Besparen op vrije tijd

Bij het opmaken van de balans over 2019 was er één post die er nogal negatief uitsprong. De post Vrije tijd. Vandaag onderzoek ik of ik kan besparen op vrije tijd. Daarbij beantwoord ik twee vragen. Wil ik besparen op vrije tijd? Ja! Wat kan die besparing me opleveren? Heel veel!

Budgetteren

In mijn vorige berichten heb ik vooral geprobeerd inzicht te krijgen in onze inkomsten en uitgaven. De vaste lasten zijn bepaald, de tandartsverzekering ging onder de loep en ik maakte mijn eerste maandoverzicht. Daarmee ben ik aardig op weg met stap één van de geldnerdmethode – inzicht krijgen – maar ik ben er nog lang niet. Toch wil ik vandaag al een beginnetje maken met stap twee: budgetteren. En in de geldnerdmethode betekent dat vooral iets vinden van je inkomsten en uitgaven.

Vrije tijd? Wat kost dat?

De post Vrije tijd kostte ons in 2019 iets minder dan €500 per maand. Vierhonderdvierenzeventig euro en éénenzeventig cent om precies te zijn. Volgens een oud bericht van het CBS passen wij daarmee precies in het gemiddelde maar ik vind het nogal wat. Waar gaat dat allemaal aan op!?

Als ik in mijn administratie kijk dan zie ik dat de post Vrije tijd is onderverdeeld in Boekhandel, Junk food, Sport, Uit eten, Uitjes en Vakantie. Daar gaven we vorig jaar gemiddeld het volgende aan uit:

PostUitgave per maand
Boekhandel€18
Junk food€41
Sport€115
Uit eten€73
Uitjes€92
Vakantie€136
Totaal€475

De grootste posten zijn dus Sport en Vakantie. Ik heb de precieze uitgaven onder die posten nog eens goed bekeken en daar ben ik best tevreden over. Dat kunnen we ons veroorloven en dat willen we ons ook wel veroorloven.

Maar dan die andere posten… Elke maand een nieuw boek? Meer dan veertig euro aan junk food? En daarnaast ook nog eens €73 aan Uit eten? Je zou haast denken dat we nooit thuis eten. Of dat wij niet kunnen koken. En dan ook nog €92 per maand aan Uitjes. Ik vind het een hoop geld. Dat moet toch anders kunnen?

Wat als we de gewraakte posten nou eens terugbrengen naar €0 per maand? Ten eerste zou onze boekenkast niet verder gevuld worden met boeken die we toch maar één keer lezen. Die boeken halen we wel bij de bibliotheek, daar hebben we toch al een abonnement op. Ten tweede zouden we minder hard ons best hoeven te doen om overtollige kilo’s kwijt te raken. En dat is altijd een goed idee.

Maar wat zouden we met het bespaarde geld kunnen doen? Aan het werk zetten natuurlijk! Rendement maken.

Investeren in plaats van spenderen

Stel, ik kan op de beurs elk jaar gemiddeld 7% rendement halen. Veel financiële bloggers rekenen met dat rendement, dus het is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Stel verder dat ik tot mijn AOW (in 2042) alles wat ik op vrije tijd bespaar, maandelijks investeer op de beurs. Hoeveel geld levert dat dan op? Dat kan je in Excel eenvoudig uitrekenen met de functie voor toekomstige waarde (TW). Laten we dat eens doen voor de posten waarop ik wil besparen.

UitgavePer maandtoekomstige waarde
Boekhandel€18€11.244
Junk food€41€25.610
Uit eten€73€45.599
Uitjes€92€57.467
Totaal€224€139.920

Ok! Dat is, ehm, best veel!

Natuurlijk, er valt best wat af te dingen op dit overzicht. Je kan je afvragen of het realistisch is om helemaal niets meer uit te geven aan deze posten. En ook die 7% rendement is geen garantie. Aan de andere kant, het tabelletje laat wel duidelijk zien wat het effect kan zijn van investeren in plaats van spenderen.

Heb jij helder voor ogen wat het je oplevert wanneer je minder uitgeeft en meer investeert?

5 gedachten over “Besparen op vrije tijd

 1. Dit wordt ook wel de “Latte factor” genoemd. Iets wat je niet nodig hebt maar elke dag een beetje kost kun je weglaten om aan het einde veel over te houden.
  Er zijn ook best wat bloggers die het anders zien. Geef geld uit aan waar je gelukkig van wordt, in plaats van aan onzin is hun devies.
  Ik zou zelf niet snel bezuinigen op boeken. Dingen leren zijn mij veel waard. Junk food… inderdaad, lekker kan ook gezond zijn. Schaar jij Falafel onder junkfood? Want dat is nog wel gezond als je alle witte sauzen links laat liggen.
  Mijn grootste kostenpost is vakantie en uitjes. En dat wil ik houden, ook! Inversteren in herinneringen vind ik.
  Geld is niks als je er niks mee doet. Waar geef jij wél graag je geld aan uit?

  1. De latte factor als term is nieuw voor mij maar als fenomeen niet. Ik heb iemand dat ook wel eens lekgeld horen noemen: geld dat ongemerkt weglekt.

   Op dit moment geven we voor mijn gevoel vooral ‘zomaar’ geld uit. Daar wil ik graag vanaf. Minder uitgeven en meer genieten van de dingen waar we wel nog geld aan uitgeven.

   Onder junk food versta ik overigens vooral de grote gele M en haar concurrenten.

 2. Eerst dacht ik ‘wow 500 per maand is veel’ tot ik in mijn eigen administratie ging kijken…

  Een paar zaken vallen me op aan je categorieën. Junk food en Uit eten tellen wij bij Eten. Als je bv niet had besteld, was het uit het boodschappen budget gegaan, dus dan hoort het voor mij daar thuis.

  Ik mis juist iets over hobby’s. Het bedrag voor vakantie vind ik ook erg laag voor een heel jaar voor twee personen (toch?). Wij houden van kamperen en wandelen maar zijn toch bijna 200 euro per maand kwijt voor zomervakantie en 2-3 weekendjes in een huisje met vrienden/familie.

  Hoe deelt het CBS de categorieën in?

  Maar ondanks het in totaal hoge bedrag, zou ik hier inderdaad niet graag op willen bezuinigen

  1. Dankzij jou scherpe observatie heb ik nog eens goed naar de post Vakantie gekeken. Ik blijk niet alles even consequent onder die post geboekt te hebben. De camping (twee volwassenen, drie kinderen) heb ik bijvoorbeeld voor een deel met mijn creditcard betaald. En creditcardbetalingen werden vorig jaar nog niet zuiver geboekt door mij. Ook de boodschappen tijdens de vakantie zijn deels onder Vakantie geboekt en een deel onder Huishoudelijke uitgaven. Achteraf had ik beter al die boodschappen onder Vakantie kunnen boeken. Ik wil namelijk inzicht krijgen wat onze vakantie in totaal kost.

   Een beetje om diezelfde reden heb ik de posten Junk Food en Uit eten. Het gaat me nu vooral om het inzicht en de bewustwording. Later worden er misschien wel budgetten gesteld.

   Ik weet niet of het CBS ook een indeling van inkomsten en uitgaven kent. Is dat niet wat té gedetailleerd voor het CBS?

   1. Met deze uitleg snap ik je indeling inderdaad beter.

    CBS weet wel van alles over vaste lasten en inkomen, maar ik denk dat het Nibud je meer kan leren over geldzaken.

    Super mooi inzicht al, daar begint het allemaal mee!

Geef een reactie