Inzicht in de financiën van mei 2020

Dit is alweer mijn derde maandoverzicht. Door elke maand mijn uitgaven en mijn inkomsten op een rijtje te zetten krijg ik inzicht in de financiën en dat is de enige manier om grip te krijgen op je financiën. Stap één in de geldnerdmethode die ik volg is niet voor niets inzicht krijgen. Vandaag geef ik inzicht in de financiën van mei 2020.

Vaste lasten

Hypotheek460,02
Gas, water, licht159,00
Lokale lasten108,11
Telefoon, televisie, internet110,87
Verzekeringen431,22
Onderwijs
Contributies en abonnementen107,00
Inkomstenbelasting
Zakgeld12,50
Goede doelen282,00
Kleedgeld50,00
Wegenbelasting75,00
Totaal1.795,72

De hypotheeklasten van deze maand zijn weer een beetje lager dan vorige maand. Toen betaalden we €462,64. Het scheelt maar €2,62 en toch vind ik het prettig om zien dat aflossen scheelt in de vaste lasten.

De post Telefoon, televisie, internet is ongeveer net zo hoog als andere maanden. Te hoog vind ik. Dat moet beter kunnen. Dat blijkt ook wel uit het onderzoekje dat MrThinkingBig onlangs uitvoerde. Binnenkort ook maar eens een avondje spenderen aan het uitzoeken van alternatieven.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen226,37
Onderhoud huis en tuin94,86
Inventaris131,91
Niet vergoedde ziektekosten93,71
Vrije tijd258,80
Vervoer1.677,27
Boekhouder
Totaal2.482,92

Mei was een dure maand voor wat betreft de reserveringsuitgaven. De auto moest voor de jaarlijkse APK naar de garage. Helaas moest er weer van alles gebeuren en mocht ik €1.509,90 overmaken naar de garage.

Voor de onderhoudskosten van de auto reserveerde ik tot nu toe overigens niet. De rekening kon dus niet betaald worden uit dat potje. Gelukkig betaalde de belastingdienst deze maand toeslagen uit waar ik in 2019 recht op bleek te hebben. Ik hoefde mijn buffer dus niet aan te spreken. Toch voelt dit niet goed. Nu ik meer grip wil krijgen op mijn financiën vind ik dat ik had moeten reserveren voor deze te verwachten kosten. Vanaf deze maand start ik daarmee.

Aan vrije tijd gaven we in mei vrij veel uit. In het Hemelvaartsweekend waren we lekker weg naar het vakantiehuisje van mijn schoonouders. Dat huisje mogen we tegen hele lage kosten gebruiken en we hebben er erg van genoten. We zijn onder andere lekker wezen varen met de kinderen. Verder waren wij deze maand vijftien jaar getrouwd. We hebben tapas laten komen er thuis een feestje van gemaakt.

Huishoudelijke uitgaven

Voeding709,77
Overig357,68
Totaal1.067,45

Aan voeding gaven we deze maand, net zoals vorige maand, meer uit dan het gewenste maximum van €600. Tijdens het weekendje weg met Hemelvaart hebben we luxer boodschappen gedaan dan we thuis zouden doen.

Mijn ‘favoriete’ post Overig bestaat deze maand vooral uit cadeaus. Ik kreeg een mooie verrekijker van mijn vrouw en er werden al cadeaus gekocht voor onze middelste die in juni jarig is.

Inkomsten

Salaris4.640,01
Rente
Kinderbijslag
Voorlopige teruggaaf3862,00
Overige inkomsten980,20
Totaal9.482,21

Dankzij de Belastingdienst hadden we in mei weer flink hogere inkomsten. Omdat ik vorig jaar een behoorlijk laag belastbaar inkomen had, kwam ik in aanmerking voor zorgtoeslag en kindgebonden budget. Die werden deze maand overgemaakt. Dát ik zo’n laag belastbaar inkomen had kwam vooral door de fikse boeterente die ik vorig jaar betaalde omdat ik de rentevaste periode aanpaste.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage van de maand mei komt uit op 44%. Ik bereken dat door de uitgaven van de inkomsten af te trekken en het resultaat te delen door de inkomsten:

(9.482,21 – 5.346,09) / 9.482,21 = 44%

Het spaarpercentage is dankzij de toeslagen mooi hoog. Zonder de toeslagen was het spaarpercentage deze maand, als gevolg van de onderhoudskosten van de auto, negatief geweest.

Inzicht

De maandoverzichten die ik nu al voor de derde maand op rij maak geven mij steeds meer inzicht in de financiën. Het wordt mij steeds meer duidelijk aan welke posten we veel uitgeven en dat we dat ook zomaar laten gebeuren. Het wordt zo langzamerhand wel eens tijd om met budgetten te gaan werken.

Werk jij ook met budgetten?

2 gedachten over “Inzicht in de financiën van mei 2020

  1. Ha, jij kreeg deze maand ook al zoveel binnen! Lekker hoor…
    Wij werken niet met budgetten. Als het geld op is, is het op. En dat gebeurt zelden. Waarom wil jij eigenlijk budgetteren?

    1. Goeie vraag! En nu ik er zo over nadenk realiseer ik me dat ik niet zozeer wil budgetteren maar dat ik graag minder aan bepaalde posten uit zou willen geven. Dat kan je doen door jezelf een budget op te leggen maar je kan ook, en dat is misschien jouw aanpak, je spaarbedrag verhogen. Daardoor blijft er minder over om uit te geven. In feite is dat natuurlijk ook budgetteren want je verhoogt het spaarbudget en dus moet je ergens anders je budget verlagen.

      Dit is overigens één van de redenen waarom ik dit blog ben gestart: je ideeën en ervaringen delen om vervolgens bevraagd te worden door je lezers. Hierdoor krijg je steeds meer inzicht en grip op je financiën.

Geef een reactie