Mijn spaarpercentage door de jaren heen

groen grasveld onder witte wolken en blauwe lucht bij daglicht

Sinds maart van dit jaar houd ik elke maand mijn spaarpercentage bij. Hierdoor weet ik steeds beter wat de verhouding is tussen mijn inkomsten en mijn uitgaven. Het leek mij voor dit blog leuk om te kijken naar mijn spaarpercentage door de jaren heen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Of toch wel?

Voorbereidingen

Voordat ik de spaarpercentages van de afgelopen jaren kon uitrekenen moest ik de inkomsten en de uitgaven inlezen in mijn administratie. Bij de banken waar ik betaalrekeningen heb kan je tot een aantal jaar terug al je transacties downloaden. Nadat ik die in mijn administratie had ingelezen werd een groot deel van de transacties automatisch gekoppeld aan de juiste posten. De overige posten moest ik handmatig koppelen. Dat was nog een hele klus! En van sommige uitgaven kon ik me echt niet meer voor de geest halen wat het was. Die heb ik maar onder Overig geboekt. De spaarpercentages uit de voorbije jaren zijn daarom ook niet zo accuraat als tegenwoordig. Maar het gaat in dit blog om de grote lijnen. Niet om de details.

Het spaarpercentage in 2017

Het spaarpercentage schoot, zoals je kan zien, behoorlijk op en neer. In de meeste maanden was het spaarpercentage zwaar negatief. De uitschieters in juni en augustus kan ik niet eens goed verklaren. Vermoedelijk hebben ze te maken met creditcardbetalingen die ik deed voor mijn eenmanszaak en de vakantie.

Uiteindelijk kwam het gemiddelde spaarpercentage aan het einde van het jaar net positief uit: 1%. Ouch!

De oranje lijn is overigens niet helemaal correct. Omdat ik geen cijfers heb van voor 2017 is de oranje lijn in deze grafiek het voortschrijdend gemiddelde sinds januari 2017. In de volgende grafieken is het voortschrijdend gemiddeld wel exact het gemiddelde van de voorgaande twaalf maanden.

Spaarpercentage 2018

In 2018 ging het met het spaarpercentage al niet veel beter. Wéér kleine pieken en grote dalen. En alweer juni en augustus als grootste uitschieters. Ook hier zijn creditcardbetalingen voor mijn eenmanszaak en de vakantie de schuldige.

Inmiddels heb ik overigens ook een creditcard bij de rekening van mijn eenmanszaak. Als ik nu zakelijk iets aanschaf zie ik daar op mijn privérekening niets meer van terug. En zo hoort dat natuurlijk ook.

Ten opzichte van 2018 is er wel een verbetering te zien. Het voortschrijdend gemiddelde is het hele jaar positief geweest. Gemiddeld genomen is er dus meer binnen gekomen dan dat er uitgegeven is. Over het hele jaar kwam het spaarpercentage uit op 12%. Dat lijkt er al iets meer op!

Spaarpercentage 2019

Oei oei oei! Twee maal een spaarpercentage lager dan -500%! Voor dat lage percentage in oktober heb ik wel een verklaring. Ik betaalde toen de boeterente voor het tussentijds aanpassen van de rentevaste periode. Maar die andere dalen? Geen duidelijke uitschieters te vinden in mijn administratie. Gewoon teveel uitgegeven!

Het is dan ook niet heel verrassend dat het spaarpercentage over heel 2019 negatief was: -1%. Dat valt nog mee gezien de uitschieters maar per saldo zijn we vorig jaar armer geworden 🙁

NB In mijn terugblik op 2019 rapporteerde ik nog een spaarpercentage van 3%. Dat het percentage nu lager is, komt omdat ik reserveringen en het aanvullen van buffers nu als uitgaven zie en niet als sparen.

Spaarpercentage 2020

Kijk! Dat ziet er beter uit. In 2020 heb ik nog geen negatief spaarpercentage gehad! En het voortschrijdend gemiddelde stijgt ook gestaag. Nu is het wel zo dat ik in de afgelopen maanden regelmatig ‘meevallers’ had. In maart kregen we geld terug van de energieleverancier en betaalde mijn voormalige werkgever een flinke onkostenvergoeding uit. In mei kregen we zorgtoeslag en kindgebonden budget. En in juni kreeg ik geld terug van de Belastingdienst. Eigenlijk was alleen april een normale maand.

We zullen zien hoe de rest van het jaar zich ontwikkelt. De inkomsten van mijn vrouw zullen sowieso stijgen. Als we geen last krijgen van levensstijlinflatie zou 2020 maar zo een omslagpunt kunnen worden.

Inzicht

Net als toen ik door onze vaste lasten heen ging, is het uitrekenen van de historische spaarpercentages een confronterende oefening geweest. Had ik het daarom beter niet kunnen doen, zoals ik in de intro schreef? Nee! Natuurlijk, het is niet prettig om te zien dat mijn financiële verleden een zootje is. En uiteraard had ik liever spaarpercentages á la Geldnerd gezien. Maar dat is nu eenmaal niet zo. Het is goed om te weten waar je vandaan komt en waar je naar toe wil. Het helpt om niet weer in de financiële valkuilen te stappen waarin ik vroeger wel stapte. Of in elk geval niet meer zo vaak!

Heb jij een turbulent financieel verleden? Hoe heb jij dat achter je gelaten?

Foto door Klara Kulikova.

4 gedachten over “Mijn spaarpercentage door de jaren heen

  1. Oei, dat zijn harde cijfers om te zien inderdaad, maar 2020 ziet er positief uit! Nu vasthouden!
    Zelf zijn we al jaren in de groene cijfers en kruipen ook al jaren langzaam omhoog in SR percentage. Dit jaar ook een recordmaand gehaald van boven de 85% SR. Nog nooit meegemaakt. Maar structureel hangen we nu rond de 50% SR. Daar lijkt dit jaar een iets betere prognose zelfs voor waarbij de 60% haalbaar lijkt.

    1. We zullen zien of ik de stijgende lijn vol kan blijven houden. Aangezien ik nog maar net met de lange reis naar financiële onafhankelijkheid begonnen ben is er nog veel te leren en te verbeteren en zou het spaarpercentage de komende jaren dus moeten stijgen. Er is in elk geval voldoende groeipotentie.

  2. Leuk om het zo te zien en zoals je zelf al zegt ben je nog niet zo lang bezig. Sparen wordt steeds makkelijker omdat je geld uitgeven steeds ‘moeilijker’ gaat vinden (is mijn ervaring…. deze geven geen garantie bla bla bla 😉 ) Succes in ieder geval en houd wat je nu doet zoveel mogelijk vast. Kijk nu al uit naar je post hierover einde van het jaar!

Geef een reactie