Inzicht in de financiën van maart 2020

Inzicht ín je financiën is de enige manier om grip te krijgen óp je financiën. Daarom is inzicht krijgen ook stap één in de geldnerdmethode die ik volg. Vandaag geef ik inzicht in onze financiën van maart 2020. Ik gebruik daarvoor de indeling die ik van het Nibud heb overgenomen zoals ik in het jaaroverzicht van 2019 ook deed.

Vaste lasten

Hypotheek464,67
Gas, water, licht-690,47
Lokale lasten37,44
Telefoon, televisie, internet103,51
Verzekeringen431,22
Onderwijs
Contributies en abonnementen278,50
Vervoer169,36
Inkomstenbelasting
Zakgeld10,00
Totaal804,23

Afgelopen maand hadden we een mooie meevaller: we kregen €690,47 terug van onze energieleverancier. Dat is natuurlijk een sigaar uit eigen doos want dat we geld terugkrijgen betekent dat we het afgelopen jaar veel te veel aan voorschot hebben betaald. Maar toch, ik vind het prettiger om iets terug te krijgen dan dat ik bij moet betalen.

De post verzekeringen bestaat voor het overgrote deel uit onze zorgverzekeringspremie: €290,15. Aan het einde van het jaar toch maar eens kijken of we de premie niet in één keer kunnen betalen. Dat scheelt al snel 2% en dus bijna €6 per maand. De rest van de post verzekeringen gaat naar de schadeverzekering (€78,49) en een levensverzekering (€62,58). Ook daar is nog wel ruimte voor verbetering. Renée Lamboo bijvoorbeeld betaalt respectievelijk maar €39,75 en €13,78.

Maart was een dure maand voor wat betreft contributies en abonnementen. De krant (ja, die lees ik nog) en de speeltuin werden betaald. Omdat de kinderen groter worden is dit waarschijnlijk het laatste jaar dat we het abonnement van de speeltuin hebben. Volgend jaar maart ziet deze post er waarschijnlijk iets gunstiger uit.

Wat me ook opvalt is dat de coronacrisis ook zichtbaar is in de vaste lasten. Voor vervoer waren we slechts €169,36 kwijt. Daarvan is het grootste deel de wegenbelasting. Door de coronacrisis worden er geen wedstrijden meer gespeeld. We maken dus minder kilometers en staan dus ook minder vaak aan de pomp.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen187,83
Onderhoud huis en tuin35,07
Inventaris
Niet vergoedde ziektekosten292,70
Vrije tijd172,55
Totaal688,15

Aan kleding en schoenen werd weer het nodige uitgegeven. Wat precies? Ik weet het niet. Een deel is kleedgeld voor de oudste, de rest ging op aan kleding voor mijn vrouw en kinderen. Deze uitgaven moet ik echt eens onderwerpen aan de vraag Wil ik me dit veroorloven? uit de geldnerdmethode.

De wortelkanaalbehandeling van mijn vrouw kostte maar liefst €285,35. Geen idee waarom dit niet vergoed wordt trouwens. Daar ga ik nog achteraan.

In maart zijn mijn vrouw en ik naar de finale van de wereldbeker schaatsen geweest, in Thialf. We hebben er een lekker weekendje met z’n tweeën van gemaakt. Inclusief etentje en overnachten in een huisje. Gelukkig konden we voordelig in het huisje van mijn schoonouders overnachten! In totaal kostte het weekendje ons €164,90 waarvan €51,25 voor de kaarten al in februari was betaald.

Huishoudelijke uitgaven

Goede doelen294,40
Voeding547,89
Overig488,96
Totaal1331,25

Elke maand maken we €282 over naar een aparte rekening. Via die rekening geven we geld weg aan goede doelen. Deze maand gaven we daarnaast nog €10 aan de kerk via Givt en €2,40 aan Jantje Beton. Het liefst betaal ik alles van de goede-doelen-rekening, dan kan ik bij de belastingaangifte eenvoudig achterhalen wat de aftrekpost voor goede doelen moet zijn.

Qua voeding zaten we goed in maart. Ik maak elke maand €600 over naar de huishoudrekening en daar zijn we mooi binnen gebleven.

Dan overig! Die vermaledijde overig! Het putje van mijn administratie. Bijna €500! Waar ging dat aan op?

Het overgrote deel ging naar een tweedehands bagagewagentje. De oude was al oud toen we hem aanschaften dus het werd ook wel eens tijd voor een andere. Bovendien was hij niet heel praktisch omdat hij geen rechte wanden had. Na lang speuren op Marktplaats kwam ik een mooi wagentje tegen die net iets groter is en rechte wanden heeft. Ik vraag me overigens wel af of deze uitgave niet thuis hoort onder de post Vrije tijd in de rubriek Reserveringsuitgaven.

De overige €200 euro ging op aan onze hond, de drogist, de kapper, warenhuizen (voornamelijk de bekendste prulletjesmarkt van Nederland) en… overig. Ja echt! Onder overig heb ik nog een post overig. Van uitgaven die daar terecht komen weet ik het helemaal niet meer waar ze thuis horen. Dit is kandidaat nummer twee voor de onderzoeksvraag Wil ik me dit veroorloven?

Inkomsten

Salaris8.887,46
Rente
Kinderbijslag
Voorlopige teruggaaf74,00
Overige inkomsten
Totaal8.887,46

De inkomsten zijn lekker overzichtelijk deze maand. Ook hier een meevaller van het type sigaar uit eigen doos. Zoals ik al schreef in het jaaroverzicht van 2019 heb ik kosten voorgeschoten voor mijn toenmalige werkgever. Die heb ik vorige maand teruggekregen: €4.310,30. Fijn! Meteen overgemaakt naar mijn spaarrekening en toegewezen aan het potje buffer.

Spaarpercentage

Recent kwam ik er achter dat er verschillende definities zijn van het spaarpercentage. Zie bijvoorbeeld de posts van Geldnerd en Uitklokken. Ik houd het ondertussen lekker simpel. Het spaarpercentage is voor mij de inkomsten minus de uitgaven gedeeld door de inkomsten. Voor maart is dat:

8.887,46 – 2823,64 / 8.887,46 = 68%

Wauw! Dat is een heel mooi percentage! Zeker als je het vergelijkt met het spaarpercentage over heel 2019. Dat was slechts 3%. Nu moet ik mezelf natuurlijk niet meteen rijk rekenen. In maart waren er twee zeer gunstige posten: de teruggaaf van de energieleverancier en de uitbetaling van mijn onkosten door mijn voormalige werkgever. Daarnaast geven we op dit moment minder uit aan sport vanwege de coronacrisis.

Inzicht

Al met al is het weer een leerzame exercitie geweest, dit bericht. Ik merk dat ik me meer bewust word van waar wij ons geld aan besteden. Ik merk ook dat de geldnerdmethode me helpt vragen te stellen bij sommige posten. En als laatste valt het me op dat ik soms niet goed weet onder welke post ik uitgaven moet boeken.

9 gedachten over “Inzicht in de financiën van maart 2020

 1. Hee wat leuk, een nieuwe financiële blog! En dan ook nog eentje die naar mij en mijn ‘methode’ verwijst! Ik heb je maar even toegevoegd in mijn blogroll. Blijf schrijven!

  1. Bedankt voor je reactie! Je bent de eerste lezer van mijn schrijfsels. Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik je wijze lessen heb verheven tot methode. Ik denk dat het me gaat helpen grip te krijgen op mijn financiën.

   En ook bedankt dat ik nu op je blogroll sta.

  1. De maandlasten zijn bij mij een beetje vreemd verspreid over het jaar. De waterschapslasten worden van juli tot en met maart geïnd, de gemeentelijke belastingen van april tot een met december. Deze maand betaalden we dus alleen waterschapslasten.

 2. Haha, de geldnerdmethode 🙂 Dat gaat nog wel een eigen leven leiden…
  Ben benieuwd wat de “Chrismethode” gaat worden!
  Ik heb je ook maar even aan mijn blogroll toegevoegd. Tip: De Feedzy WordPress-plugin.

  1. Daar ben ik ook benieuwd naar Uitklokken! En bedankt voor het toevoegen aan je blogroll. Waar is Feedzy handig voor?

   1. Dan kun je de RSS feeds van andere blogs laten zien. Bijvoorbeeld de laatste 10 berichten van alle geabonneerde blogs. Geldnerd en ik hebben dat ook aan de rechterkant van het blog.

    1. Bedankt voor de tip Uitklokken. Ik heb hem toegevoegd. Ik vind de lay-out niet optimaal maar dat probeer ik later nog wel eens met wat custom css te tweaken.

Geef een reactie