Geldstromen visualiseren met Sankey

rivier omringd door bergen

Sinds het begin van dit jaar maak ik elke maand een overzicht van mijn financiën. Toch gaven die overzichten nog niet het inzicht dat ik graag zou willen hebben. Totdat ik mijn geldstromen inzichtelijk maakte met een Sankey-diagram. In dit blog leg ik kort uit wat een Sankey-diagram is en hoe ik mijn geldstromen daarmee visualiseer.

Wat is een Sankey-diagram

Een Sankey-diagram is een stroomdiagram waarbij de breedte van de stroom afhankelijk is van de waarde van de stroom. Dit type diagram wordt bijvoorbeeld gebruikt om energiestromen weer te geven maar je kan het ook goed gebruiken om geldstromen te visualiseren.

Voorbeeld Sankey-diagram gemaakt met SankeyMATIC

In bovenstaand diagram zie je duidelijk dat inkomen 1 hoger is dan inkomen 2 omdat de stroom breder is. Ook zie je dat het budget van €3.000 gelijkmatig uitgegeven wordt aan lasten en investeren. Een mooi spaarpercentage van 50% 🙂

Ik leerde het Sankey-diagram overigens kennen door De Kleine Kapitalist die er een minicursus aan weidde.

Geldstromen visualiseren met Sankey

Laten we het Sankey-diagram gebruiken om mijn geldstromen te visualiseren. Hiervoor gebruik ik het maandoverzicht van augustus 2020. Die staat mij nog vers in het geheugen. Bovendien kan ik wat eenvoudiger de banksaldi van die maand terugvinden. Die banksaldi staan namelijk niet in mijn maandoverzichten maar die saldi wil ik wel inzichtelijk hebben. Want dat miste ik tot nu toe.

Sankey-diagram augustus 2020

Als je dit diagram bekijkt zie je aan de linkerkant wat de stand van zaken aan het begin van de maand was. Je ziet de hoogte van de aflossingen tot nu toe, wat er binnen kwam en de saldi van de verschillende bankrekeningen. Aan de rechterkant zie je waar geld aan uitgegeven is en wat er aan eind augustus op de rekeningen stond. Het geld stroomt dus van links naar rechts en vertakt zich hier en daar en op een enkele punt vloeit het weer samen.

Welk inzicht geeft dit?

Ten eerste geeft het diagram mooi weer hoeveel er inmiddels afgelost is en hoeveel geld er op de verschillende rekeningen staat. Dat zijn er overigens wel erg veel. Het is bijna net zo’n zootje als bij Uitklokken. 🙂

De bedragen Afgelost en R1 zijn overigens enigszins bijgesteld omdat dan het diagram wat meer leesbaar is en omdat ik de hoogte van mijn bankrekening enigszins privé wil houden.

Verder valt het mij op dat we €5.588 aan inkomsten hebben en €6.608 uitgeven. Het verschil (€1.020) wordt gefinancierd vanuit de bankrekeningen. Je ziet dan ook dat er aan het einde van de maand minder op de bank staat dan aan het begin. Over het hoe en waarom van deze geldstroom wil ik de komende tijd meer te weten zien te komen.

Waar ik lang mee heb geworsteld bij het samenstellen van dit diagram was de post Afschrijving en Reservering. Dat is geld dat op de spaarrekening wordt gezet om toekomstige uitgaven te doen. Je ziet daarom ook een geldstroom van Uitgaven naar Eindsaldo.

Ten slotte valt het me op dat er ook nog een ministroompje van Budget naar Eindsaldo loopt. Blijkbaar is het budget niet helemaal opgebruikt en is €13 weer teruggevloeid naar de bankrekening.

Al met al geeft het Sankey-diagram me meer inzicht dan ik had. Misschien komt dat omdat ik eigenlijk niet zo sterk ben met cijfers. Visualiseren lijkt dan te helpen.

Visualiseer jij je geldstromen wel eens? Hoe doe jij dat?

Foto door Rostislav Savchyn.

11 gedachten over “Geldstromen visualiseren met Sankey

 1. Op reddit is het een tijdje hip geweest om een sankey diagram te posten van inkomsten en uitgaven, of variaties daarop zoals jaaruitgaven, budgetten, sollicitaties etc etc. Ik vind het altijd grappig om te zien, maar voor mij persoonlijk werkt een grafiek over langere periodes toch beter. Zo heb ik mijn uitgaven in categorieën gezet en deze plot ik weer in een stacked staafdiagram, die alle jaren afzonderlijk bevat. Hiermee heb je meteen een duidelijk overzicht of je jaar “goedkoop” was of “duur” en aan welke categorie dit dan aan is uitgegeven.

  Nu ik erover denk, een mooie blogpost waard! Je hebt me weer op een idee gebracht Chris!

  1. Grappig, ik kende die diagrammen niet op reddit. Er zitten heel gedetailleerde bij.

   Je hebt helemaal gelijk hoor, ik denk ook niet dat ik dit diagram heel lang ga gebruiken. Misschien de komende maanden bij mijn maandelijkse update maar daarna wordt het veel interessanter om andere diagrammen in te zetten. Een staafdiagram om jaar op jaar vergelijkingen te doen bijvoorbeeld. Of een taartdiagram om de verdeling van de posten te zien.

   Voor nu vind ik het vooral handig om nog beter inzicht te krijgen in hoe mijn geld rolt.

   1. Leuke blog weer. Ik heb ook wel eens naar Sankeys gekeken maar ben ze niet gaan gebruiken. Ze zitten niet standaard in Excel, en het geeft inderdaad alleen een momentopname. Mijn 48 grafieken geven vooral ontwikkelingen in de tijd weer.

  1. Dat klopt spaarolifantje. En dat is eigenlijk niet zoals het zou moeten gaan. Omdat ik mijn rentevaste periode aanpaste betaal ik nu bijna € 600 minder dan voorheen. Daarnaast ‘ontvang’ ik nu elke maand € 980 van mijn zakelijke rekening. De lagere lasten plus de extra inkomsten zouden dus voldoende moeten zijn om € 1500 af te lossen zonder daarvoor de spaarrekening aan te spreken.

   Ik heb net het maandoverzicht er nog eens bij gepakt en zie nu dat augustus een dure maand was door de autoverzekering die voor het hele jaar betaald werd en een extra bezoek aan de garage.

 2. Zootjes zijn er om ontzooid te worden!
  Grappig zo’n Sankey-diagram. Ik zou hem zelf niet gebruiken, want ik wil graag trends zien. Zijn de waardes nou normaal voor deze maand of niet? Moet je iets doen of gaat het goed? Dat soort informatie zou ik eerder in mijn diagrammen stoppen. Actionable insights!
  Voordat je denkt dat ik een meester ben in dat soort zaken: ik hou het bij simpele excel-grafieken…

  1. Er schijnt een plug in of extensie te zien die dit kan. Zelf gebruik ik sankeymatic inclusief het betere tekst.samenvoegen zoals beschreven in de minicursus van De Kleine Kapitalist.

Geef een reactie