De geldnerdmethode

water onder een bewolkte lucht overdag door Eric McClean op Unsplash.com

Op mijn reis naar financiële onafhankelijkheid heb ik een plan nodig. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de wijze lessen van Geldnerd, die ik voor dit blog de geldnerdmethode noem.

De geldnerdmethode bestaat uit vijf stappen:

 • Inzicht krijgen
 • Budgetteren
 • Je spaarpercentage vergroten
 • Rendement maken
 • Volhouden

Sommige stappen zijn gemakkelijk uit te voeren, andere stappen kosten de nodige inspanning, discipline en doorlooptijd.

Inzicht krijgen

Als je je enigszins verdiept in financiële onafhankelijkheid dan is vrijwel altijd het eerste wat je leest: zorg dat je inzicht krijgt! Je moet weten hoeveel geld je te besteden hebt en je moet weten hoeveel geld je uitgeeft. Zonder dit inzicht krijg je nooit grip op je financiën. Zonder dit inzicht word je misschien elke maand een beetje rijker maar waarschijnlijker word je elke maand een beetje armer.

Geldnerd heeft het krijgen van inzicht zover geautomatiseerd dat het hem slechts een paar minuten per week kost om bij te houden. Ikzelf gebruik het gratis programma BankTrans. Daarmee lees ik elke week mijn transacties in en de meeste worden automatisch aan een categorie gekoppeld.

Budgetteren

Zodra je inzicht hebt in je inkomsten en je uitgaven kan je verder met de volgende stap: budgetteren. Bij budgetteren gaat het er volgens de geldnerdmethode vooral om iets te vinden van de inkomsten en de uitgaven die je nu inzichtelijk hebt. Bij elke uitgavenpost in je overzicht kan je de volgende vragen stellen:

 • Geven we echt zoveel uit?
 • Kan ik me dat eigenlijk wel veroorloven?
 • Wil ik me dat wel veroorloven?

Van mijn eerdere pogingen om grip te krijgen op mijn financiën herinner ik mij nog goed dat ik schrok van hoeveel wij uitgeven aan de post Overig. Dat was zo’n post waar ik alles maar onder schaarde waarvan ik eigenlijk niet zo goed wist waar het anders thuis hoorde. Iets gekocht bij de Bruna? Overig. Iets gekocht bij de Action? Overig. Betaalverzoekje betaald? Overig. Tja, dan loopt het snel op natuurlijk.

Inzicht kan dus een schrikreactie geven maar het kan ook pijnlijk blootleggen dat je eigenlijk te weinig geld hebt voor alles wat je noodzakelijk acht. In dat geval moet je nog eens kritisch kijken naar al je uitgaven. Welke uitgaven zijn écht noodzakelijk en welke niet. Vervoerskosten om naar je werk te komen? Noodzakelijk. Lunchkosten van het restaurant op je werk? Waarschijnlijk niet.

De laatste vraag die Geldnerd stelt is een interessante. Wil je wel je geld uitgeven aan de dingen die je je kan veroorloven? Waarom koop je de dingen die je koopt? Omdat je mee wil doen in de rat race? Omdat je een mooiere auto, tuin, huis, gadget of jas wil hebben dan je collega? Je buurvrouw? Je broer?

Persoonlijk helpt het me enorm om me te realiseren dat ik het al enorm goed heb. Ik behoor, net als jij, tot de rijksten der aarde. Zo’n 90% van de wereldbevolking heeft het financieel gezien slechter dan ik. Dat zijn ruim 6 miljard mensen! Ik wil daarom tevreden zijn met wat ik heb en meer begaan zijn met wie het minder heeft.

Je spaarpercentage vergroten

De volgende stap in de geldnerdmethode is je spaarpercentage vergroten. Je spaarpercentage is de verhouding tussen je inkomsten en je uitgaven.

Stel je ontvangt elke maand €1000 en je geeft elke maand €800 uit. Dan is je spaarpercentage 20%. Hoe hoger je spaarpercentage, hoe meer je elke maand over houdt. En hoe meer je over houdt hoe meer vrijheid je hebt. Bijvoorbeeld om je schulden af te betalen of om te investeren.

Er zijn twee manieren waarop je je spaarpercentage kan vergroten. De eerste is zorgen dat je meer verdient. Dat is niet altijd gemakkelijk te realiseren maar je kan er wel voor kiezen het extra salaris dat je krijgt wanneer je promotie maakt niet op te maken. In plaats daarvan kan je het gebruiken om je spaarpercentage te vergroten. De tweede manier om je spaarpercentage te vergroten is door minder uit te geven. Dat is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger te realiseren. Het verminderen van je uitgaven heeft bovendien een bijkomende voordeel. Doordat je minder uitgeeft per maand heb je ook minder vermogen nodig voordat je financieel onafhankelijk bent.

Rendement maken

De eerste drie stappen van de geldnerdmethode hebben we nu gehad. Vanaf nu houden we elke maand geld over. We zijn toe aan de vierde stap: rendement maken. Of, zoals Geldnerd het noemt: je geld aan het werk zetten.

Hoewel er tal van mogelijkheden zijn om je geld aan het werk te zetten kiest Geldnerd er voor om vooral te investeren in aandelen. Hij volgt daarbij een strategie die lijkt op de strategie van Mr FOB waarbij een deel van het vermogen vrij opneembaar is, een deel belegd is via een pensioenrekening en een deel belegd is in indexfondsen.

Ikzelf heb slechte ervaringen met de beurs. Tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 heb ik vrij onbesuisd aandelen gekocht van een aantal Nederlandse financiële instellingen. De beurs stond zo laag, hij kon daarna alleen nog maar omhoog, dacht ik. Dat bleek ook wel zo te zijn maar niet voordat de beurs nog flink lager stond. En daar konden mijn zenuwen niet goed tegen. Dus verkocht ik de boel met verlies…

Op mijn reis richting financiële onafhankelijkheid wordt deze stap een uitdaging.

Volhouden

De laatste echte stap in de geldnerdmethode is volhouden. Dat is meteen ook de saaiste stap aldus Geldnerd. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je administratie op orde te houden en het geld dat je over houdt aan het werk te zetten. Maand na maand, jaar na jaar. Totdat je financieel onafhankelijk bent.

Let’s go

Zoals ik al schreef, ik ben erg gecharmeerd van de geldnerdmethode. De methode is lekker overzichtelijk en praktisch. Vanaf nu gebruik ik deze methode op mijn reis naar financiële onafhankelijkheid. Dit blog gebruik ik voor mijn reisverslag. Ga je mee?

Foto door Eric McLean.

2 gedachten over “De geldnerdmethode

 1. Ha Chris,

  Leuke blog, ik ga je volgen en je artikelen allemaal nalezen. Ik ben zelf overigens ook begin mei een blog begonnen om financieel onafhankelijk te worden. Blogs van anderen geven leuke inspiratie.

  Groeten.

  De Geldhamster

  1. Bedankt voor je compliment Geldhamster en welkom op mijn blog. Leuk dat jij ook een blog bent gestart. Succes!

Geef een reactie