Inzicht in de financiën van juni 2020

bruin zand onder blauwe lucht en witte wolken bij daglicht

Zoals inmiddels al aardig gebruikelijk geef ik elke maand inzicht in de financiën. Vandaag geef ik inzicht in de financiën van juni. De grootste verandering ten opzichte van vorige maand is dat ik sinds mijn vorige bericht anders tegen afschrijving, reservering en bufferopbouw aankijk. Tot voor kort zaten deze ín het spaarpercentage, nu niet meer. Ik beschouw de posten nu als vooruitgeschoven betalingen. Je ziet ze daarom ook terug onder de kop Reserveringsuitgaven.

De indeling van de posten is dus wéér veranderd maar ik troost me met de gedachte dat het Geldnerd ook de nodige tijd heeft gekost om tot een indeling te komen die hem bevalt.

Vaste lasten

Hypotheek458,03
Gas, water, licht249,74
Lokale lasten108,11
Telefoon, televisie, internet100,87
Verzekeringen431,22
Contributies en abonnementen212,85
Zakgeld10,00
Goede doelen282,00
Kleedgeld50,00
Wegenbelasting75,00
Totaal1.978,82

De hypotheeklasten dalen langzaam maar zeker omdat we elke maand aflossen. Deze maand betaalden we €1,99 minder dan vorige maand. En omdat ik nog 93 maanden bezig ben met aflossen, is dat in totaal een besparing van €185,07.

De posten Onderwijs en Inkomstenbelasting komen vanaf deze maand niet meer voor onder de kop Vaste lasten. Die voldoen namelijk niet aan mijn definitie van vaste lasten en zijn daarom verhuisd naar Reserveringsuitgaven respectievelijk Inkomsten.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen167,01
Onderhoud huis en tuin39,69
Inventaris0,84
Niet vergoedde ziektekosten37,52
Vrije tijd375,97
Vervoer665,02
Afschrijving684,02
Reservering3.663,67
Onderwijs164,75
Boekhouder0
Totaal5.798,49

De hoogste en daarmee meest opvallende posten zijn deze maand Vervoer, Afschrijving en Reservering.

Om met de laatste te beginnen: dankzij de Belastingdienst heb ik deze maand de volledige premie voor de ziektekostenverzekering voor volgende jaar kunnen reserveren. De aangifte Inkomstenbelasting leverde me namelijk een aanzienlijke teruggave op. Volgend jaar wordt het eerste jaar waarin ik mijn ziektekostenverzekering in één keer ga betalen. Dat geeft 2% korting en in totaal betaal ik dan dus €73,27 minder. Bijkomend voordeel is dat ik vanaf nu elk jaar de premie in één keer kan betalen. Dat is een mooie jaarlijkse besparing.

De post Afschrijving is nieuw in mijn overzicht. Ik deed al wel aan afschrijven alleen beschouwde ik het nog niet als uitgave. Nu dus wel. Deze maand zette ik €684,02 opzij om later zaken als een andere auto, nieuw witgoed of een nieuwe telefoon te kunnen kopen.

Onder de post Vervoer valt deze maand helaas weer een grote uitgave voor de auto. Vorige maand mocht ik al flink lappen vanwege de APK en noodzakelijk onderhoud, deze maand zat er een storing in de bekabeling waardoor de centrale vergrendeling weigerde de bestuurder er in te laten. 🙁

Huishoudelijke uitgaven

Voeding660,35
Overig347,12
Totaal1.007,47

Aan voeding blijven we structureel meer uitgeven dan de gewenste €600 per maand. We zijn dankzij Corono nog steeds meer thuis dan normaal en dus wordt er ook meer gegeten.

Bij de post Overig sta ik deze maand maar niet stil. Ik hoop dat ik hem ooit onder controle krijg.

Inkomsten

Salaris4.670,95
Rente
Kinderbijslag
Voorlopige teruggaaf7.456,00
Overige inkomsten980,20
Totaal13.107,15

Net zoals vorige maand hadden we in juni dankzij de Belastingdienst weer flink hogere inkomsten. Alles dankzij het aanpassen van de hypotheek. Dat is nu allemaal achter de rug, ik verwacht weinig ‘support’ meer van de Belastingdienst de rest van het jaar.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage van afgelopen maand komt uit op 33%. Ik bereken het spaarpercentage nog steeds door het verschil tussen inkomsten en uitgaven te delen door de inkomsten. Het enige wat nieuw is, is dat ik nu de storting in de potjes ook als uitgave zie.

(13.107,15 – 8.784,78) / 13.107,15 x 100% = 33%

Wat mij betreft een mooi spaarpercentage. Het had een stuk hoger kunnen zijn als ik de premie voor de ziektekostenverzekering niet gereserveerd had. Maar ja, vanaf nu heb ik wel mooi elk jaar korting!

Inzicht

Zoals gezegd maak ik de maandoverzichten om inzicht te krijgen. En ik merk dat het werkt. Zo viel het me deze keer bijvoorbeeld op dat de vaste lasten van deze maand bijna hetzelfde waren als vorige maand. Maar ook de beslissing om twee posten, die geen vaste lasten zijn, te verplaatsen, kan ik nu nemen omdat ik helder voor ogen heb wat vaste lasten zijn en wat niet.

Wat vind jij van het maandelijkse inkijkje in mijn financiën?

Foto door Nick Fewings.

8 gedachten over “Inzicht in de financiën van juni 2020

 1. “Ik beschouw de posten nu als vooruitgeschoven betalingen.” Dat is ook precies hoe ik er tegenaan kijk. Ik neem die dus net zoals jij nu, niet mee in mijn savings rate.
  Ik ben wel benieuwd naar jouw goede doelen, dat is een behoorlijk gedeelte van jouw inkomen. Kun je die in jouw geval aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld? Wat is jouw houding tegenover goede doelen? Zou daar wel een post over willen lezen 😉

  1. Dat wij nu op dezelfde manier naar reserveringen kijken komt door jouw bericht over jouw spaarpercentage.

   Giften aan goede doelen zijn onder bepaalde condities inderdaad aftrekbaar.

   Een post over goede doelen staat al op mijn backlog, ik weet alleen nog niet wanneer ik daar aantoe kom. Ik heb gemerkt dat het onderwerp goede doelen nogal eens gevoelig ligt dus ik wil er goed over nagedacht hebben zodat ik het goed kan verwoorden.

   1. Leuk om te lezen dat je mijn post nuttig vond! De gevoeligheid voor goede doelen snap ik helemaal. Het zegt iets over wat je diep van binnen belangrijk vindt, dus je stelt je wel kwetsbaar op. Kerkelijke giften, of een maatschappelijke beweging. Er zullen dan altijd mensen zijn die het daar niet mee eens zijn. Mocht je erover bloggen, lees ik het in ieder geval graag.

 2. Jij houdt het nog netter dan bij dan ik moet ik zeggen 🙂 Ik heb minder categorieën en reserveringen. Meer gewoon vastgesteld op uitgaven die sowieso maandelijks plaatsvinden en waarop ons budget gebaseerd is, exclusief bonus en vakantiegeld.
  Vandaar dat ik ook alleen een SR op basis van mijn eigen persoonlijke rekening doe, anders zou ik er 3 moeten gaan bijhouden, die van mij, van de vrouw en van de gezamenlijke rekening. Maar hoe breng je die dan weer bij elkaar? Alles optellen? En hoe zuiver is dat dan weer.

  Gelukkig zijn er veel vormen en methodes om het te doen en iedereen moet zijn eigen weg pakken en vinden!

  1. Dank je. Ik heb onder veel van de posten die ik hierboven heb opgesomd ook nog subposten 😮 Ik doe dat om precies te weten waar wij ons geld aan besteden. Misschien verminder ik het aantal (sub)posten in de toekomst wel maar voor nu vind ik het prettig werken. Bovendien, ik gebruik BankTrans om alles vast te leggen en die kan inmiddels het grootste deel van de transacties automatisch indelen. Veel werk heb ik er dus niet aan.

   Mijn vrouw en ik hebben alleen maar gezamenlijke rekeningen. Dat maakt het uitrekenen van het spaarpercentage lekker eenvoudig.

   1. Ah ja, dat scheelt natuurlijk dan ja. Wij vinden het gescheiden hebben van de bankrekeningen zo zuiverder. Scheelt ook dat je zo, je eigen uitgaven kan doen zonder dat de ander het door heeft 😉 (helpt enorm met het kopen van cadeaus!)

 3. Hoi Chris, wat geef je veel uit aan goede doelen!! Erg nobel van je. Ik gaf deze week 2,50 euro aan de Stichting Joepie en voel me nu echt een kniepert! Toevallig schreef ik er deze week nog over. En ja, het is belastingtechnisch ook nog aantrekkelijk om een gift of giften te doen. Ik ga me er de komende tijd in verdiepen. Ik zal alleen nooit oordelen over wat anderen wel of niet geven, iedereen heeft zijn eigen budget én redenen om wel of niet te doneren.

  1. Hoi Stella, ik geef inderdaad bovengemiddeld aan goede doelen. Dat is overigens niet iets waar ik mezelf voor op de borst wil kloppen. Evenmin wil ik anderen het gevoel geven een kniepert te zijn of het slecht te doen. In een andere blog hoop ik hier dieper op in te gaan.

   To be continued.

Geef een reactie