Nieuwe zorgverzekering

December is niet alleen de maand van de lijstjes het is ook de maand waarin de meeste mensen op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. In 2019 deed ik dat voor het eerst en besloot bij De Friesland te blijven. Dit jaar heb ik me opnieuw georiënteerd en heb besloten over te stappen naar een andere verzekeraar.

Hoeveel zorg hadden we nodig

Hoewel 2020 een absurd jaar was, ging het met mijn gezondheid uitstekend. Er zijn wel wat coronakilo’s bijgekomen maar veel zorg had ik niet nodig. De keuze in 2019 om voor een maximaal eigen risico, een minimale aanvullende verzekering en geen aanvullende tandartsverzekering te gaan is prima gebleken.

Mijn vrouw heeft meestal wat meer zorg nodig dan ik. Zo ook in 2020. In maart was er een dure wortelkanaalbehandeling en verder was er nog wat andere zorg nodig. Voor de basisverzekering kozen we in 2019 voor haar ook de maximale eigen risico. Dat was een prima keuze. Daarnaast namen we een kleine aanvullende verzekering met name voor fysiotherapie. Van de negen consulten waar mijn vrouw gebruik van had kunnen maken, gebruikte ze er drie. In andere jaren maakt ze er vaker gebruik van maar om bekende redenen is er minder gesport dit jaar en was er minder fysiotherapie nodig.

Voor haar tandartsverzekering kozen we de Tand Opstap van De Friesland. Daarmee worden 80% van de tandartskosten vergoed tot een maximum van € 250. Door de wortelkanaalbehandeling zijn we ruim boven die € 250 uitgekomen en hadden we beter de duurdere variant kunnen nemen. Aan de andere kant, de duurdere variant is vanwege de hogere premie, pas interessant bij meer dan € 511 aan tandartskosten. Daar gingen we met de wortelkanaalbehandeling maar net overheen. En die extra kosten kunnen we dragen, dus al met al was de Tand Opstap een prima keuze.

Voor komend jaar hopen we op dezelfde gezondheid als dit jaar. Ikzelf minimale zorg, mijn vrouw iets meer.

Kan een vergelijkbare verzekering goedkoper

Via de sites van Independer en de Consumentenbond heb ik gekeken welke verzekering het beste bij mij past. Daar kwamen Just, Jaaah, Zekur en ZieZo als meest goedkope uit naar voren. Zekur en ZieZo vielen af want Zekur vergoedt niet alles bij mijn lokale ziekenhuis en ZieZo heeft in het geheel geen contract met dat ziekenhuis. Ook al heb ik doorgaans weinig zorg nodig, mocht ik wel in het ziekenhuis belanden dan wil ik graag in de buurt terecht kunnen.

Voor mijn vrouw kwamen ook Just en Jaaah als goedkope verzekeringen uit de bus. Just is nog iets goedkoper dan Jaaah maar Just vergoedt maar vier keer fysiotherapie terwijl Jaaah er zes vergoedt. Als mijn vrouw zes behandelingen nodig heeft is Just net zo duur als Jaaah.

Nieuwe verzekering gekozen

Hoewel het financieel gezien ietsjes gunstiger zou zijn om mijn zorgverzekering bij Jaaah af te sluiten en die van mijn vrouw bij Just kies ik er voor beide verzekeringen bij Jaaah af te sluiten. De premie betaal ik in één keer voor het hele jaar. Daar heb ik een potje voor aangelegd en het is 2% goedkoper dan wanneer ik per maand zou betalen.

JaaahDe Friesland
Premie voor mij€ 1046,64€ 1081,08
Premie voor mijn vrouw€ 1251,84€ 1303,83
Totaal€ 2298,48€ 2384,91

In totaal kost de nieuwe verzekering € 86,43 minder dan de huidige verzekering bij De Friesland. Zo zie je maar dat het zeker loont om jaarlijks te onderzoeken of de zorgverzekering nog bij je past en of dezelfde dekking ergens anders misschien goedkoper is.

Heb jij zorgverzekering ook tegen het licht gehouden?

2 gedachten over “Nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie