Inzicht in de zorgverzekering

In mijn vorige bericht schreef ik dat ik niet zo goed wist waarom een deel van de wortelkanaalbehandeling van mijn vrouw niet vergoed werd. Als je grip op je financiën wil, moet je juist dat soort onduidelijkheden helder zien te krijgen. Ik heb het inmiddels uitgezocht en heb geleerd dat je goed moet kijken welke dekking je neemt als je een zorgverzekering uitkiest. En ik leerde ook nog iets anders!

Zorgverzekering onder de loep

Eind 2019 heb ik mijn zorgverzekering maar eens onder de loep genomen. Dat is zo langzamerhand een nieuwe Nederlandse traditie, zo lijkt het. De hele financiële blogosphere leek er in elk geval aardig druk mee.

Om te bepalen welke tandartsverzekering het beste bij onze situatie past heb ik eerst een opsomming gemaakt van de premie en de kosten in 2019.

Premie voor AV Standaard per persoon per jaar€150,00
Kosten voor mij in 2019€43,56
Kosten voor mijn vrouw in 2019€218,52

Vervolgens heb ik drie scenario’s bekeken. Als ik in 2019 geen tandartsverzekering had gehad dan had ik alle kosten zelf moeten betalen en was ik €262,08 kwijt geweest. Als ik voor ons beiden een AV Standaard had afgesloten, dan was ik €300 kwijt geweest. Als ik alleen voor mijn vrouw een tandartsverzekering had afgesloten, want meer tandartskosten, dan was ik €193,56 kwijt geweest.

Alles zelf betalen€262,08
Niets zelf betalen€300,00
Alleen mijn kosten zelf betalen€193,56

Omdat de laatste optie in 2019 het voordeligst was geweest, en omdat ik over het algemeen lagere tandartskosten heb dan mijn vrouw, ben ik voor optie 3 gegaan. Voor 2020 heb ik dus alleen een AV Standaard voor mijn vrouw afgesloten en voor mij geen aanvullende tandartsverzekering. De premie komt dit jaar op €159 omdat de premie iets hoger is dan vorig jaar.

Goed geregeld en toch bijbetalen

Ik dacht de zaken goed geregeld te hebben. Maar waarom moest ik dan toch nog flink bijbetalen voor de wortelkanaalbehandeling? Laten we eens kijken op de site van De Friesland. Aha! Die AV Standaard is wel lekker voordelig met z’n €13,25 per maand maar hij vergoedt maximaal €250 per jaar. Vorig jaar zijn we daar mee weggekomen, want mijn vrouw had slechts €218,52 aan kosten, maar dit jaar gaan we daar ruimschoots over heen! De totale som van de behandeling was maar liefst €535,35. Daarvan betaalt De Friesland dus €250 en wijzelf €285,35. Dat is de consequentie van een goedkope verzekering: je betaalt meer zelf.

Ik zet nu al voor het einde van het jaar een reminder in mijn agenda om voor volgend jaar goed na te denken welke aanvullende tandartsverzekering we het beste kunnen nemen.

Bijvangst

Terwijl ik bezig was de zorgverzekering onder de loep te nemen moest ik denken aan de checklist voor de aangifte van de inkomstenbelasting. Die stuurt mijn boekhouder elk jaar zodat ik weet welke informatie hij van mij nodig heeft. Op die checklist staat ook een regeltje over ziektekosten. Dat regeltje staat er denk ik al jaren maar ik heb daar nooit veel aandacht aan besteed. Nu ik me meer met mijn financiën bezighoud en meer inzicht krijg, triggert zo’n regeltje me. Zou ik deze kosten volgend jaar af kunnen trekken bij de aangifte? Volgens de site van de Belastingdienst wel! Maar dat zou betekenen dat de aanzienlijke kosten die we vorig jaar hadden, dit jaar mogen opgeven! Nice, dat scheelt weer een paar euro belasting!

Zo zie je maar, als je je een beetje verdiept in zoiets als je zorgverzekering krijg je meer inzicht in je financiën en kan je zomaar een extra aftrekpost ontdekken. Heb jij dat ook wel eens gehad? Dat je inzicht probeert te krijgen in het één en op een ander gebied een voordeeltje ontdekt?

Geef een reactie