Bloggen is hard werken

groene palmboom onder blauw lucht bij daglicht

Sinds maart van dit jaar ben ik aan het bloggen. Tot nu toe is het me gelukt om elke week een bericht te posten. Maar ik merk wel dat bloggen hard werken is. Dat had ik al van andere bloggers begrepen maar nu heb ik het ook in de praktijk ervaren.

Nieuw onderwerp

Het is voor mij vooral hard werken omdat het onderwerp waar ik over blog, financiële onafhankelijkheid, nieuw voor mij is. Ik heb het onderwerp ergens in 2019 ontdekt en ben sindsdien echt werk gaan maken van mijn financiën. Veel onderwerpen, zoals besparen, budgetteren en investeren (toch de basis van financiële onafhankelijkheid), kende ik natuurlijk al wel, maar niet in de praktijk. Ik ben op dat vlak dus bewust onbekwaam.

Dat geldt ook voor bloggen. Toen ik met bloggen begon kwam ik er al heel snel achter dat er nog twee gebieden zijn waar ik bewust onbekwaam ben: WordPress en schrijven.

De wondere wereld van WordPress

Een blog opzetten met WordPress lijkt zo gepiept. En in principe is dat ook zo. Met een paar klikken heb je een site in elkaar gedraaid. Maar of dat ook een site is die doet wat je graag wilt is de vraag. Het standaard thema is misschien niet zo mooi als je zou willen. En voor je het weet struin je uren het internet af voor het juiste thema. Tip? Niet doen. Wees niet te kieskeurig en kies iets wat voor nu voldoet. Het is belangrijker dat je start met berichten schrijven dan dat je thema perfect is.

Naast het thema heb je ook nog te dealen met allerlei plug-ins. Er zijn er onwijs veel en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk heb ik slechts een klein aantal plug-ins geïnstalleerd maar ik moet nog wel een keer nagaan of er geen betere zijn. Met name Jetpack schijnt een behoorlijke wissel te kunnen trekken op de snelheid van je site.

Schrijven is schrappen

En dan het schrijven zelf. In mijn dagelijks werk schrijf ik ook. Maar dat is programmacode, geen artikelen. Hoewel begrijpelijke programmacode schrijven een hele uitdaging is, vind ik een blog schrijven een stuk uitdagender. Het is niet altijd even makkelijk om een logisch geheel te fabriceren dat ook nog een beetje lekker te lezen is. Er wordt daarom behoorlijk gepoetst en geschaafd voordat een artikel on line komt.

Deadlines!

De laatste tijd merk ik dat het me steeds meer moeite kost om het artikel op tijd af te hebben. In principe heb ik een vast moment in de week waarom ik mijn artikels schrijf en ook een vast moment waarop mijn artikels verschijnen. Dat is op de vrijdag. En daar zit een probleem. Op vrijdag zou ik een artikel moeten schrijven die de volgende vrijdag verschijnt. Die deadline in de verte maakt mij laks. Het zorgt ervoor dat ik op vrijdag andere dingen doe. Ook leuk, maar dat heeft wel tot gevolg dat ik op een ander moment tijd moet vinden om het artikel af te ronden zodat het vrijdag kan verschijnen. Het artikel over millenials is overigens op een vrijdagochtend tussen 6 en 8 geschreven en leverde veel meer reacties op dan ik had verwacht. 🙂

Anyway, vanaf komende week gooi ik het publicatieschema om. De artikels verschijnen niet meer op vrijdagochtend maar op maandagochtend. Dit is voorlopig het laatste artikel waarmee je het weekend in gaat. Vanaf maandag kan je de nieuwe week een frisse start geven met een schrijfsel van mij.

Vind jij bloggen ook hard werken?

Foto door Irma Yanti

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

12 gedachten over “Bloggen is hard werken

 1. Bloggen kan hard werken zijn, ja. Veel uitzoeken, letten op taalgebruik, etc. Soms gaat het makkelijk, soms moeilijk.
  De frequentie waarop mijn berichten online komen vind ik niet zo heel boeiend meer. Soms wat meer en soms wat minder. Dat is okee. Het moet geen werk worden!

  1. Precies dat ja: soms vliegt de tekst van je hoofd naar de computer en andere momenten kost het eeuwig, lijkt het.

   Ik probeer wel een vaste frequentie te hanteren. Ik denk dat mijn lezers dat fijn vinden en er zijn vast ook wel wat algoritmes zo hier en daar die dat fijn vinden.

 2. Herkenbaar soms blog ik even niet en soms weer wel, dan heb ik nieuwe inspiratie gevonden.

  Het is soms net werken maar ik ben iets soepeler geworden, geen inspiratie ook geen posts op mijn blog. Ook door corona werk ik veel meer dan anders en heb ik minder vrije tijd en dat met een contract van 24 uur. Standaard werk ik bijna elke week over en als ik vrij ben heb ik niet veel puf en tijd.

  Het bloggen moet ook leuk blijven, ik verdien er niet veel mee. Waar als ik tijd heb vind ik het leuk om te doen.

  1. Begrijpelijk zuinige man. Het overkomt mij ook regelmatig dat ik ’s avonds geen computer meer kan zien. Door mijn werk kijk ik sowieso al de hele dag naar een beeldscherm, ’s avonds doe ik dan liever iets anders.

   Geld verdienen doe ik al helemaal niet met mijn blog. Tot nu toe staat er nog geen enkele advertentie, gesponsorde content of affiliate link op. Wie weet verandert dat ooit nog maar vooralsnog is het een hobby die alleen maar geld kost. Zo word ik nooit financieel onafhankelijk natuurlijk 😉

 3. Heel herkenbaar weer Chris, ook ik ben soms inspiratieloos. Maar soms heb ik ook momenten dat ik het ene artikel na het andere artikel schrijf. Zo heb ik nu voor vrijwel de hele maand oktober nog een voorraad aan berichten liggen. Echter slinkt het ook snel, aangezien ik nu het erg druk op het werk heb en s’avonds geen inspiratie om wat te schrijven. Ik hoop binnenkort weer wat inspiratie te krijgen, maar aangezien ik al over zoveel onderwerpen heb geschreven wordt de poule waar je uit kunt schrijven steeds kleiner tenzij je jezelf gaat herhalen. Een re-visit vind ik nog wel prima, heb ik ook al een aantal keer gedaan, maar een onderwerp wat niet is veranderd herhalen is ook voor de schrijver zo….. inspiratieloos.

  Dus hopelijk krijg ik ook snel weer inspiratie, want anders is het eind oktober ook op bij Luxe of Zuinig 😉

  1. Als je al zo lang blogt zoals jij kan ik me voorstellen dat het lastig is om nog iets origineels te vinden. Daar heb ik, als beginnende blogger, nog niet zoveel last van. Ik vind het vooral nog lastig om de ideeën die ik heb snel op ‘papier’ te krijgen.

   Ik hoop dat je snel weer inspiratie vindt. Het zou toch jammer zijn als het stil blijft op je blog.

 4. Ik heb een kleine 30 artikelen in concept staan, genoeg om over te schrijven voorlopig. Het komt zoals het komt. Een vast moment heb ik niet, maar ik ben ook pas een paar weken bezig. Soms 3 per dag, later wellicht 1 per week. Het gaat mij er om dat ik mijn eigen gedachten kan ordenen en dat gaat in het tempo waarin het gaat 🙂

  1. Wat grappig, voor mij was mijn gedachten ordenen ook één van de redenen om te gaan bloggen. En om feedback te krijgen op hoe ik de dingen doe. Beide lukt aardig.

 5. Hoi Chris, het varieert bij mij. Ik heb twee vaste rubrieken (wekelijkse uitgaven en weekmenu) zodat ik wel ieder weekend wat online kan zetten. Ik heb niet heel veel volgers, verdien er geen cent mee en doe het echt als hobby. Het moet inderdaad geen werk worden zoals Uitklokken zegt, ik heb al een fulltime baan! Ik vind de echte commerciële sites over geld en duurzaamheid niet leuk om te lezen dus zelf zal ik dat ook nooit gaan doen. Ik vind juist de particulieren die hun eigen verhalen vertellen heel leuk. Dus Chris : lekker doen wat past in jouw schema, ik blijf je volgen want ik lees je verhalen met plezier!

  1. Bedankt voor het compliment Stella!

   Ik kijk ook elke maand uit naar mijn vaste rubriek: het maandoverzicht. Niet alleen omdat ik dan in elk geval weet waarover ik moet schrijven overigens, ook voor de inzichten die het me oplevert.

   Tot voor kort volgde ik een blog die steeds commerciëler werd. Op een gegeven moment werd er zelfs voor 2 euro een heel eenvoudig huishoudboekje in Excel aangeboden. Toen de lezers ook nog monddood werden gemaakt ben ik afgehaakt.

   Ik heb niets tegen bloggers die geld willen verdienen met hun blog, maar de commercie moet er niet van af druipen.

Geef een reactie