overigens nog groter dan bijvoorbeeld bij het aflossen van je hypotheek. Dat komt omdat de rente die je betaalt over schulden vaak vele malen hoger is dan de rente op een hypotheek.

6 Het sneeuwbaleffect is een slechte metafoor

Tja, het sneeuwbaleffect is eigenlijk alleen maar een metafoor. En nog een vrij slechte ook. Het sneeuwbaleffect werkt namelijk helemaal niet in de sneeuw. Als een sneeuwbal begint te rollen, plakt er inderdaad meer sneeuw aan. Maar doordat de bal in gewicht toeneemt, wordt het ook moeilijker om te rollen. De bal zal daarom al snel stil komen te liggen. Weg effect!

In tekenfilms en strips werkt het sneeuwbaleffect overigens wel altijd. Misschien is het daarom wel zo’n sprekende metafoor.

Gebruik jij het sneeuwbaleffect om versneld van je hypotheek of van je schulden af te komen?

Bonus In deze Excelsheet vind je alle data en de grafieken uit dit artikel.

2 gedachten over “6 dingen die je moet weten over het sneeuwbaleffect

  1. Het sneeuwbaleffect is leuk, maar het is niet nodig om strict toe te passen. Het suggereert namelijk dat je de baten (of verminderde kosten in geval van hypotheek) van een investering ook in hetzelfde moet terug investeren, terwijl dat prima iets anders kan zijn.
    Je kan de bespaarde kosten van je hypotheek bijvoorbeeld prima extra in beleggingen stoppen. Maar dat visualiseert wat minder lekker.

  2. Bedankt voor de nuancering. Je hoeft het inderdaad niet persé de baten in te zetten daar waar je de baten verdient hebt. Voor de uitleg van het effect is het natuurlijk wel handig om het zo te doen. Sowieso is het natuurlijk handig om het sneeuwbaleffect wel in te zetten als je schulden aan het terugbetalen bent. Anders beleg je met geld dat je eigenlijk niet hebt.

Geef een reactie