Mintos: beleggingen uitbetalen

bruin houten hek onder blauwe lucht bij daglicht

In mijn vorige blog gaf ik al aan afscheid te nemen van Mintos. In dit blog laat ik je zien hoe je je beleggingen via Mintos kan laten uitbetalen. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe investeer je bij Mintos

Bij Mintos kan je op een aantal manieren investeren. De eerste manier is door gebruik te maken van een Mintos-strategie. Als je dat doet, investeert je in één van de drie door Mintos gedefinieerde strategieën. Elk van deze strategieën heeft hun eigen diversificatie en te verwachten rendementen.

De tweede manier is volgens een zelf gedefinieerde diversificatie: de Auto Invest strategie. Je kan dan zelf bepalen waarin je investeert. Je kan onder andere aangeven in welke kredietverstrekkers, typen lening en landen je wilt investeren.

De derde manier van investeren is door handmatig een lening te kopen.

In het afgelopen jaar heb ik investeringen gedaan via elk van deze strategieën. En dat blijkt bepalend te zijn voor hoe ik mijn investeringen via Mintos kan afbouwen.

Strategie stopzetten

Het eerste wat ik gedaan heb, nadat ik had besloten niet meer te investeren via Mintos, is de strategieën stopzetten. Door een strategie stop te zetten geef je aan dat je er niet meer in wilt investeren. Dit betekent dat wanneer er rente of een lening uitbetaald wordt, het vrijgekomen geld niet automatisch herbelegd wordt. Normaalgesproken zou dat wel het geval zijn bij een strategie.

Het stopzetten van je strategie is overigens met een paar muisklikken gedaan. Als je naar je overzicht van beleggingen gaat, zie je achter elke strategie een menuutje. In dat menuutje kan je kiezen voor Beleggen stoppen. Klik. En klaar.

Mintos-strategie leningen verkopen

Nadat ik mijn strategieën had stopgezet, ben ik gestart met het verkopen van de investeringen.

De gemakkelijkste manier van investeren, via een Mintos-strategie, blijkt ook de gemakkelijkste manier van verkopen te ondersteunen. Wanneer je naar het overzicht van je investeringen gaat, zie je achter de Mintos-strategie een menuutje. Via de optie Uitbetalen kan je vervolgens aangeven hoeveel je Mintos wilt laten uitbetalen. Nadat je je bedrag ingevoerd en bevestigd hebt, start Mintos met het verkopen van je leningen. Mintos belooft dat dit binnen een paar uur geregeld is, maar mijn ervaring is dat er soms langere tijd overheen kan gaan. Waarschijnlijk vanwege de coronapandemie.

Er zit helaas wel een addertje onder het gras. Je kan namelijk niet zomaar alles laten uitbetalen. Leningen die een betalingsachterstand hebben, kan je niet verkopen. Bij een aantal van mijn leningen is dat het geval. Het geld dat in deze leningen geïnvesteerd is kan ik pas laten uitbetalen zodra er geen betalingsachterstand meer is.

Bij een aantal leningen zijn de problemen nog wat ernstiger. Daar zijn het niet per sé de leners die in de problemen zitten, maar de kredietverstrekkers zelf. De Mintos-strategie waar ik in 2019 voor koos, belegde onder andere in de kredietverstrekkers GetBucks, Akulaku en ExpressCredit die als gevolg van de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Of ik die investeringen terug krijg is maar de vraag. Gelukkig gaat het om slechts €34,89 in totaal.

Auto Invest leningen verkopen

Je Mintos-strategie laten uitbetalen is dus eenvoudig en gaat redelijk snel. Dat geldt helaas niet voor Auto Invest strategieën. Dat zie je meteen al omdat de optie Uitbetalen ontbreekt in het menu achter de Auto Invest strategie. Als je de leningen die je via deze strategie gekocht hebt wilt verkopen moet je dat zelf doen. Je moet ze te koop aanbieden op de secundaire markt.

De secundaire markt is een marktplaats voor tweedehands leningen. Op die marktplaats kan je je leningen aanbieden voor een voor jou acceptabele prijs. Als je denkt dat er veel vraag naar is kan je ze verkopen met een premie maar je kan ze ook in de aanbieding doen door een korting te geven. Gewoon tegen kostprijs op de markt zetten kan natuurlijk ook.

Het nadeel van verkopen via de secundaire markt is dat dat één van de weinige functies is van Mintos die je geld kost, elke transactie kost je namelijk 0,85% van de verkoopwaarde.

Ik heb twee Auto Invest strategieën. De ene strategie kocht automatisch kortlopende persoonlijke leningen op de primaire markt, de tweede strategie deed hetzelfde op de secundaire markt. Op dit moment heb ik via die strategieën respectievelijk nog veertien en zes leningen in mijn portefeuille. De resterende looptijd van die leningen varieert van 1 dag tot ruim 2 maanden.

Om te ervaren hoe het is om leningen via de secundaire markt te verkopen heb ik twee leningen te koop gezet. De eerste zonder korting of premie en een tweede met een korting van 5%. De eerste lening staat al twee weken te koop. Daar is dus weinig vraag naar. De tweede was in no time verkocht. Achteraf bezien was 5% korting misschien wat al te veel. Als ik kijk naar de leningen op de secundaire markt, zijn er geen leningen met een korting van meer dan 2%. De koper van mijn lening is dus spekkoper.

Overige leningen verkopen

Naast de leningen die ik via de Mintos-strategie en de Auto Invest strategieën heb gekocht, heb ik nog drie leningen handmatig gekocht. Naar het schijnt. Want ik kan me dat totaal niet herinneren. 😮

Om die te verkopen moet ik ze via de secundaire markt aanbieden. De verkoop van deze leningen werkt dus precies hetzelfde als het verkopen van de leningen uit de Auto Invest strategie.

Hoe nu verder

Omdat de Mintos-strategie geen achterstallige leningen uitbetaalt moet ik regelmatig inloggen op Mintos om te zien of er alweer een uitbetaling gedaan kan worden. Tot nu toe is er elke week wel weer een lening afbetaald. Ik verwacht daarom over een aantal weken het grootste deel van mijn investering weer terug te hebben. Of dat ook geldt voor de investeringen via GetBucks, Akulaku en ExpressCredit valt nog te bezien.

De twee Auto Invest strategieën die ik heb, belegden alleen in kortlopende leningen. Als het goed is zijn die met een maand of drie automatisch terugbetaald en hoef ik die leningen dus niet via de secundaire markt te verkopen.

De drie handmatige leningen zijn langlopend. Ik heb ze inmiddels zonder korting op de secundaire markt staan. Eigenlijk verwacht ik niet dat die verkocht gaan worden. Tegen de tijd dat ik van alle andere leningen af ben, bied ik ze denk ik met een kleine korting aan. Bij mijn testje was de lening met een korting immers zo verkocht.

Wat is jouw ervaring met uitbetalen via Mintos?

Foto door Parsoa Khorsand

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

2 gedachten over “Mintos: beleggingen uitbetalen

  1. Heb nog niet verkocht via Mintos. Ik heb wel een strategie stopgezet, die laat ik gewoon doorsudderen tot hij leeg is.
    Crowdlending blijft gewoon zeer speculatief. De meeste leningen kun je dan ook als junk bonds beschouwen. Extreem hoog risico, hoog potentieel rendement.
    Ik sta nog negatief door de problemen bij een paar leningaanbieders…

    1. Ik had gehoopt het risico enigszins te beperken door kredietverstrekkers te selecteren die een terugkoopgarantie en een redelijk hoge rating hebben. Helaas lijkt het ratingmechanisme van Mintos niet feilloos.

Geef een reactie