Inzicht in de financiën van september 2020

Inzicht ín je financiën is de enige manier om grip te krijgen óp je financiën. Daarom is inzicht krijgen ook stap één in de geldnerdmethode die ik volg. Vandaag geef ik inzicht in onze financiën van september 2020.

Vaste lasten

Hypotheek452,26
Gas, water, licht215,00
Lokale lasten108,12
Telefoon, televisie, internet105,56
Verzekeringen431,22
Contributies en abonnementen203,25
Zakgeld11,50
Goede doelen285,00
Kleedgeld50,00
Wegenbelasting75,00
Totaal1.938,21

De vaste lasten laten deze maand weinig bijzonders zien. De uitgaven voor gas, water en licht zijn iets hoger dan vorige maand. Dat komt omdat het waterbedrijf in september factureert. Bij Contributies is hetzelfde aan de hand, de krant is weer betaald.

Reserveringsuitgaven

Kleding en schoenen17,21
Onderhoud huis en tuin22,70
Inventaris
Niet vergoedde ziektekosten
Vrije tijd23,00
Vervoer212,69
Onderwijs1.020,00
Boekhouder
Totaal1.295,60

De reserveringsuitgaven heb ik weer eens omgegooid. De posten Afschrijving en Reservering hebben een eigen rubriek gekregen. Dat heeft alleen een administratieve reden. Door het in een aparte rubriek te zetten kan ik er gemakkelijker een Sankey-diagram van maken.

Aan kleding en vrije tijd hebben we deze maand extreem weinig uitgegeven. Voor ons doen dan. Dus dat is goed.

Wel moest er plotseling lesgeld betaald worden. Dat had ik natuurlijk aan kunnen zien komen, de oudste is inmiddels al bijna een jaar 18, maar toch overviel het me. Ik krijg al wel steeds meer grip op mijn financiën maar vooruitkijken zit nog niet voldoende in mijn systeem. Het duurt nog even voordat de jongsten 18 zijn en ik hoop dat ik tegen die tijd dit soort ‘verrassingen’ aan zie komen.

Reserveringen

Afschrijving507,02
Reservering469,96
Totaal976,98

Zoals hierboven al aangegeven, de rubriek Reserveringen is nieuw deze maand. De posten daaronder, Afschrijving en Reservering, zijn dat niet. Die staan sinds juni al in het maandoverzicht.

De post Reservering is stukken hoger dan de afgelopen maanden. Dat komt omdat er deze maand niets betaald werd vanuit gedane reserveringen én omdat sinds de laatste keer dat er niets betaald werd meer gereserveerd wordt. We reserveren inmiddels ook voor vakantie, autoverzekering en de contributie van de sportvereniging.

Huishoudelijke uitgaven

Voeding587,64
Overig510,93
Totaal1.098,57

Aan voeding gaven we voor de tweede maand op rij minder dan €600 uit. Prima dus. De post Overig is deze maand weer ouderwets hoog. Reden, mijn vrouw heeft een nieuwe smartwatch aangeschaft.

Inkomsten

Salaris5.403,30
Rente
Kinderbijslag
Voorlopige teruggaaf93,00
Overige inkomsten985,21
Totaal6.481,51

De inkomsten zijn deze maand weer hoger geworden. Vorige maand schreef ik al dat mijn vrouw haar eerste halve maand salaris binnen had gekregen. Deze maand ontving ze haar eerste hele salaris. Voorlopig is dit salaris ons nieuwe normaal. En daarmee geven we mooi invulling aan het principe inkomsten verhogen.

Spaarpercentage

Het spaarpercentage komt deze maand op 18%. Ik bereken het spaarpercentage door het verschil tussen inkomsten en uitgaven te delen door de inkomsten:

(6.481,51 – 5.309,36) / 6.481,51 x 100% = 18%

Het spaarpercentage is deze maand verdubbeld ten opzichte van de vorige maand. En dat terwijl er ook lesgeld betaald moest worden. Niet slecht dus.

Ik ben benieuwd hoe het spaarpercentage van komende maand er uit gaat zien.

Inzicht

Hoewel ik steeds meer inzicht krijg, is vooruitkijken duidelijk nog geen onderdeel van mijn financiële leven. Dat er plotseling lesgeld betaald moest worden vond ik een vervelende gewaarwording. Het is wat dat betreft ook echt ‘lesgeld’.

Ben jij wel eens verrast door een grote uitgave?

Foto door boris misevic.

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

12 gedachten over “Inzicht in de financiën van september 2020

 1. Goh ik heb voor dit soort facturen een potje: rare kosten en facturen. Daar zit 2500€ in en daarmee betaal ik dit soort rekeningen die maar een paar keer per jaar of 1x per jaar voorkomen. Ook betaal ik uit dit potje een nieuwe frigo als de oude plots de geest geeft, of een nieuwe kookplaat oid. Voor grote kosten aan ons huis heb ik een ander potje, en als iets maar een relatief kleine uitgave is (minder dan 150€) dan betaal ik het van de gewone lopende rekening.
  Om een beetje een inzicht in de jaarlijkse kosten te houden, blader ik terug naar wat de rare facturen van vorig jaar deze periode waren. Daardoor kan ik een beetje berekenen of het een dure of minder dure maand gaat worden.
  Iedereen heeft zn eigen systeem maar voor mij brengt dit systeem rust.

  1. Jouw aanpak lijkt aardig op de mijne. Sinds ik mijn financiën meer in de gaten houd zet ik vaker geld opzij omdat ik weet dat er in de toekomst een grote uitgave aan zit te komen. Helaas had ik het lesgeld niet aan zien komen omdat dit de eerste keer was. Als ik me een beetje had verdiept in wat het betekent dat je zoon 18 wordt had ik dit kunnen voorkomen.

   Al doende leert men.

 2. Ik ben tegenwoordig nog zelden verrast door grote uitgaven. “Vroeger” wel: een creditcard rekening in juli, voor uitgaven in mei die ik alweer vergeten was. De declaratie van de baas allang gehad natuurlijk, maar hier niet meer aan gedacht. Dat komt nu niet meer voor. Nog steeds betaal ik dingen met een credit card, maar de uitgaven worden direct gereserveerd op de ING-rekening onder de “reserveringsspaarrekening” die “credit card” heet.

  Ook de vooruit-kijk functie is zeer nuttig en ieder mailtje met aankondigingen over kosten en inkomsten (belastingdienst, lagere of hogere energierekening etc). gaat direct een excelletje in. Dan weet ik dat ik die maand extra kan sparen/beleggen/aflossen, of dat ik nu vast geld moet reserveren om te voorkomen dat het dan een verrassing wordt.

  1. Wist je dat je op de meeste creditcards ook geld vantevoren kan storten? Dus als je die declaratie hebt, meteen storten op je creditcard. Of direct aflossen, dat kan bij de ING. Dan hoef je niet tot einde maand te wachten.

   1. Wauw, dat wist ik niet. Net even opgezocht hoe dat werkt bij mijn bank. Simpel dus. Maar of ik er gebruik van ga maken? Ik denk het niet. Het kost me extra handelingen terwijl het mijns inziens niet direct voordeel oplevert. Maak jij er wel gebruik van Uitklokken?

 3. Het overkomt mij eigenlijk niet vaak dat we een grote uitgaven hebben die ik niet herken…. hoogstens bij onderhoud van de auto kan het wel eens hoger zijn dan verwacht, maar vaak schat ik wel goed in wat het wordt.

  Overigens, nette SR hoor! Zeker als je bedenkt dat je eigenlijk dus nu een niet verwachtte uitgave hebt gehad en dan alsnog 18% in de plus eindigen…… Moet je volgende maand dan eens voorstellen! Als je tenminste niet weer een verassing krijgt natuurlijk 😉

  1. ’t Was niet zozeer dat ik de uitgave niet herkende, inmiddels heb ik wat dat betreft geen verrassingen meer. Maar in dit geval was het de eerste keer dat ik überhaupt lesgeld moest betalen. Het betaalverzoek was overigens aan mijn volwassen zoon gericht, dus ik had het hem ook zelf kunnen laten betalen. Was ook beter geweest voor mijn spaarpercentage. 😉

   Sowieso wel een post waard denk ik: de financiën en studerende kinderen.

 4. Ik kom niet meer voor grote verrassingen te staan, heel soms is er nog een kleine betaling die ik even was vergeten. Ik heb in Excel een overzicht van een aantal jaren, dus ik kijk ook iedere maand even wat er in het verleden werd afgeschreven. En omdat we onze eigen financiën beheren (en uitgeven!) is het allemaal vrij eenvoudig bij te houden. Net als Luxe of Zuinig kan de jaarlijkse beurt aan mijn auto een beetje tegenvallen, maar meestal schat ik dat ook wel goed in.

 5. Geen uitgaven meer die me verrassen. Meerdere malen al gezegd: is de autobeurt een bekende, maar daar heb ik inmiddels een potje voor.
  De laatste keer dat ik een verrassing had is alweer heel lang geleden.

Geef een reactie