Leven volgens de principes van de FIRE-beweging

Kort geleden las ik ergens dat iemand leeft volgens de principes van de FIRE-beweging. Ik kon helaas niet goed achterhalen wat die principes dan zijn. Daarnaast vroeg ik me af of er überhaupt sprake is van een FIRE-beweging. In dit blog duik ik in de principes van de FIRE-beweging.

Wat is een beweging?

Volgens de online van Dale is een beweging een massale actie, het streven van een groep of politieke partij. Een van de bekendere bewegingen is de Groninger Bodem Beweging die alleen al vanwege de spitsvondige naam mijn hart heeft. In meer algemene zin heb je verder bijvoorbeeld de arbeidersbeweging, de vrouwenbeweging en de studentenbeweging.

Kenmerkend aan een beweging is dat het een bepaald doel nastreeft. Vaak moet de politiek aangespoord worden om in actie te komen om dat doel te bereiken. Zonder de politiek kan de Groninger Bodem Beweging niet waarmaken dat er minder naar gas geboord wordt of dat de schade goed afgehandeld wordt. Hetzelfde zie je bij de arbeiders-, vrouwen- en studentenbeweging. Zonder de politiek geen AOW, geen vrouwenkiesrecht of studiefinanciering.

En de FIRE-beweging?

De vraag is nu natuurlijk of er zoiets is als de FIRE-beweging? Mijns inziens niet. Eerder een FIRE community, of FIRE-gemeenschap zo u wilt. Leden van de FIRE community streven naar een financieel onafhankelijk leven en de mogelijkheid niet meer te hoeven werken. Dat kan de overheid makkelijker (really?) of lastiger maken. En er zijn leden van de FIRE community die daar actie voor ondernemen maar om nou te spreken van een beweging? De eerste vereniging die voor de belangen van de FIRE community opkomen moet denk ik nog opgericht worden.

Principes

Leven volgens de principes van de FIRE-beweging community klink goed, maar wat zijn dat? Principes?

Volgens nogmaals de Van Dale is een principe een overtuiging die aan al iemands handelen ten grondslag ligt; beginsel, grondbeginsel, grondregel: uit principe uit innerlijke overtuiging; in principe op zichzelf.

Zo hé! Een overtuiging die aan al iemands handelen ten grondslag ligt! Een levensbepalende overtuiging dus. Dat is nogal wat.

Laten we eens kijken wat de principes van de FIRE community zouden kunnen zijn.

Uitgaven verlagen

Ik denk dat het verlagen van je uitgaven het belangrijkste principe van de FIRE community is. Veel leden doen er alles aan om beneden hun stand te leven. Door minder uit te geven houd je meer over om te investeren en heb je bovendien minder vermogen nodig om financieel onafhankelijk te worden. De uitgaven verlagen is misschien wel het belangrijkste principe.

Inkomsten verhogen

Door de inkomsten te verhogen houd je nog meer over om te investeren. Dit is overigens een stuk lastiger dan je uitgaven verlagen. Er zijn veel lijstjes te vinden met ideeën over hoe je meer inkomsten kan genereren maar in de praktijk is het nog best lastig.

Verschil investeren

Zodra er een positief verschil ontstaat tussen je inkomsten en je uitgaven kan je dat verschil investeren. Dit is na het verlagen van je uitgaven het belangrijkste principe. Vandaar ook dat veel blogs in de FIRE community over beleggen gaan. En dan met name over beleggen in indexfondsen omdat die, geheel conform het eerste principe, lage kosten hebben.

Levensbepalend

Drie eenvoudige principes. Zes simpele woorden. Kunnen die levensbepalend zijn? Ik denk het wel. Door meer met je financiën bezig te zijn en te focussen op minder uitgeven verandert je leven. Je wordt je meer bewust van de verspilling in je leven. Je gaat automatisch consuminderen en dat is positief voor mens en milieu.

Leef jij volgens de principes van de FIRE community?

Foto door Larry Ninas

6 gedachten over “Leven volgens de principes van de FIRE-beweging

 1. Zeker!
  En het gaat al enkele jaren goed, waarbij dit jaar records worden gebroken op savingsrate. Op naar een volgend jaar waar we hopelijk iets vrijer kunnen zijn maar toch de SR zo hoog kunnen houden zodat we eerder FIRE kunnen worden.

   1. Er valt altijd meer te snijden chris! 😉 de vraag is of je verder in je comfort wilt snijden of zaken accepteert zoals die zijn. Dit laatste is vaak bij ons het geval inmiddels maar als je blijft opletten kan je altijd nog goede deals scoren net zoals structureel blijven overstappen van verzekeringen en andere nuts zaken.

    Qua inkomen blijf ik primair inzetten op mijn primaire inkomen en daarnaast natuurlijk de bloginkomsten die ook leuk beginnen te lopen, al is dat maar echt peanuts ten op zichtte van mijn primaire inkomen. Andere inkomsten zie ik nu nog niet gebeuren door een simpel, maar o zo moeilijk oplosbaar probleem……. Tijd..

 2. Hoi Chris, jazeker, ik leef wel zoveel mogelijk volgens de principes die jij hierboven aanhaalt. Alleen is het niet zo dat dat altijd voor 100% lukt maar ik doe er wél mijn best voor!

Geef een reactie