Bye bye Mintos

met sneeuw bedekte bergen onder blauwe lucht bij daglicht

In september 2019 ben ik halsoverkop in Mintos gedoken. Een beetje zoals ik in 2018 halsoverkop in Bitcoins gedoken ben. Nu we een jaar verder zijn is het tijd om de balans op te maken. En ja, de titel is een spoiler.

De propositie van Mintos

Misschien ken je Mintos al, er wordt namelijk regelmatig over geblogd. Bijvoorbeeld door De Budgetman, ThinkingBig en FinancElle. Voor als je Mintos nog niet kent: Mintos is, zoals ze het zelf zeggen, het toonaangevende platform voor het beleggen in leningen. Je belegt dus in leningen.

Dat werkt zo. Mintos heeft contact met partijen die leningen aanbieden, kredietverstrekkers. De kredieten die deze partijen verstrekken bieden zij via Mintos aan jou aan. Je helpt de kredietverstrekkers dus met het financieren van de kredieten. Voor die hulp krijg jij een vergoeding, je rendement.

En dat rendement kan behoorlijk oplopen. Op het moment van schrijven is het gemiddelde rendement 12,37% per jaar. Een flink hoog rendement dus. Dan zal het risico dus ook wel hoog zijn?

Er zijn inderdaad risico’s. Maar je hebt zelf wel een aantal middelen in handen om dat risico te verlagen. Zo geeft Mintos elke kredietverstrekker een rating. Door alleen te investeren in kredietverstrekkers met een hoge rating verlaag je het risico, maar daarmee ook het rendement. Verder hebben veel kredietverstrekkers een terugkoopgarantie. Daarmee geeft de kredietverstrekker aan dat hij jouw investering terugbetaalt wanneer de kredietnemer te laat is met terugbetalen.

Al met al heeft Mintos een heel interessante propositie. Er is dan ook al flink in geïnvesteerd. En wat ook prettig is, ergens in het afgelopen jaar is de hele site van Mintos in het Nederlands beschikbaar gekomen.

Morele bezwaren tegen Mintos

En toch klopt er iets niet. Ergens in het afgelopen jaar zag ik een comment. Helaas kan ik het blog en de comment niet meer terugvinden. Het blog ging over Mintos en de strekking van de comment was: is het moreel juist om te investeren in leningen aan andere mensen?

Goeie vraag! Maar ook een moeilijke vraag. Want wat is moreel goed of fout? Het antwoord op morele vragen is vaak hoogst persoonlijk. Het zijn namelijk jouw normen en waarden die jouw antwoord bepalen. Jij kan met jouw normen en waarden tot een ander antwoord komen dan ik met mijn normen en waarden.

Terug naar Mintos en de vraag of ik het moreel juist vind om te investeren in leningen.

Goed beschouwd zit er iets tegenstrijdigs in bloggen over financiële onafhankelijkheid en investeren in leningen. Aan de ene kant roep ik dat je van je schulden af moet zien te komen en aan de andere kant faciliteer ik het aan gaan van schulden. Kan dat wel?

Ik vind inmiddels van niet. Ik kan niet voorkomen dát iemand een lening aangaat, dat is hun eigen keuze. Maar omdat ik het onverstandig vind om een lening aan te gaan, omdat je geld uitgeeft dat je niet hebt en omdat je met een lening duurder uit bent, wil ik het niet meer faciliteren.

Bye bye Mintos dus.

Heb jij morele bezwaren tegen Mintos of andere vormen van beleggen?

Foto door Ryunosuke Kikuno

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

7 gedachten over “Bye bye Mintos

 1. Interessante gedachte. Ik ben zelf helemaal niet tegen het faciliteren van leningen, omdat dit gewoon af en toe noodzakelijk is. De haarlemmerolie voor de economie en het reguliere betalingsverkeer. Soms moet je lenen om verder te komen in het leven. Studieschuld, hypotheek, vreemd vermogen in een bedrijf, een onverwachte rekening omdat je pech hebt zoals een ongeluk.
  Ik zou wel graag zien dat de echt slechte leningen er niet meer zijn. Bijvoorbeeld payday credit, waar het probleem achter de kredietbehoefte niet wordt opgelost. Maar dit gaat samen met financiële educatie, iets wat in weinig (geen?) landen hoog op de agenda staat.
  Je zou bij Mintos ook kunnen opteren om selectief te zijn in het soort lening dat je aangaat. Bijvoorbeeld business en mortgage. Misschien is dat wel iets voor jou?

  1. Terwijl ik de post schreef heb ik inderdaad kort overwogen in andere typen leningen te investeren, zoals zakelijke leningen en hypotheken inderdaad. Dat lijken in elk geval ‘betere’ leningen dan de leningen waar mijn strategie zich nu op richtte: kortlopende persoonlijke leningen.

   Voor nu neem ik even helemaal afscheid van Mintos. Wellicht dat ik er later weer in stap als ik mijn beleggingsstrategie bepaald heb.

 2. Ik ken mintos niet en op dit moment is er niet genoeg geld over om te investeren, maar over morele bezwaren had ik gisteren nog een discussie. Zo verdedigde een familielid de aanschaf van een (kleine) nieuwe wagen met het feit dat hij de hele tweedehandsmarkt van auto s immoreel vindt.
  Tja, hij heeft natuurlijk ergens wel een punt, maar mijn ervaring is dat je moraliteit kan gebruiken om alles goed en/of slecht te praten.

 3. Volgens mij zijn bijna alle inversteringen leningen voor anderen: aandelen, staatsobligaties, geldvoorelkaar. Ik kan eigenlijk geen externe investering bedenken die geen lening is.
  Het verschil zit ‘m denk ik in de soort lening: was het een verstandige lening voor die andere partij, of was de andere partij verleid tot het kopen van een te duur product?

  1. Je hebt helemaal gelijk geld-is-tijd. In de basis leen je bij investeren geld uit in de verwachting dat je daar rendement op maakt. De vraag is, is de investering die je doet moreel juist? Voor nu kies ik er voor om niet te investeren in leningen. In de toekomst, wanneer ik in de investeerfase ben, zal ik proberen te voorkomen te investeren in wapens en rookwaar. Ook dat is een morele keuze.

 4. Ik denk dat u eigelijk bedoelt ik wil niet in leningen zoals bv een auto een nieuwe keuken.
  Ik vind in dat opzicht lender & spender een mooie partij wel leningen maar tegen een nette rente en alleen voor mensen die het ook kunnen betalen, nauja meestal dan.
  verder is uitlenen via bv lendahand en crowd about now duurzaaminvesteren en oneplanetcrowd juist wenselijk naar mijn bescheiden mening.
  verder ben ik het helemaal eens met niet investeren in bv olie en rookwaren.
  Alhoewel ik daar niet direct op let, ter compensatie en ook omdat je niet alleen voor je zelf moet leven gaat er iedere maand geld naar goede doelen. maar goed ik ben al fire.

Geef een reactie