Inzicht in de financiën van augustus 2020

witte wolken en blauwe lucht bij daglicht

Inzicht ín je financiën is de enige manier om grip te krijgen óp je financiën. Daarom is inzicht krijgen ook stap één in de geldnerdmethode die ik volg. Vandaag geef ik inzicht in onze financiën van augustus 2020.

Vaste lasten

Hypotheek454,39
Gas, water, licht159,00
Lokale lasten108,11
Telefoon, televisie, internet115,71
Verzekeringen1.026,61
Contributies en abonnementen89,05
Zakgeld10,00
Goede doelen282,00
Kleedgeld50,00
Wegenbelasting75,00
Totaal2.369,87

Uitschieter in de vaste lasten deze maand zijn de verzekeringen. Ik betaalde de autoverzekering voor het komende jaar en dat kostte me ruim 595 euro. Eigenlijk was deze verzekeringen me een beetje ontschoten. Toen ik hem vorige jaar afsloot leek het me een goede deal. Bovendien leek het me een goed plan om de premie in één keer te betalen. Dat scheelt een paar euro’s. Maar de deal viel eigenlijk nogal tegen dus ik wil er eigenlijk wel weer vanaf, van die verzekering.

Maar ja, nu is ie me dus ontschoten. Ik ga eens uitzoeken of ik er alsnog vanaf kan en een betere deal kan vinden.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen360,37
Onderhoud huis en tuin26,94
Inventaris
Niet vergoedde ziektekosten
Vrije tijd275,37
Vervoer715,32
Afschrijving507,02
Reservering94,31
Onderwijs
Boekhouder
Totaal1.979,33

Alweer een maand met vrij veel kosten voor vervoer. Het euvel van vlak voor de vakantie trad in de vakantie opnieuw op: de deur aan de bestuurderskant wilde niet meer open. Bovendien behield het display geen spanning wanneer de auto van het contact was. Hierdoor resette de klok en een aantal dagtellertjes zich elke keer. Heel onhandig.

De auto ging na de vakantie dus opnieuw naar de garage. Een deel van de kosten viel onder de garantie maar een ander deel moest ik helaas zelf betalen.

De reservering is om dezelfde reden deze maand iets lager dan vorige maand. De kosten van de reparatie werden namelijk betaald uit dit potje.

Huishoudelijke uitgaven

Voeding517,07
Overig206,21
Totaal723,28

Voor het eerst sinds maanden gaven we minder uit aan voeding dan de gewenste €600. Eigenlijk verbaast me dat. Er is nog weinig veranderd aan de hele coronasituatie. Ik had daarom verwacht dat we weer boven het budget uit zouden komen. Want met veel thuis zitten wordt er ook meer gegeten.

Inkomsten

Salaris4.515,47
Rente
Kinderbijslag
Voorlopige teruggaaf93,00
Overige inkomsten980,20
Totaal5.588,67

Aan de inkomstenkant beginnen de eerste gevolgen van de nieuwe baan van mijn vrouw zichtbaar te worden. Haar contract ging half augustus in en een week later werd het eerste salaris overgemaakt. Yay!

Komende maand zal het plaatje nog wat rooskleuriger worden. Ze krijgt dan niet alleen uitbetaald voor een hele maand, mijn vrouw heeft er ook nog een paar uur bij gekregen in de week. Yay!

Naar aanleiding van mijn vorige inzichtje stelde Tinus de vraag hoe ik aan mijn Overige inkomsten kom. Deze post staat er sinds april op en wordt betaald vanuit mijn zakelijke rekening. Ik gebruik die inkomsten om mijn hypotheek af te lossen. In feite is het een stukje pensioenopbouw dat ik vanuit mijn zaak financier.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage bereken ik door het verschil tussen inkomsten en uitgaven te delen door de inkomsten. Voor deze maand komt dat uit op:

(5.588,67 – 5.072,48) / 5.588,67 x 100% = 9%

Een mager spaarpercentage deze maand. Stukken beter dan de 0% van vorige maand maar nog lang niet hoog genoeg om flinke stappen te zetten richting financiële onafhankelijkheid.

Inzicht

Dit is inmiddels mijn zesde maandoverzicht. Ik ben dus een half jaar op weg. Ik merk dat ik steeds meer inzicht krijg in mijn financiën maar ik merk ook dat ik er nog niet ben. Zo worstel ik nog met mijn potjes voor afschrijving en reservering en ik weet ook nog niet precies wat onze bestedingsruimte voor spontane uitgaven is. Afgelopen maand hebben we onze zoon bijvoorbeeld opgegeven voor een sportactiviteit van 9 weken. Dat hebben we spontaan gedaan zonder te kijken of er wel ruimte voor is. Uiteraard staat er voldoende geld op de bank maar iets uitgeven zonder dat daar een potje voor is voelt toch een beetje old skool.

Sowieso ben ik nog niet zo bezig met stap twee van de geldnerdmethode: budgetteren. Er wordt dan ook nog maar weinig gesneden in de uitgaven. Levensstijlinflatie is a nasty basterd.

Wat helpt jou om een mes in de uitgaven te zetten?

Foto door cristian castillo.

9 gedachten over “Inzicht in de financiën van augustus 2020

  1. Zeker uitklokken. Als ik het ook nog terugzie in het spaarpercentage zou dat helemaal mooi zijn 🙂

   Afschrijvingen en reserveringen zie ik sinds een tijdje als vooruitgeschoven uitgaven. Een opmerking van jou heeft mij daartoe aangezet. Het geld dat ik in die potjes stop ga ik ooit moeten uitgeven en kan ik dus niet investeren.

   1. Oh, reserveringen ben ik het helemaal mee eens. Maar in die post had je het niet over afschrijvingen… Tenminste, wat versta je over afschrijving? De afschrijving van bijvoorbeeld een auto (die associatie krijg ik) zou ik niet meenemen maar in plaats daarvan de hele aanschafprijs in een keer als uitgave zien. Kun je daar iets meer over vertellen?

    1. Het verschil tussen afschrijving en reservering is eigenlijk niet zo groot. In beide gevallen is het een potje voor een toekomstige uitgave. Bij een afschrijving gaat het bij mij om een spaarpotje voor fysieke objecten, bijvoorbeeld de auto of witgoed. Bij een reservering om zaken als de vakantie of de zorgverzekering 2021. Ik houd deze in een Excelsheet ook onder die namen bij. Vandaar dat ze ook zo in mijn overzicht staan. Maar een wezenlijk verschil is er dus niet.

 1. 9% is beter dan 0% of zelfs een min getal Chris. Je had deze maand ook wel een beetje pech met je autokosten en verzekeringskosten waardoor het natuurlijk ook wel scheef trekt op een maandoverzicht.
  Wat ik naast een maand savingsrate ook bijhou is het lopende gemiddelde over het jaar. Dat is ook veel eerlijker gezien je op maand basis behoorlijk kan fluctueren, maar op jaarbasis is dit vaak een stuk minder en komt motiverender over!

 2. Na jaren van bijstellen, heb ik nu een budget waarbij ik elke maand vaste bedragen voor diverse zaken “vastzet” (vaste uitgaven, zakgeld, kledinggeld, opleuken woning, boodschappengeld). Als mijn loon gestort wordt, gaat alles meer dan dat naar mijn spaarrekening & extra aflossing. Ik heb er een hekel aan om geld terug te storten van mijn spaar dus “moet” me dan ook gewoon redden met het gebudgeteerde.
  Dit werkt perfect voor mij. Ik moet alleen nog eens beginnen met beleggen, maar daar moet ik me eerst eens goed in verdiepen.

  1. Dat klinkt goed, dag budget. En ik kan me goed voorstellen dat het een tijdje gekost heeft om de juiste hoogte te vinden. Dat vind ik in elk geval wel lastig.

   1. Ja, ben sinds 2013 met budgetteren en dergelijke bezig. En nog speel ik wel eens met de diverse posten. Dat is het leuke van een budget. Je kunt zien wat je kan (of niet kan) en daar binnen spelen met wat voor jou (op dat moment) belangrijk is.

Geef een reactie