Inzicht in de financiën van oktober 2020

Inzicht ín je financiën is de enige manier om grip te krijgen óp je financiën. Daarom is inzicht krijgen ook stap één in de geldnerdmethode die ik volg. Vandaag geef ik inzicht in onze financiën van oktober 2020.

Vaste lasten

Hypotheek416,30
Gas, water, licht194,25
Lokale lasten108,12
Telefoon, televisie, internet91,88
Verzekeringen431,22
Contributies en abonnementen710,20
Zakgeld12,50
Goede doelen282,00
Kleedgeld50,00
Wegenbelasting75,00
Totaal2.371,47

De vaste lasten laten deze maand een paar besparingen zien. Allereerst is de hypotheeklast een flink stuk lager dan vorige maand. Het effect van de lagere hypotheekrente die sinds 1 september geldt is goed te zien. Vorige maand betaalden we nog €36 meer!

Ook de overstap naar Youfone begint zichtbaar te worden. Ik betaalde deze maand zelfs helemaal geen abonnementskosten omdat ik mijn dochter als abonnee heb aangemeld. Daarvoor krijgen wij allebei eenmalig €20 euro. Met een abonnement van €7 per maand bellen we dus bijna drie maanden gratis 🙂

Aan contributie waren we deze maand fors meer kwijt dan in andere maanden. De sportvereniging is weer voor een jaar betaald. Omdat ik dit soort piekbelasting niet meer wil in mijn financiën heb ik meteen de reservering verhoogd. De komende maanden vult dit potje zich geleidelijk. Volgend jaar betaal ik dan de contributie vanuit het potje en niet meer van de lopende rekening. Dat vind ik het voordeel van potjes.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen196,07
Onderhoud huis en tuin363,76
Inventaris
Niet vergoedde ziektekosten
Vrije tijd128,35
Vervoer793,19
Onderwijs113,00
Boekhouder
Totaal1.594,37

De grootste reserveringsuitgaven waren de afgelopen maand Onderhoud huis en tuin en Vervoer.

Voor de kinderen kochten we namelijk nieuwe raamdecoratie. De oude begon gebreken te vertonen dus het mocht ook wel eens.

Verder konden mijn dochter en ik eindelijk haar nieuwe fiets halen. Ze ging al weken mopperend naar school omdat ze natuurlijk echt niet met een basisschoolfiets naar de brugklas kan. Door corona duurde het helaas nogal lang voordat de fiets er was. Maar nu heb ik eindelijk weer een blije dochter 😉

Reserveringen

Afschrijving507,02
Reservering562,69
Totaal1.069,71

Deze maand is de post Reservering weer een beetje hoger dan vorige maand. Vanaf deze maand wordt er extra gereserveerd voor het lesgeld. Een verrassing zoals in september overkomt me volgend jaar niet weer!

Huishoudelijke uitgaven

Voeding419,68
Overig394,65
Totaal814,33

Aan voeding gaven we nog minder uit dan vorige maand. En toen was het al weinig. We zijn sinds kort met kliekjesdag begonnen. Dat scheelt voedselverspilling en geld. Maar of dat de reden is dat we nu zoveel minder uitgeven…

Inkomsten

Salaris5.225,69
Rente
Kinderbijslag585,36
Voorlopige teruggaaf93,00
Overige inkomsten980,20
Totaal6.884,25

Aan de inkomstenkant is er weinig bijzonders te melden. Er komt meer salaris binnen dankzij de baan van mijn vrouw en we kregen kinderbijslag. Business as usual dus.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage komt deze maand op 15%. Ik bereken het spaarpercentage door het verschil tussen inkomsten en uitgaven te delen door de inkomsten:

(6.884,25 – 5.849,88) / 6.884,25 x 100% = 15%

Drie procenpunt lager dan vorige maand. Ik had gehoopt dat het hoger zou zijn maar door de extra uitgaven aan contributie, raamdecoratie en de fiets is dat helaas niet zo. Gelukkig zijn er nog zat mogelijkheden om minder uit te geven dus niet getreurd en op naar de volgende maand.

Inzicht

Het maandoverzicht van deze maand geeft me eigenlijk niet zo veel nieuwe inzichten. Het begint haast een beetje saai te worden. Toch ga ik er voorlopig wel mee door. Ik ben nog niet eens een jaar aan de gang dus wie weet loop ik nog wel tegen iets bijzonders aan. Bovendien lijkt het me interessant om op een gegeven moment een vergelijk te maken tussen de maanden. Hoe ziet oktober 2020 er uit ten opzichte van oktober 2021 bijvoorbeeld. Zo kan iets saais toch nog leuk worden!

Wat doe jij om je financiën minder saai te maken?

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

6 gedachten over “Inzicht in de financiën van oktober 2020

 1. Wederom gewoon goed bezig Chris. Inzicht is kennis en kennis is een recept om betere keuzes te maken.
  Nog even een checkvraag, ik zie je reserveringen en afschrijving staan als kostenpost. Maar eigenlijk is dit natuurlijk niet een kostenpost, maar een reservering in de toekomst die je wel of niet gaat uitgeven (er kunnen immers ook meevallers plaatsvinden)

  Persoonlijk zou ik die dan ook niet meerekenen in je SR getal en het echt houden op “echte” uitgaven in die maand. Je SR komt dan uit op (6884,25 – 4780,17) / 6884,25 * 100 = 30,56%

  En dat is een net en respectabel getal.

  1. Voor de berekening van mijn spaarpercentage ga ik uit van wat er over blijft om investeren. Het moet dus geld zijn dat ik kan missen. Het geld dat ik opzij zet voor afschrijving en reservering kan ik niet missen. Het geld ga ik op korte of langere termijn nodig hebben. Bijvoorbeeld om de CV-ketel te vervangen (binnenkort) of om een andere auto te kopen (over een paar jaar).

   Deze manier van berekenen hanteer ik sinds juni en dat bevalt me goed. Zie ook mijn maandoverzicht van die maand en de commentaren daaronder.

 2. Met een spaarpercentage van 30% doe je er volgens https://networthify.com/calculator/earlyretirement in de basis ongeveer 25 jaar over om Financieel Onafhankelijk te worden. Uitgaande van 3,5% veilige opname marge, en een nog leeg portfolio.
  Voor mij motiveert het wel om af en toe mijn gegevens in zo’n calculator in te voeren, om te zien wat het effect is van een besparing.

  1. Oei, dan moet ik mijn motivatie maar ergens anders vandaan gaan halen denk ik. Want over 25 jaar ben ik al 71! Met mijn huidige spaarpercentage en vermogen ben ik dus tot mijn pensioen niet financieel onafhankelijk.

   Wat mijn bijvoorbeeld ook motiveert is dat je door minder te consumeren, het milieu minder belast. Verder helpt het me enorm te realiseren dat ik het al heel goed heb.

Geef een reactie