De meest gelezen posts van 2020

Het is december, de maand van de lijstjes. Een mooi moment om eens te kijken wat de meest gelezen posts van 2020 waren. Dit is de top 10.

10 De fases van de reis naar financiële onafhankelijkheid

In veel van mijn posts heb ik het over de reis naar financiële onafhankelijkheid. Ik vind dat een mooie metafoor. In deze post leg ik uit dat die reis uit vier fases bestaat en dat elk van deze fases zijn eigen kenmerken en uitdagingen heeft.

9 Mijn spaarpercentage door de jaren heen

Pas sinds dit jaar maak ik weer werk van mijn financiën. Toch heb ik in deze post een poging gedaan om te kijken naar het spaarpercentage dat ik in de afgelopen jaren heb behaald. Het goed nieuws, er waren geen jaren met een negatief spaarpercentage. Het slechte nieuws, voorlopig ben ik nog niet financieel onafhankelijk 🙂

8 6 dingen die je moet weten over het sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect is een vrij populair begrip onder financiële bloggers. In deze post leg ik uit wat het is en dat je het op zowel je vermogen als je op je schulden kan toepassen.

7 Inzicht in de financiën van juli 2020

Sowieso zijn maandoverzichten over onze financiën behoorlijk populair. Toch een gevalletje van waar doen ze het van misschien? Het overzicht van juli is niet spectaculair anders dan andere overzichten. Behalve dan misschien dat we in die maand een spaarpercentage van 0% hadden 😮

6 De aflossingsvrije hypotheek onder handen genomen

In 2019 paste ik mijn hypotheek aan. In dit blog leg ik uit hoe dat precies in zijn werk ging. In de reacties werden kritische noten gekraakt en helaas moet ik toegeven dat ik nog steeds niet weet of de aanpassing verstandig is geweest of niet. De hypotheek blijft een lastig ding, vind ik.

5 Vroeg beginnen is vroeg stoppen

Als je vroeg in de ochtend begint met werken kan je vroeg in de middag naar huis om leuke dingen te doen. Hetzelfde geldt voor financiële onafhankelijkheid. Hoe eerder je daar aan begint te werken, hoe eerder je het bereikt. In deze post laat ik zien welke kansen je laat liggen wanneer je niet vroeg begint.

4 Geldstress, alleen bij millennials?

Volgens een onderzoek in opdracht van de ABN AMRO ervaren millennials in hun relatie meer stress over geld dan ouderen. In deze post ging ik na hoe dat bij mijzelf en bij andere financiële bloggers zit.

3 Hoeveel vaste lasten hebben wij

De post over onze vaste lasten was een ware eye opener. Ik leerde daarin dat we gemiddeld ruim €1800 per maand aan vaste lasten hebben! Deze post kreeg vooral veel views omdat het Geldnerd inspireerde tot het schrijven van deze post.

2 8 geldlekken en hoe ze te dichten

Geld dat ongezien verdwijnt dankzij bijvoorbeeld een ongebruikt sportschool- of softwareabonnement noem je een geldlek. In deze post som ik de acht meest voorkomende geldlekken op.

1 Leven volgens de principes van de FIRE-beweging

Met stip op 1 staat deze post over het leven volgens de principes van de FIRE-beweging. En eigenlijk verbaast me dat een beetje. Het is de enige post op mijn blog over FIRE en toch krijgt het de meeste views. Misschien moet ik vaker over FIRE bloggen 🙂

Wat vond jij het afgelopen jaar beste bericht op dit blog?

Geef een reactie