Is de krant mij 460 euro per jaar waard?

Stap twee van de geldnerdmethode is budgetteren. Daarbij gaat het er vooral om iets te vinden van je uitgaven. Zo geef ik bijvoorbeeld bijna 500 euro per jaar uit aan de krant. Maar is het mij dat wel waard?

De krant? Wordt die nog gelezen dan?

Je zou denken dat na zo’n twintig jaar internet de krant wel zo’n beetje passé zou zijn. Al het nieuws is gratis en direct te vinden op het internet, dus waarom zou je nog zo iets ouderwets als een krant lezen? Dat doet toch niemand meer?

Dat blijkt mee te vallen. Cijfers uit 2018 laten zien dat, destijds in elk geval, nog ongeveer 6 miljoen Nederlanders dagelijks de krant lezen. Op een doordeweekse dag besteden die lezers daar gemiddeld een half uur aan, in het weekend zo’n drie kwartier. En hoewel de kranten het zwaar hebben, is de tijd die aan lezen wordt besteed redelijk stabiel.

Ikzelf heb ook al jaren een abonnement op de krant. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik een haat-liefdeverhouding met de krant heb. Ik vínd dat ik de krant moet lezen, daarom heb ik dat abonnement ook, maar het is ook regelmatig gebeurt dat de krant ongelezen het huis weer verliet. De laatste weken lees ik de krant overigens weer veel meer en langer. Dat komt vooral door de coronacrisis. Niet dat ik persé alles wil weten van deze crisis maar ik heb meer rust en meer tijd om de krant te lezen.

11 miljoen Nederlanders lezen geen krant

Hoewel de krant dus nog wel gelezen wordt, lezen ook heel veel Nederlanders geen krant. Dat zijn er natuurlijk geen 11 miljoen, maar de krant lezen is zeker geen populaire bezigheid. Waarom eigenlijk niet?

Wat je veel hoort is dat mensen er verdrietig van worden. Je leest in de krant vooral ellende en je kan er toch niets aan doen. Daar zit wat in.

Een andere veel gehoorde reden is dat mensen liever zelf op zoek gaan naar nieuws. Op die manier krijg je alleen te lezen wat je echt interesseert en hoef je niet door artikelen te bladeren die je niet aanspreken. Ook daar zit wat in.

Rolf Dobelli, voormalig nieuwsverslaafde en schrijver van het boek Het nieuwsdieet, heeft zelfs radicaal afscheid genomen van bijna al het nieuws. Hij vroeg zich op een gegeven moment af of hij de wereld beter begreep na het consumeren van al dat nieuws en of hij daardoor betere beslissingen nam. Beide vragen beantwoordde hij met nee. Sindsdien volgt hij het nieuws veel minder en neemt hij naar eigen zeggen betere beslissingen, ervaart minder nervositeit en houdt meer tijd over voor andere dingen.

Genoeg redenen om afscheid te nemen van de krant dus.

Waarom ik de krant nog lees

En toch lees ik de krant nog. Niet in de minste plaatst omdat ik papier een prettig medium vind. Vergeleken met de beeldschermen waar ik de hele dag naar tuur is de papieren krant een oase van rust. Geen notificaties. Geen bewegende advertenties. Geen links in de tekst die mij verleiden naar een ander artikel te springen. Niets van dat alles. Alleen een stuk papier met inkt. En als er iets beweegt dan komt dat omdat ik dat doe, of de wind, of de hond die aandacht wil.

Die rust die de krant brengt, is meteen ook de springplank voor het tweede voordeel. Ik krijg de tijd om hele artikelen in mij op te nemen. En soms zijn dat artikelen die de hele pagina beslaan. Daar moet je je toe zetten, maar dat wil ik ook. Dat is namelijk goed voor mijn ontwikkeling en voor mijn hersenen. Lees Het ondiepe van Nicholas Carr er maar eens op na. Die betoogt behoorlijk overtuigend dat het internet, naast de vele voordelen die het brengt, ongunstige effecten heeft op onze hersenen.

Wat ik verder prettig vind aan de krant, is dat het me artikelen serveert waar ikzelf niet naar opzoek zou zijn gegaan. Dit is één van de redenen waarom sommigen de krant juist mijden maar ik vind het een voordeel. Het verruimt mijn blikveld.

En al die ellende dan?

Veel mensen lijken verdrietig, angstig, boos of depressief te worden van alle ellende die de krant dagelijks over je heen stort. Dat is toch een heel goede reden om de krant links te laten liggen?

Misschien. Aan de andere kant, al die ellende verdwijnt niet als sneeuw voor de zon wanneer je er geen kennis van neemt. Er zijn, ook als je het nieuws niet volgt, nog steeds problemen in de wereld en mensen die elkaar het leven zuur maken. En die problemen kunnen zich ook zomaar aan jouw leven opdringen, dat heeft de coronacrisis wel duidelijk gemaakt. Dan vind ik het wel zo prettig om in de krant de achtergronden bij die problemen te kunnen lezen. En dat is mij zeker 460 euro per jaar waard.

Lees jij een krant? Of vind je dat zonde van je geld?

10 gedachten over “Is de krant mij 460 euro per jaar waard?

 1. Ik lees geen krant. Ik ben er te ongedurig voor. De ironie is dat alle pingeltjes op je telefoon daar misschien wel een oorzaak van zijn. Ik heb ook een hekel aan papier naar de papierbak brengen. Dit is gewoon luiheid en een excuus, want ik bestel wel op internet en heb dan toch karton.
  Nog een nadeel van een krant is dat de meeste kranten politiek gekleurd zijn. Ik wil graag alle standpunten weten. Conservatief, progressief, links, rechts. Ik wil niet de hele tijd maar één kant uitgelicht zien van gevoelige onderwerpen zoals klimaat of politiek.
  De echte reden is misschien wel dat we tegenwoordig het idee hebben dat alles maar gratis moet zijn. Dit is waarom de kranten en tijdschriften het zwaar hebben. Veel mensen realiseren zich niet (of vinden het niet erg) dat je dan betaalt met je data. Ook ik denk dat ik beter dat geld in mijn zak kan houden en alles wel gratis op internet lees. De tijd zal het leren. Op het moment dat alles achter betaalmuren wordt geplaatst, ga ik namelijk gewoon betalen voor goed nieuws en opinie. Maar dan wel met keuze van krant. Een goedkopere blendle met all-in tarief, bij wijze van spreken.

  1. Het oud papier gaat bij ons naar een speciale oud papierbak van de korfbalvereniging. Zo verdienen zij ook nog een heel klein beetje aan mij 😉

   Elke krant heeft inderdaad wel een kleurtje. Het kan dus lastig zijn om een neutraal of veelzijdig beeld te krijgen van het nieuws. Ik heb het idee dat mijn krant redelijk in het midden staat en dat de artikelen redelijk genuanceerd zijn.

   Je ziet overigens steeds meer betaalmuren. Hoewel ik dat jammer vind, begrijp ik dat wel. Er zal toch geld verdiend moeten worden.

 2. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn vader een abonnement heeft op de NRC en ik daardoor de krant digitaal kan lezen. Ik lees ‘m bijna iedere dag. Ik lees de krant omdat ik naast nieuws ook op de hoogte wil blijven van andere informatie en ter verstrooiing.

  1. Meelezen met je vader is ook een handige optie. Dat zou ik ook kunnen doen maar ik verkies voorlopig nog het fysieke medium boven het digitale.

   1. Dan heb ik nog een tip voor jou, en je blog. Je betaald de volle mep. Dat moet je nooit en nergens doen. Bellen en opzeggen, krijg je zo korting. Kun je daar weer een blog over schrijven 😉

    1. Bedankt voor de tip Fred. En als korting op die manier niet lukt moet ik sowieso overstappen op betalen per jaar. Dat scheelt €21 euro zag ik.

 3. Zelf vind ik de krant veel te duur, maar de (nieuws)artikelen zijn wel van beter kwaliteit dan wat je gratis op internet leest.
  Gelukkig heeft een vriend van mij een abonnement op de krant en mag ik van hem gratis digitaal meelezen. In ruil daarvoor deel ik een video on demand app.

  1. Ik vind het ook vrij prijzig. En met afnemende aantallen abonnees zal de prijs alleen maar stijgen neem ik aan. Waardoor er weer meer abonnees afhaken. Ook dat is het sneeuwbaleffect 😉

Geef een reactie