Inzicht in onze energiehuishouding

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Door aandacht te geven aan mijn financiën is het inzicht enorm gegroeid. Maar een ander onderdel van mijn huishouden heeft tot nu toe maar weinig aandacht gehad: energie. Er zijn wel energiebesparende aanpassingen geweest maar hoe het precies zit met onze energiehuishouding is mij eigenlijk niet bekend. Tijd voor aandacht dus!

Ons huis en de energievoorziening

Laat ik om te beginnen eens opsommen hoe ik woon en hoe de energievoorziening is geregeld.

Wij wonen, met zijn vijven, in een hoekwoning van het jaar 1976. Op de begane grond hebben we een open keuken en de woonkamer. Deze hele ruimte wordt verwarmd door vloerverwarming. En de zon, want de achterpui is pal op het zuiden. Alle ruiten zijn HR++ ruiten. Op de eerste verdieping hebben we drie slaapkamers en de badkamer. Elke ruimte heeft een radiator en alle ruiten zijn sinds een paar jaar ook HR++. Op de tweede verdieping hebben we nog twee slaapkamers. Ook die hebben beide een radiator. De ruiten zijn wel van dubbel glas maar de isolatiewaarde daarvan weet ik niet.

Op het dak liggen negen zonnepanelen die vooral in de zomer flink wat energie opleveren. Tenslotte hebben we via Greenchoice aandelen in een windmolen.

Het voorlopige energielabel was D, maar toen ik laatst het definitieve energielabel aanvroeg bleek dat ons huis inmiddels op energielabel B zit. Niet slecht lijkt me, voor een huis uit de jaren zeventig.

Energieverbruik

En dan nu de hamvraag: hoeveel energie gebruiken we gemiddeld per maand? Gelukkig kan ik die informatie op de site van Greenchoice vinden. Voor elke maand sinds 2018 kan ik inzien hoeveel stroom we hebben gebruikt of hebben teruggeleverd en hoeveel gas we hebben gebruikt.

EnergiebronVerbruik per maandVerbruik per jaar
Bruto stroomverbruik209 kWh2.508 kWh
Stroom teruglevering zonnepanelen134 kWh 1.608 kWh
Netto stroomverbruik76 kWh912 kWh
Gasverbruik138 m31.656 m3

Als ik dat vergelijk met het gemiddelde verbruik van vergelijkbare huishoudens dan doen we het op het gebied van stroom heel goed. Gemiddeld verbruikt een vijfpersoonshuishouding 4.180 kWh per jaar, wij kunnen het af met 2.508 kWh bruto. Qua gasgebruik doen we het helaas iets slechter dan de gemiddelde hoekwoning. Gemiddeld verstoken huishoudens in een hoekwoning namelijk 1.510 m3 per jaar, wij stoken 146 m3 meer.

Energiekosten

Gemiddeld betaalde ik, in de periode januari 2018 tot en met oktober 2020 €141 per maand. Dat is €38 euro minder dan een vergelijkbaar huishouden. Maar laten we daar eens wat dieper in duiken en de jaarnota van 2019 uitpluizen.

Stroom
Levering enkeltarief€ 113,33
Levering enkeltarief€ 115,09
Energiebelasting€ 121,40
Opslag duurzame energie€ 26,26
Vaste leveringskosten€ 55,28
Netbeheerkosten€ 252,71
Vermindering energiebelasting€ 329,81
3 winddelen enkeltarief-€ 78,06
3 winddelen enkeltarief-€ 63,84
Totaal€ 212,36
Teruglevering
Teruglevering enkeltarief-€ 95,67
Teruglevering enkeltarief-€ 41,91
Totaal-€ 137,58

Dat is interessant. Als we namelijk de belastingen en de kosten buiten beschouwing laten heb ik minder elektriciteit gebruikt dan ik heb opgewekt. Ik nam namelijk voor €228,42 af, terwijl ik voor € 279,48 leverde. De zonnepanelen en de winddelen hebben me dus € 51,06 opgeleverd.

En het gas? Dat is een stuk duurder!

Gas
Verbruik€ 563,47
Energiebelasting€ 560,39
Opslag duurzame energie€ 105,94
Vaste leveringskosten€ 55,47
Netbeheerkosten€ 192,48
Totaal€ 1.477,75

In totaal bijna 1.500 euro! Waarvan meer dan 40% belasting! Als ik geld wil besparen op energie, dan moet er minder gestookt worden, zoveel is wel duidelijk. Laten we daar voor de aardigheid ook eens in duiken.

Stookgedrag oktober 2020

Dankzij mijn slimme meter kan ik via Greenchoice precies zien hoeveel ik gestookt heb. Zo kan ik bijvoorbeeld zien dat ik op maandag 5 oktober de thermostaat van de zomerstand heb gehaald. In de zomer stoken we niet, maar in de rest van het jaar uiteraard wel.

Wat je ook terugziet in deze grafiek is dat we nog een paar lekker warme dagen hebben gehad in de week van 21 oktober.

Als ik nog wat verder inzoom dan valt me iets op. Elke ochtend is er een piek in het verbruik te zien. De volgende grafiek is van 8 oktober, maar de piek zie ik ook op andere dagen.

Wat blijkt nou? Dit wordt veroorzaakt door mijn thermostaat. Die staat namelijk zo geprogrammeerd dat die vanaf 7 uur ’s ochtends gaat verwarmen. In de grafiek lijkt dat 10 uur te zijn maar dat is een foutje van Greenchoice lijkt me. Sinds de wintertijd ingegaan is, start de piek namelijk om 9 uur.

Hoe dan ook, blijkbaar koelt het in de nacht zo ver af dat er bijna drie uur lang behoorlijk gestookt moet worden om het weer warm te krijgen. Toch maar eens uitzoeken of ik de thermostaat niet anders moet programmeren. Er zijn namelijk ook mensen die zeggen dat wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, je beter constant kan verwarmen.

Inzicht in onze energiehuishouding

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Daar begon ik dit blog mee. En inderdaad. Door mijn energiehuishouding onder de loep te nemen heb ik weer een paar nieuw inzichten opgedaan. Als eerste natuurlijk het inzicht dat ik meer elektriciteit opwek dan dat ik gebruik. Als tweede weet ik nu hoe duur gas eigenlijk is en dat een groot deel van de kosten belastingen zijn. En als laatste heb ik zicht gekregen in mijn stookgedrag dat, gezien de piek in de ochtend, suboptimaal lijkt te zijn.

Heb jij inzicht in je energiehuishouding?

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

9 gedachten over “Inzicht in onze energiehuishouding

 1. Ik heb veel inzicht in mijn energieverbruik, omdat ik zowel een IT-nerd als een statistieken-geek ben. Ik meet dus ook alles, bijna tot op het individuele stopcontact aan toe. En wat je zegt is waar: wat je aandacht geeft , groeit.

  Dingen die mij opvallen:
  – Het uitzetten van ‘standby’ apparatuur scheelt meer dan je denkt. Zeker als je wat oudere apparatuur hebt, uit de tijd dat mensen nog minder naar stroomverbruik keken. En die tijd is minder ver terug dan je zou verwachten 🙂
  – Heel veel apparaten houd je, in mijn geval, aangesloten ‘voor het geval dat’. Een printer bijvoorbeeld, zodat je lekker snel kan printen wanneer je wil. Alleen print ik weinig, dus kan dat ding beter zoveel mogelijk uit.
  – Apparaten die je krijgt bij een dienst of die ‘in je huis’ zitten (tv-kastjes, kabelmodem, ingebouwde ventilatie, oudere CV-ketels) vreten stroom en verdienen extra aandacht.
  – Bij oudere apparaten is er een businesscase voor het vervangen door energiezuinige(r) versies. Dit telt behoorlijk mij bij televisies, witgoed, en weer: ingebouwde apparatuur. Mijn dure oude smeg koelkast verbruikte meer dan 3x wat mijn moderne zuinige apparaat opslokt.

  Het omschakelen naar een ‘slim’ systeem wat inzicht geeft, dingen ’s nachts uitzet en probeert mee te schakelen met de patronen van je gedrag, heeft bij mij rond de 20% energieverbruik bespaard. Nu was ik ook een grootverbruiker 🙂

  In je overzicht met de opbrengsten en kosten zie ik bij de stroom dat je ‘vaste’ kosten ten laste van het traditionele electriciteitsnet opneemt. Ik denk dat het voor de businesscase beter zou zijn om ze naar rato (of anders verdeeld) op te splitsen en ook mee te rekenen in de teruglevering. Je komt iets later zelf eigenlijk ook al tot die conclusie (bij de ‘winst’) 🙂

  1. Die printer die altijd aan staat voor het geval dat… heel herkenbaar. Er wordt hier zelden geprint, en toch staat het ding altijd aan. 🙁 Ik zet hem meteen uit.

   Wat voor slim systeem heb je dat jou zo gedetailleerd inzicht geeft?

 2. Chris, heb je al gekeken naar de temperatuurinstellingen voor je ketel? Als het de hoofdverwarming is, dan kun je deze gerust lager zetten. Zie je rook uit de schoorsteen als de verwarming aan staat? Dan stook je te hard.

  Als je beneden alles op vloerverwarming stookt, wil je eigenlijk dat deze altijd een beetje op temperatuur blijft. Als deze namelijk té ver afkoelt, dan gaat de ketel ’s ochtends flink aan de slag: bóven het HR-bereik (dus een te hoge retourtemperatuur, waardoor je niet langer gebruik maakt van de condensatiewarmte).
  Een hogere nachttemperatuur kan op die manier bijdragen aan een lager energieverbruik.

  Je kunt dit eenvoudig nameten door je gasgegevens in te voeren op mindergas.nl, en dan je thermostaat te wijzigen naar een hogere nachttemperatuur (zodat de vloer dus niet zoveel hoeft bijgestookt te worden).
  Bij ons is het temperatuurverschil maximaal 1 graad tussen dag & nacht. Het gasverbruik lag vorig jaar rond de 1000m3 (sept 2019 – aug 2020). Woninginhoud 550m3. (kun je zelf beter vergelijken).

  1. Dat heb ik nog niet gedaan. Ik had er al wel eens over gelezen maar nog geen actie ondernomen. Eigenlijk ben ik wel een beetje geschrokken van de pieken in de ochtend dus ik ga er zeker mee aan de gang.

 3. Wat mij opvalt is dat je relatief weinig opbrengst heb van je 9 zonnepanelen. (oude panelen?)
  T.a.v. het gasverbruik lijkt het zeker de moeite waard om wat dingen uit te proberen om te kijken hoeveel invloed dit heeft op je verbruik.

  1. De panelen liggen sinds 2012 op het dak. Ik weet niet of ze dus ‘oud’ zijn. Eigenlijk weet ik ook niet zo goed wat ik van ze mag verwachten, qua opbrengst. Daar ga ik nog verder induiken.

   1. Het kan zijn dat je een serie geschakeld systeem hebt, dat kan de opbrengst drukken. 8 jaar is niet oud. Wij hebben er 12 paralel geschakeld sinds 2014 en wekken gemiddeld 3,1 megawatt op. Bij de offerte zou iets moeten staan over het te verwachten op te wekken vermogen.

    1. De opbrengst is toch niet te bepalen? Enkel de teruglevering is vermeld. Panelen van 2012 zijn waarschijnlijk hooguit 250wp per paneel, dus 2250wp in totaal. Met 1600kwh teruglevering en een aanname van een flinke overcapaciteit overdag, kom je toch wel uit op ruim 2000kwh per jaar. Het verschil is wat je vóór de meter verbruikt hebt (en dus nergens terug te vinden is, behalve in de opbrengst-sessie van de omvormer, maar die was er in 2012 waarschijnlijk nog niet).

     Keurige opbrengst na 8 jaar, zou ik zeggen.

    2. Tussen 1 februari 2019 en 1 februari 2020 leverden mijn panelen 2.419 kWh. Volgens de nota is daarvan 1.509 kWh teruggeleverd. De rest, 910 kWh, is verbruikt voor teruglevering.

Geef een reactie