Bye bye 2020

December is niet alleen de maand van de lijstjes, het is ook de maand van reflectie. Zeker in de dagen tussen kerst en oud en nieuw met de Top 2000 op de achtergrond. Wat is er gebeurd het afgelopen jaar? Wat ging er goed? Wat kan er beter?

Corona, what else

Over wat er gebeurde kunnen we kort zijn: corona. Toen ik in maart begon met bloggen verwachtte ik niet dat ik de rest van het jaar thuis zou werken. In april was het duidelijk dat we niet met ‘maar een griepje’ te maken hadden en vroeg ik mij af of corona mij financieel zou treffen. Dat is gelukkig niet gebeurd. En ook in medisch opzicht ging corona aan mij en mijn gezin voorbij.

Behalve corona gebeurde er natuurlijk veel meer. Sinds die eerste post in maart heb ik bijvoorbeeld elke week een bericht gepubliceerd. In totaal zijn dat 43 berichten, inclusief deze bonus post. Het viel niet altijd mee om een bericht te schrijven maar ik ben er trots op dat het me gelukt is.

Financiën op orde

Waar ik ook trots op ben is dat ik het afgelopen jaar geen financiële gaten heb gedicht vanuit de buffers van mijn eenmanszaak. Voordat ik financieel wakker werd gebeurde dat regelmatig. Inmiddels wordt er elke maand geld opzij gezet voor toekomstige uitgaven zoals een andere auto, een nieuwe wasmachine, onderhoud en de vakantie. Daarnaast is er een buffer aangelegd voor onvoorziene uitgaven.

Qua besparingen loopt het helaas nog niet zo hard. Er is bespaard op telefoonkosten, ik heb me geabonneerd op een goedkopere krant en ik stapte over op een andere zorgverzekering. Verder dichtte ik een aantal geldlekken: rood staan kunnen we niet meer, boeken leverde ik op tijd in en ik had maar één verkeersboete Maar dat is het wel zo’n beetje. Ik merk wel dat ik bewuster omga met uitgaven. Lattes worden er amper meer ‘gedronken’ en tanken doe ik niet meer langs de snelweg maar bij een budgetpomp om de hoek.

Eindelijk inzicht

De grootste verandering van 2020 is denk ik wel: eindelijk inzicht! Ik maakte elke maand een overzicht van onze inkomsten en uitgaven. Die overzichten geven me steeds meer inzicht in hoe we er financieel voor staan. Het was even puzzelen hoe je je administratie moet inregelen om tot het juiste overzicht te komen maar met de huidige indeling ben ik dik tevreden. Wat ook hielp was te visualiseren hoe onze inkomsten verdeeld worden over uitgaven, aflossing en sparen.

Afgelost op de hypotheek

Een andere grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren is de hypotheek. In 2019 paste ik die aan en sinds dit jaar wordt er flink op afgelost. Eind 2019 stond de totale hypotheekschuld nog op € 236.000 en was er nul komma nul afgelost. Inmiddels staat de schuld op € 211.703. Er is dus € 24.297 afgelost! Elke aflossing verlaagde de rente met een kleine €2 euro die vervolgens werd gebruikt voor de volgende aflossing. Door dit sneeuwbaleffect, én een verlaging van de rente van 1,44% naar 1,25%, betalen we nu nog maar € 220,52 rente per maand. Dat is ruim € 65 minder dan aan het begin van het jaar. En vergeleken met augustus 2019 is het zelfs € 584,98 minder! Als alles volgens plan loopt ben ik in 2027 hypotheekvrij.

De geldnerdmethode

In mijn eerste post kondigde ik aan dat ik de geldnerdmethode volg. Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we stellen dat dat deels gelukt is. Door de maandoverzichten heb ik veel meer inzicht maar met het budgetteren gaat het nog niet zo goed. Ikzelf ben wel bewuster bezig met mijn uitgaven, mijn vrouw is zo ver nog niet. Die heeft nog last van levensstijlinflatie. Desondanks en mede door de baan van mijn vrouw steeg ons spaarpercentage aanzienlijk. We houden dus geld over om te investeren maar daar is nog geen sprake van. Mijn bitcoins en de investering in Mintos tel ik niet mee, dat zijn bevliegingen uit vroeger tijden.

De grootste uitdaging is misschien wel volhouden. Zeker als je geen rekening houdt met de valkuilen op de weg naar financiële onafhankelijkheid. Een wekelijkse blog heeft mij in elk geval geholpen. Zeker dankzij jou, de lezer van mijn blog!

Een goede jaarwisseling gewenst en op naar 2021!

2 gedachten over “Bye bye 2020

Geef een reactie