Inzicht in de financiën van april 2020

Dit is mijn tweede maandoverzicht. Door elke maand mijn uitgaven en mijn inkomsten op een rijtje te zetten krijg ik inzicht in de financiën en dat is de enige manier om grip te krijgen op je financiën. Stap één in de geldnerdmethode die ik volg is niet voor niets inzicht krijgen. Vandaag geef ik inzicht in de financiën van april 2020.

Naar aanleiding van mijn bericht over onze vaste lasten heb ik de administratie enigszins omgegooid. Het overzicht ziet er deze maand dus iets anders uit dan vorige maand.

Vaste lasten

Hypotheek462,64
Gas, water, licht159,00
Lokale lasten70,22
Telefoon, televisie, internet105,42
Verzekeringen431,22
Onderwijs
Contributies en abonnementen194,60
Vervoer
Inkomstenbelasting
Zakgeld10,00
Goede doelen470,00
Kleedgeld83,00
Wegenbelasting75,00
Totaal2.061,10

De hypotheeklasten zijn deze maand ietsje lager dan vorige maand. Dat komt omdat wij sinds het begin van dit jaar elke maand extra aflossen. Over het hoe en waarom hoop ik in een later bericht nog terug te komen.

Voor vervoer waren we deze maand niets kwijt. Niks. Noppes. Nada. Door de coronacrisis zijn we aan huis gekluisterd en dat scheelt aanzienlijk in de vervoerskosten. Dit is overigens de laatste maand dat vervoer nog onder vaste lasten valt. Ik vind het logischer om benzine en onderhoud van de auto onder reserveringskosten te plaatsen. Onder vaste lasten wil ik alleen nog posten hebben waarvan ik de frequentie en de hoogte precies weet.

Om die reden is er ook een aantal nieuwe posten toegevoegd: Goede doelen, Kleedgeld en Wegenbelasting. Van elk van deze posten weet ik precies wanneer ze betaald moeten worden en hoe hoog de bedragen zijn.

Voor Goede doelen en Kleedgeld gaven we deze maand meer uit dan normaal. Dat heeft te maken met een andere wijziging die ik heb doorgevoerd. Normaliter betaalde ik een aantal vaste lasten op de 1e van de maand. Dat heb ik gewijzigd naar de 20e van de maand. Op die manier valt het betalen van die vaste lasten gelijk met de betaling van mijn salaris. Dat heb ik afgekeken van Geldnerd en dat bevalt me wel. Dat betekent wel dat we deze maand twee keer geld uitgaven aan die vaste lasten: op de 1e en de 20e.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen563,59
Onderhoud huis en tuin72,74
Inventaris421,63
Niet vergoedde ziektekosten
Vrije tijd51,90
Boekhouder181,50
Totaal1291,36

April was een dure maand voor wat betreft de reserveringsuitgaven. Mijn vrouw en ik kochten nieuwe hardloopschoenen (je moet toch wat in tijden van corona) en mijn vrouw kocht een nieuwe mobiele telefoon. Daar hadden we een potje voor gemaakt dus dat mocht.

Verder regelde de boekhouder de belastingaangifte. Dat kost de nodige centen, zo’n boekhouder, maar omdat ik freelancer ben en (nog) niet zoveel verstand heb van financiën vind ik dat geen overbodige luxe.

Aan vrije tijd besteedden we afgelopen maand niet bijster veel. Je zou denken dat dat het gevolg is van mij vorige bericht maar dat is niet zo. Het komt vooral omdat ik binnen de post vrije tijd ook aan het schuiven ben geweest. Bijvoorbeeld de post Boekhandel heet nu Boeken en is verplaatst naar Overig onder Huishoudelijke uitgaven. En de post Junk Food is daar ook terecht gekomen. Verder heb ik voor mezelf beter geformuleerd wat onder de posten Uit eten, Uitjes en Vakantie thuishoort.

Huishoudelijke uitgaven

Voeding602,95
Overig434,16
Totaal1.037,11

Aan voeding gaven we deze maand meer uit dan het gewenste maximum van €600. Dat is denk ik ook een gevolg van de coronacrisis. Omdat we meer thuis zijn eten en drinken we meer.

De gewraakte post Overig bestaat deze maand vooral uit een reparatie aan de MacBook Air van mijn vrouw. Het is al een ouwetje, die MackBook, en de batterij begon kuren te krijgen. Die is nu vervangen en mijn vrouw kan weer even vooruit.

Inkomsten

Salaris4.588,18
Rente
Kinderbijslag537,90
Voorlopige teruggaaf73,00
Overige inkomsten965,10
Totaal6.164,18

De inkomsten van april zijn in lijn met wat er de rest van het jaar verwacht mag worden. In maart kreeg ik nog een flinke onkostenvergoeding maar dat zit er nu niet meer in. Wel heb ik een post voor Overige inkomsten opgenomen. Dit zijn inkomsten die ik mijzelf betaal vanaf mijn zakelijke rekening. Deze inkomsten gebruik ik om af te lossen op mijn hypotheek. Hoe dat precies zit hoop ik in een toekomstig bericht nog eens uit te leggen.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage van de maand april komt uit op 29%. Ik bereken dat door de uitgaven van de inkomsten af te trekken en het resultaat te delen door de inkomsten:

(6.164,18 – 4.389,57) / 6.164,18 = 29%

Het spaarpercentage is een stuk lager dan vorige maand, toen was het 68%, maar een stuk hoger dan in 2019 toen het 3% was. Voor de rest zegt het me nog niet zoveel merk ik. Dat komt denk ik vooral omdat het percentage nog alle kanten op schiet. Als het goed is krijg ik steeds meer grip op de inkomsten en de uitgaven en zal het percentage in de toekomst minder schommelen en langzaam maar zeker hoger worden. Verder moet ik nog inzicht krijgen in waar het spaargeld precies naartoe gaat. Ook daar hoop ik in een volgend bericht meer over te schrijven.

Inzicht

Met het tweede maandoverzicht begin ik al wat meer inzicht te krijgen in mijn financiën. Ik merk wel dat het indelen van de posten tijd kost. De indeling is deze maand anders dan vorige maand maar het geeft me nog niet het inzicht dat ik zou willen hebben. Voorlopig blijft dat nog even puzzelen.

Hoe heb jij je administratie ingedeeld? En geeft die indeling jou voldoende inzicht?

4 gedachten over “Inzicht in de financiën van april 2020

  1. Mooi om te zien hoe je bezig bent! En: het heeft mij een paar jaar gekost voordat ik helemaal tevreden was over de indeling van mijn administratie. Gun jezelf wat tijd!

    1. Ik dacht ook ergens op jouw blog gelezen te hebben dat het de nodige tijd kost inderdaad maar ik kon het zo gauw niet vinden. Ik merk wel dat nu ik er veel meer mee bezig ben en er ook over schrijf, dat ik steeds meer helder krijg welke informatie ik uit mijn administratie wil krijgen. Dat is alvast pure winst.

Geef een reactie