Geldstress, alleen bij millennials?

Regenwolken, vuur boven Afrikaans landschap

Volgens een recent onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO, ervaren millennials meer stress over geld in hun relatie dan ouderen. Ik vraag me af hoe dat bij financiële bloggers zit en of geldstress specifiek voor millennials is.

Het onderzoek

Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1996 en zijn dus tussen de 24 en 40 jaar oud. Met andere woorden, de jongste millennials beginnen net met werken, de oudsten naderen hun midlifecrisis. Ikzelf ben van Generatie X en behoor, volgens het onderzoek, dus tot de ouderen.

Uit het onderzoek blijkt dat een behoorlijk aantal van de millennials geldstress ervaart in hun relatie. Vooral de uitgaven van de partner levert stress op, gevolgd door de uitgaven aan boodschappen, de woning en de tuin. Verder valt op dat millennials zich vaker met de uitgaven van de partner bemoeien dan ouderen.

Ten slotte valt nog op dat mannen zich vaker gestresst voelen over de uitgaven van hun partner dan vrouwen.

Financiële bloggers en geldstress

Er zijn nogal wat financiële bloggers die millennial zijn: Luxe of zuinig, Geldover, De Kleine Kapitalist, Zuinigeman, Tom, Niet tot 71. Daarnaast is er ook een heel aantal bloggers uit de groep ouderen: Geldnerd, MrFob, Uitklokken en ikzelf. Kunnen we in de artikelen van deze bloggers iets terugzien van de resultaten van het onderzoek?

Ik volg de genoemde bloggers nu ongeveer een jaar denk ik. En ik krijg de indruk dat geld en het streven naar financiële onafhankelijkheid weinig stress oplevert in de relatie van deze bloggers. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze liever niet schrijven over stress in de relatie.

Wat je wel vaak ziet in de rubrieken over kasboekjes is dat één van de twee partners de financiën doet en dat de ander het niet zoveel kan schelen. Ik kan me voorstellen dat dat stress kan geven. De één heeft namelijk precies in de gaten hoe het er financieel voor staat, de ander heeft geen idee. Dan kan het maar zo gebeuren dat de eerste zich ergert aan de uitgaven van de ander.

Mijn vrouw en ik zijn overigens zo’n stel waar hij de financiën beheert en zij het niet zoveel kan schelen. En ja, dat levert zo nu en dan stress op. Vooral als hij (ik dus) vindt dat zij onzinnige uitgaven doet. Of überhaupt teveel uitgeeft.

Alleen millennials?

Wat ik me afvraag is of het fenomeen geldstress wel gerelateerd is aan de generatie. Hebben de millennials van nu meer geldstress dan Generatie X zo’n 15 jaar geleden? Kibbelden de ouderen van nu niet over precies dezelfde zaken? Is het niet gewoon onderdeel van je relatie vormgeven? Als je relatie nog jong is moet je nog op één lijn zien te komen. Ouderen hebben dat vaak al achter de rug.

Alhoewel, onzinnige aankopen zijn wel een stuk makkelijker geworden omdat je nu alle denkbare onzin met een druk op de knop uit China kan laten komen. Voor een schijntje ook nog.

Ervaar jij geldstress in je relatie?

Foto door Birger Strahl

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

19 gedachten over “Geldstress, alleen bij millennials?

 1. Nee geen geldstress hier. Een gezamenlijke rekening, werken beide. Genoeg inkomen. Al vanaf t begin overzicht. Studieschulden afgelost. Alleen nog een hypotheek. Ook bewust. Van huur naar koop verhuist zodra t kon. Veel bewuste keuzes. Veel sparen, geen yolo.. 😂 35 en 36 jaar, 2 kids van 8 en 10

  1. Overzicht, dat is denk ik toch wel de kern van een financieel gezond leven. En blijkbaar helpt het jullie geldstress te voorkomen.

 2. Het lijkt me dat dit niet een generatieding maar een cohorteffect is. Millenials hebben wellicht minder stabiliteit in inkomen en uitgaven omdat ze bijvoorbeeld 10 jaar geleden nog op school zitten. Dan kost geld meer tijd om over na te denken dan wanneer je in de afgelopen 20 jaar ieder jaar 3% meer inkomen hebt gekregen en al 15 jaar in hetzelfde huis woont.

  1. Ik moest even opzoeken wat een cohorteffect is maar inderdaad, mijn gevoel zegt dat het onderzoeksresultaat mede bepaald is door de onderzochte groep.

 3. Ik blog nooit over stress, aangezien er ook geen noodzaak is om erover te bloggen. Wij ervaren dan ook 0,0 stress. Ik moet wel zeggen dat ik de persoon in huis ben die de financiën bijhoudt en de ander er minder in is geïnteresseerd. Maar dat we wel het er gezamenlijk vaak over hebben gezien we de gedachte van financiële vrijheid delen.
  Daarnaast hebben we wel gezamenlijk besloten (10 jaar geleden inmiddels) dat we onze eigen rekeningen aanhouden en een gezamenlijke. Wat de persoon zelf koopt via zijn eigen rekening is zijn/haar eigen feestje en hebben we ook geen commentaar op, tenzij het natuurlijk een nutteloos maandelijkse uitgave is ;-).
  Verder overleggen we eigenlijk beide wel over grotere aankopen, niet omdat het niet kan, maar meer of het wel slim is of dat het wel nodig is, maar als zij iets koopt qua kleding of ik een game of iets anders….. tja lekker doen en niemand die ernaar kraait.

  Stress ervaren we dus totaal niet, maar het speelt ook mee dat we natuurlijk een zeer royale SR hebben waarin uitgaven prima gedaan kunnen worden. Ik durf wel te wedden dat als dit minder ruim is de stress groter kan zijn als de partner dingen koopt. Daarnaast speelt ook mee hoe je de rekening opdeling doet, als je alleen een gezamenlijke rekening hebt waar beide salarissen op staan kan het natuurlijk sneller een discussiepunt worden dan compleet gescheiden.
  Daarnaast ligt het aan de persoonlijkheden en nog 100.000 andere punten natuurlijk!

  1. Dat had ik dan goed ingeschat 🙂

   Het kan inderdaad nogal schelen of je partner en jij dezelfde ideeën hebben of niet. En ook de hoogte van je inkomen dan wel je spaarpercentage zal ook vast van invloed zijn. Bij ons komt er in principe ruim voldoende binnen, het is alleen zo dat we op dit moment niet dezelfde ideeën hebben. Maar ach, de weg naar financiële onafhankelijkheid is lang en we zijn nog maar net op weg. Ik heb er alle vertrouwen in dat we elkaar op die weg niet kwijt gaan raken.

 4. Nou stress over geld hebben we niet in de relatie. We hebben beide onze eigen pot, alleen de gezamenlijke rekening delen we. Er is wel eens onenigheid, maar dat gaat eigenlijk nooit direct over geld maar meestal iets over verspilling. Stress is het echt niet.
  Fijn dat ik nu tot de ouderen behoor…

  1. Fijn dat jullie over geld geen stress hebben. Stress is overigens ook wel een groot woord vind ik.

   Tja, ook Generatie X volgens mij dus afgaand op het onderzoek hoor je bij de ouderen. Maar jij en ik zijn nog geen opa 🙂

  2. Hi Uitklokken, fijn hè, bij de ouderen horen, ik ga het steeds meer waarderen! Volgens mijn vader (78) ga je je steeds minder zorgen maken, steeds minder over dingen druk maken en steeds meer genieten.Gezondheid én een goed pensioen helpen daar natuurlijk wel bij…. zo wil ik ook wel oud worden!

 5. Nee, nooit over geldzaken. Wij zijn vijftigers en beheren onze eigen financiën. Georg is ZZP-er, ik werk al sinds mijn 20e fulltime en verdien goed. We hebben geen geldzorgen en ik voorzie die in de (nabije) toekomst ook niet.

 6. Ik denk ook dat de eerste tien of vijftien jaren van je zelfstandige leven het meest stressvol zijn qua geld. Veel mensen krijgen geen eerste buffertje mee, en moeten dus alles zelf opbouwen en tegenwoordig zelfs eerst nog de studieschuld afbetalen. Het duurt dan soms even voordat je je draai gevonden hebt en alles een beetje stabiel is.

  1. Zou het? Ik denk dat het een combinatie is van hoeveel geld je te besteden hebt en je financiële opvoeding. Als je ruim in de centen zit ervaar je niet zo snel stress denk ik dan wanneer je telkens te kort komt. Aan de andere kant, als je weinig te besteden hebt maar een goede financiële opvoeding genoten hebt, ervaar je ook minder snel stress.

   Hoe dan ook, de hoeveelheid geldstress lijkt me eerder gerelateerd aan de levensfase van de millennials, zoals jij ook schrijft, dan aan de generatie.

 7. Wij zijn millenials, zonder stress over geld. Iedere maand lopen we voor een aantal zaken heen: inkomsten & uitgaven van de afgelopen maand, wat verwachten we aankomende maand aan speciale uitgaven (kleding, etentjes, vakanties, dat soort dingen), hoe staan de beleggingsrekeningen er voor en wat is er gespaard?
  Dit maandelijkse overleg zorgt voor een groot wederzijds inzicht. Ik ben zelf afgestudeerd in een economische richting en zoek de interessante beleggingsproducten (meestal geen indexen maar specifieke bedrijven), mijn vrouw bepaalt of we wel of niet kopen of iets verkopen.

  Ik denk dat het er ook van afhangt in hoeverre je mee kunt komen in de wereld. Vrienden van ons hebben gekozen voor maximale hypotheken en hebben dus een behoorlijk hoge maandlast tov. hun inkomen. Wij hebben daar nooit aan meegedaan, we wonen in een huis wat past bij onze gezinssituatie (3 kinderen). BIj Funda hebben we dus niet gekeken naar “maximaal bedrag” maar gewoon de wooneisen ingevuld.

  1. Jullie hebben de zaakjes mooi op orde zo te lezen. Wat een interessante beleggingsaanpak ook. Op die manier verlaag je de kans van emotioneel handelen denk ik. Jij doet het voorstel, je vrouw de executie. Nice.

   Ik woon op dit moment in mijn tweede koophuis. In beide gevallen heb ik me, net als je vrienden, meer laten leiden door wat er mogelijk was dan door wat er nodig is. Mocht er ooit een ander huis komen, dan hoop ik dat ik zo wijs ben om vooral op de noodzaak te letten.

   1. Dank je. We hebben het afgelopen jaar ons best gedaan. Nu zijn we (met name ik) in de fase “hoe had ons leven er uit gezien als we eerder niet zó dom hadden gedaan met geld”.

    Met zó dom bedoel ik gewoon “leven als ieder ander”. Dit is een gevoel wat denk ik herkenbaar is voor velen, gezien het aantal keren dat ik het tegenkom in podcasts ed. 🙂

 8. vijftien jaar een relatie gehad met een leuke dame met een gat in haar hand. twee lieve kinderen en uiteindelijk gescheiden. wat een opluchting. voor mij persoonlijk dan.

  nu in een relatie met een dame die een gelijk gedachtengoed over geld hanteert als ik. wat een opluchting nu ik op een lijn kan zitten met mijn levensgezellin.

Geef een reactie