8 geldlekken en hoe ze te dichten

bruin veld onder witte wolken en blauwe lucht bij daglicht

Kort geleden schreef ik over de latte-factor, het fenomeen dat je ongemerkt veel geld uitgeeft aan kleine dingetjes. In dit blog leg ik uit wat een geldlek is en wat de acht meest voorkomende geldlekken zijn. En hoe je deze lekken dicht!

Wat is een geldlek?

Het geldlek is het subtiele broertje van de latte-factor. Bij de latte-factor geef je actief maar ongemerkt veel geld uit aan kleine dingen. Een koffie voor onderweg, een lunch in het bedrijfsrestaurant. Dat soort dingen.

Bij een geldlek gaat het ook vaak om relatief kleine bedragen. Het geldlek is alleen wat subtieler omdat de bedragen automatisch betaald worden of dat ze je overkomen. Bovendien weten geldlekken zich meestal goed te verschuilen in je bankafschriften. Die 3 euro per maand voor een stukje software bijvoorbeeld valt echt niet op tussen de hypotheek, de energierekening en de zorgverzekering.

En stilletjes lekt die 3 euro dan elke maand weg. Een geldlek.

De meeste geldlekken zijn eenvoudig te voorkomen. Maar dan moet je je er wel bewust van worden dat je ze hebt. Hieronder volgt de top 8 van veel voorkomende geldlekken.

8. Het ‘gratis’ product

Je kent het vast wel. Zo’n aanbieding bij de supermarkt waarbij je een ‘gratis’ product krijgt. Het enige wat je er voor hoeft te doen is het product te kopen. Daarna kan je met een foto van de kassabon het aanschafbedrag terugvragen. En daar gaat het mis. Want dát vergeten veel mensen.

Dit geldlek kan je op twee manieren dichten. De eerste is simpelweg niet meer mee te doen met dit soort acties. Als je wel mee wil blijven doen, zet dan meteen een reminder in je telefoon. En met meteen bedoel ik, nog vóór je het product in je karretje legt.

7. De bibliotheekboete

Ik leen graag boeken van de bibliotheek. Daarmee bespaar ik geld in mijn portemonnee en ruimte in mijn huis. Waar ik in het verleden niet zo goed in was, was het op tijd inleveren van de boeken. Dat leverde me regelmatig een boete op van een paar centen tot een paar euro. Zonde geld natuurlijk.

Ook dit is een geldlek dat eenvoudig gedicht kan worden. Je kan bijvoorbeeld een reminder in je telefoon zetten. Of nog handiger, laat de bibliotheek je een reminder sturen via de mail. Bij veel bibliotheken kan dit.

6. Je proefabonnement niet opzeggen

Een proefabonnement klinkt ideaal. De eerste paar weken betaal je niks en je mag het abonnement vaak aan het einde van de proefperiode kosteloos opzeggen. Dit geldlek lijkt een beetje op het ‘gratis’ producten geldlek. Alleen is het lek groter. En net als bij dat andere geldlek vergeten mensen vaak het abonnement op tijd op te zeggen. Een paar euro per maand kan er dan zomaar weglekken.

Wil je dit geldlek voorkomen dan kan je je proefabonnement het best meteen na afsluiten weer opzeggen. Of in elk geval een reminder in je telefoon zetten.

5. Het abonnement bij de sportschool

Nog zo een, je goed bedoelde abonnement bij de sportschool die je enthousiast afsloot in januari. Goede kans dat je na blue monday alweer gestopt bent met het fanatieke calorieën verbranden maar het abonnement rent vrolijk verder. Jammer. Zeker als je in al je fanatisme meteen maar voor een abonnement van drie jaar bent gegaan.

Dit geldlek is wat lastiger te dichten. Meestal kan je binnen de looptijd van je abonnement niet kosteloos afscheid nemen. Zeg hem dan ik elk geval alvast op. Dan weet je zeker dat het lek aan het einde van de looptijd dicht is. En mocht je je bedenken, dan kan je vast je opzegging wel weer terugdraaien.

4. Software die je niet meer gebruikt

Vroeger kocht je software. Of je downloadde het van een illegale site. In elk geval had je er hoogstens één keer kosten aan. Tegenwoordig is dat anders. Veel software en apps werken tegenwoordig met een abonnementsvorm. Je betaalt niet de volle mep in één keer maar elke keer een beetje. En als je de software niet meer gebruikt, dan blijf je betalen. En dan lekt je geld stilletjes weg.

Dit is een vrij geniepig geldlek. Veel software betaal je namelijk met je creditcard. En creditcardbetalingen worden pas aan het einde van de maand gerapporteerd in je overzicht en pas de maand daarna van je rekening afgeschreven. Bovendien bevat die afschrijving een algemene omschrijving. Dus op je bankrekening zie je niet terug dat het om abonnementsgeld voor je software of app ging.

Wil je van dit geldlek af, maak dan een overzicht van alle betaalde software die je hebt en zeg ze op. Of zet een reminder in je telefoon.

3. Verkeersboetes

Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg maar vorig jaar kreeg ik een verkeersboete. Ik was té enthousiast op weg gegaan naar mijn vakantiebestemming. Op de A2 bij Maastricht reed ik ietsjes te hard en ik werd beloond met een boete van €58. En wat gebeurde er dit jaar? Op weg naar Zuid-Frankrijk? Op de A2 bij Maastricht? Inderdaad, weer te enthousiast. Dit jaar mocht ik €44 aan het CJIB overmaken.

Hoewel ik het geen enkel probleem vind dat je een boete krijgt wanneer je de regels overtreedt vind ik het wel zonde van mijn geld. De oplossing voor dit geldlek is simpel maar saai: houd je aan de regels!

2. Automatische deelname aan loterij

De kans dat je een berg geld wint met een loterij is bijzonder klein. En toch zijn er hele volksstammen die elke maand automatisch meedoen aan een loterij. Elke maand lekt er zo’n 15 euro weg. Doe je dat vanaf je 18e tot je 85e dan kost je dat ruim €12.000. Minus de kleine bedragjes die je zo nu en dan wint. Beleg je die 15 euro elke maand, dan heb je op je 85e zo’n €273.000 op je beleggingsrekening staan. Minus de vermogensrendementsheffing die je dan mag betalen.

Loterijen? Gewoon niet doen!

1. Rood staan

Het meest voorkomende geldlek is denk ik wel rood staan. Want rood kunnen staan is ó zo handig. Maar rood staan kost ook onwijs veel geld. En het feit dat je rood staat komt toch vooral omdat je je financiën niet op orde hebt. En dat je geld wilt uitgeven dat je niet hebt.

De enige oplossing om dit geldlek te dichten, is je doorlopend krediet op te zeggen. Daar moet je wel wat moeite voor doen want banken zijn over het algemeen duidelijker over hoe je het doorlopend krediet aanvraagt dan hoe je het weer opzegt.

Inzicht

Wil je weten of er bij jou ook geld weg lekt? Ga dan eens met een stofkam door je bankafschriften om ze boven water te krijgen. Want als je financieel onafhankelijk wil worden moet je beginnen met inzicht te krijgen in je inkomsten en je uitgaven.

Welke geldlekken heb jij? Of heb je ze allemaal al gedicht?

Foto door Wolfgang Hasselmann.

8 gedachten over “8 geldlekken en hoe ze te dichten

 1. Om de zoveel tijd check ik mijn uitgaven. Dan ga ik er eens lekker voor zitten.
  Het is eigenlijk vrij simpel: als ik nog plezier beleef aan de uitgave dan blijft het. Ook als ik actief gebruik maak van de dienst. Maar als het voor de handigheid is of “gewoon ok” dan stop ik het. Je kan je altijd nog op een later moment weer aanmelden voor de dienst!
  En die boetes? Ik probeer zoveel mogelijk rustig en op de cruise control te rijden.

  1. Ha, cruise control. Daar ben ik ooit mooi de boot mee in gegaan. Ik reed dagelijks over een stuk snelweg met trajectcontrole. Ideaal voor cruise control. Ik stelde hem altijd iets hoger in want de snelheidsmeter is altijd een beetje onnauwkeurig. Niets aan de hand. Ging een aantal maanden goed.

   Op een gegeven moment was het tijd voor een andere auto. Een veel nieuwere. Op het stuk snelweg behield ik mijn oude patroon. Cruise control ingesteld. Iets boven de maximum snelheid. Lekker cruisen.

   Een paar dagen later, bericht van de CJIB. Dat ik op het traject iets te hard had gereden. Of ik even wilde betalen. En de dag erna nog één. En de dag daarna nóg een.

   Blijkbaar had de snelheidsmeter van mijn nieuwe auto geen onnauwkeurigheid. 😐

   Gelukkig krijg je je boetes tegenwoordig lekker snel anders had het misschien weken geduurd voor ik door had dat ik toch maar iets langzamer moest gaan rijden.

 2. Geldlekken heb ik niet, althans niet voor mij :). Jij geeft bijvoorbeeld aan dat de loterij een geldlek is, voor mij is dat vermaak en de maandelijkse kans en euforisch moment dat ik wellicht miljonair ben geworden. Dat de kans klein is betekent voor mij niet dat ik niet meedoe omdat ik het simpelweg gewoon leuk vind 🙂

  Van de andere punten heb ik zelf nog nooit last van gehad, zelfs niet een verkeersboete. Zonde van het geld, en met flitsmeister en waze scheelt het je een hoop geld.

  1. Zo zie je maar weer, financiën blijft een persoonlijk dingetje.

   Fijn voor je trouwens dat je van de kans op een miljoen al euforisch wordt! 😉

 3. Oh, ik had er natuurlijk wel eentje, een website die ik niet gebruikte en daar kreeg ik een paar weken geleden een rekening voor. Meteen betaald én meteen opgezegd, dat overkomt me niet nog een keer!!

Geef een reactie