Hoe voorkom je levensstijlinflatie?

ocean onder witte wolken en blauwe lucht bij daglicht

Na de zomer begint mijn vrouw met een betaalde baan. Voor het werk dat ze tot nu toe als vrijwilliger deed, krijgt ze straks betaald. Dat betekent dat we binnenkort meer inkomsten hebben. Fijn natuurlijk, maar hoe voorkomen we dat we daardoor ook meer gaan uitgeven? Met andere woorden: hoe voorkom je levensstijlinflatie?

Wat is levensstijlinflatie

Levensstijlinflatie is het fenomeen dat je uitgaven stijgen wanneer je inkomsten stijgen. Denk maar eens terug aan je eerste baan. Je verdiende toen vast minder dan nu. Sinds je eerste baan is je inkomen dus gestegen. Maar hoe is dat gegaan met je uitgaven? Zijn die hetzelfde gebleven als tijdens je eerste baan? Van je eerste baan kón je rondkomen dus hádden je uitgaven gelijk kunnen blijven. Toch is dat waarschijnlijk niet zo. Waarschijnlijk houd je nu aan het einde van de maand net zo veel over als toen. En dat is wat je noemt, levensstijlinflatie.

Wanneer luxe gewoon wordt

Hoe kan dat, dat je vroeger van veel minder rond kon komen dan nu? De verklaring is denk ik vrij simpel. Het heeft dezelfde reden als waarom je nu niet in een veel duurder huis woont, in een veel duurdere auto rondrijdt of al je kleding in de P.C. Hooftstraat koopt. Je kan je bepaalde luxe nu eenmaal niet veroorloven. Nu niet, en vroeger ook niet.

Ergens las ik dat je luxe al vrij snel als gewoon ervaart. En zodra luxe gewoon is geworden ga je weer opzoek naar nieuwe luxe.

Misschien vond je vroeger een vakantie naar Zuid-Frankrijk wel luxe. Inmiddels vind je dat gewoon en moet er ook een jaarlijkse wintersport bij. En zodra dat gewoonte is geworden moet er misschien wel een stedentripje naar New York, Rio de Janeiro of Tokio bij. En zo sluipt levensstijlinflatie je leven in. De Engelsen noemen het niet voor niets lifestyle creep.

Levensstijlinflatie en financiële onafhankelijkheid

Is dat zo erg dan? Levensstijlinflatie? Je kan toch van niemand verwachten dat hij zijn hele leven op een studentenkamer blijft wonen. En soep uit blik eet. Of de kleren bij de kringloop haalt? Je moet toch ook leven?

Zeker, maar als je financieel onafhankelijk wil worden, zul je keuzes moeten maken. Je kan niet al je geld uit blijven geven én financieel onafhankelijk worden. Bovendien, als alles wat je als luxe ervaart al snel gewoontjes wordt, moet je telkens opzoek naar nieuwe luxe. Op die manier heb je nooit genoeg.

Levensstijlinflatie proberen te beperken is daarom een goed streven op weg naar financiële onafhankelijkheid. Net als het schrappen van je ‘lattes’ overigens.

Hoe voorkom je levensstijlinflatie

Elke verandering, ook het beperken van levensstijlinflatie, begint met bewustwording. Als je gezonder wilt eten moet je je eerst bewust worden van de ongezonde dingen die je eet. Hetzelfde geldt voor levensstijlinflatie. Als je levensstijlinflatie wilt beperken moet je je eerst bewust zijn van het feit dat je meer aan het uitgeven bent omdat er meer binnenkomt.

Denk nog maar eens een keer terug aan je eerste baan. Het geld dat je daarmee verdiende, heb je dat bewust uitgegeven? Of vloog dat je portemonnee uit omdat er toch voldoende in zat? En die salarisverhoging? Of promotie? Ben je toen bewust meer gaan uitgeven? Ik niet. Bij mij groeiden inkomsten en uitgaven even hard. En soms groeiden de uitgaven zelfs harder dan de inkomsten en moest ik aanvullen vanuit mijn eenmanszaak.

Zodra je weet dat je last heb van levensstijlinflatie kan je het een halt toeroepen.

De meest praktische manier om levensstijlinflatie te bestrijden is er voor te zorgen dat wanneer er meer binnenkomt, dat meteen apart te zetten. Dat kan bijvoorbeeld op een spaarrekening bij een andere bank. Dat maakt de drempel om het weer terug te boeken een stukje hoger. Een andere optie is het extra inkomen automatisch te storen op een beleggingsrekening. Dan kan het geld meteen voor je aan het werk.

Andersom werkt het trouwens ook! Zodra je ergens een besparing hebt gerealiseerd, zet die besparing dan ook meteen apart. Een lagere telefoonrekening? Hup! Besparing naar de spaarrekening of beleggingsrekening. Een lagere energierekening. Idem dito!

Wat ook helpt om levensstijlinflatie te voorkomen is tevreden te zijn met wat je hebt. Geniet van de kleine geneugten die je jezelf permitteert. Waardeer de vakantie in Zuid-Frankrijk. Wees blij met je autootje en wees net zo blij voor de joekel van een kar die je buurvrouw heeft. Zij maakt blijkbaar andere keuzes over geldbesteding dan jij. Prima toch!?

Mijn uitdaging

In theorie weet ik dus aardig goed wat levensstijlinflatie is en hoe je het kan voorkomen. In de praktijk valt dat overigens nog niet mee. Als ik alleen was zou het misschien minder lastig zijn. Maar ja, een gezin hè.

Sowieso vind mijn vrouw de financiën niet zo interessant. En ik begrijp dat. Tot een half jaar geleden vond ik het ook niet zo interessant. Ik kan dus niet van mijn vrouw verwachten dat ze straks haar inkomsten rechtstreeks op een beleggingsrekening stort. Aan de andere kant zou ik het jammer vinden als alle extra inkomsten rechtstreeks de deur uitvliegen.

Hoe dan ook, de eerste stap is bewustwording. Laat ik daar maar eens mee beginnen. Met een wijntje, bij de tent, in Zuid-Frankrijk.

Heb jij last van levensstijlinflatie? Hoe bestrijd jij dat?

Foto door Frank Hütter.

15 gedachten over “Hoe voorkom je levensstijlinflatie?

 1. Uiteraard
  Maar we zijn nu met z’n vieren: mn man en onze 2 kids. Dat brengt hele andere kosten met zich mee dan alleen of samen.
  Weinig extra luxe hier vakantie in nl.. 😂 Weinig uit eten etc. We proberen juist van een vast maandbedrag te leven. Salaris verhogingen gaan dus automatisch naar de spaarrekening

  1. Tja, met gezinsuitbreiding stijgen automatisch de uitgaven. Maar dat zou ik geen levensstijlinflatie noemen. Eerder levensverrijking. Althans, zo ervaar ik ons gezin van vijf wel.

   1. ook helemaal waar. maar echt geen idee dn of we inflatie hebben (Of hoe zeg je dat) of niet. is totaal niet te vergelijken uiteraard

 2. Een beetje levensstijlinflatie is niet zo erg. Zolang je je maar bewust blijft van de extra luxe en er ook van blijft genieten. Zodra iets normaal wordt, moet je uitkijken…

  1. Dat is ook zo. Ik las ergens de suggestie om een deel van je salaris verhoging wel uit te geven (bijvoorbeeld 10%) en de rest opzij te zetten.

 3. Tussen studentenkamer, kamperen, iedere avond pasta eten en een villa, tien stedentrips per jaar en wekelijks uit eten gaan zit een middenweg. Ik heb in mijn jonge jaren met weinig geld veel leuke, low budget, dingen gedaan. Toen ik meer ging verdienen veroorloofde ik me wat meer luxe en comfort. Op een gegeven moment was er een ‘setpoint’ bereikt. Ik kan wel luxere dingen kopen maar heb er geen behoefte aan. Dus een groot duur huis komt er niet, mijn huidige woning is prima!. Die tien stedentrips per jaar wil ik niet, dus twee keer per jaar in Europa op vakantie is meer dan genoeg. Lekker koken kunnen man en ik allebei en dus gaan we niet zo vaak uit eten. En zo houd ik iedere maand geld over.
  Dat ‘set point’ bereik je alleen als je op een gegeven moment tevreden bent met wat je hebt en wanneer je doorkrijgt dat geluk niet in de materiele zaken gevonden kan worden. Ietwat zweverig misschien, maar jij (en je lezers) begrijpen wel wat ik bedoel.

  1. Dat je op een gegeven moment tevreden kunt zijn met wat je hebt, dat is voor veel mensen een uitdaging denk ik. Mooi om te lezen dat jij op een gegeven moment je ‘set point’ bereikt hebt.

 4. Levensstijlinflatie. Het is JUIST de reden waarom we nu zoveel geld opzij kunnen zetten door er niet aan mee te doen. Tuurlijk ook wij zondigen waar wij dat nodig vinden (verbouwingen, vakanties, auto) maar over het algemeen houden wij elke maand geld over. Overigens hakken de bovenstaande zondige onderwerpen er wel voor dat als je het middelt over de jaren/maanden dat het alsnog voor een flinke stijging van je maandelijkse uitgaven heeft gezorgd. Maar ach, dat is het stukje luxe waar wij erg gelukkig van worden. Dat moet je nooit onderweg vergeten

  1. Was er voor jullie een omslagpunt waarop jullie dachten: we hebben het goed genoeg vanaf nu zetten we alle extra inkomsten voor ons aan het werk?

   1. Oei, dat is een lastige. Vroeger zat alles op spaarrekeningen en depositos wat nog prima rendementen opleverde met 0 risico. Ik was beleggingen avers. Maar tegenwoordig probeer ik zoveel mogelijk in beleggingen te stoppen omdat het simpelweg niets meer opleverd.
    Dus ja omslagpunt, geen idee eigenlijk heeft het geld altijd wel voor ons gewerkt, alleen zijn we wel geswitched van “werkgever” om het zomaar eens te zeggen 😉

 5. Al voor ik de term kende, was ik me hier wel bewust van. Ik permitteer mezelf wel bepaalde luxe ten opzichte van een aantal jaar gelden. Zo slaap ik op reis niet meer in een hostelkamer met 15 anderen (of meer), maar kies ik voor een privévertrek. Maar in heel veel zaken ben ik nog even budget en dat komt doordat ik actief budgetteer en heel goed van genieten van dingen die niet of nauwelijks geld kosten. Het maakt wel dat ik nu, door minder werk dankzij Covid, nog altijd rondkom. Ik vind het jammer dat sparen nu minder gaat, maar hopelijk trekt dat na de zomer weer recht. Ik heb in elk geval geen geldzorgen en dat is me ook veel waard.

  1. Bedankt voor je reactie Hermien. Je opmerking over budgetteren zette me aan het denken. Ik denk dat iemand die actief budgetteert, minder snel last heeft van levensstijlinflatie. Ten eerst is de persoon, door het budgetteren, al bewust bezig met zijn geld. Ten tweede valt een verhoging van inkomsten eerder op want met ongewijzigde budgetten houd hij/zij geld over. Of zou dat zo niet werken?

   1. Klopt inderdaad! Als je gewend bent om je geld in verschillende potjes te stoppen, of die nu voor de korte-, lange- of megalangetermijn zijn, zie je snel waar er iets wijzigt. Het is voor en mijn automatisme, omdat ik verschillende, deels onregelmatige inkomsten heb die ook op verschillende momenten binnenkomen. Als ik niet zou budgetteren, zou ik het overzicht volledig kwijt zijn en nu geeft het me juist rust.

Geef een reactie