Vroeg beginnen is vroeg stoppen

groen grasveld onder blauwe lucht bij daglicht

Ik ben een vroege vogel. Een echt ochtendmens. Toen we nog naar kantoor konden, begon ik meestal al om zeven uur met werken. Er is zelfs een tijd geweest dat ik al om half zeven startte. Ik deed dat graag want vroeg beginnen heeft een aantal voordelen. Zo ben je één van de weinigen op kantoor en kan je lekker meters maken zonder gestoord te worden.

Nog een voordeel? Omdat je alleen zit, hoef je maar één keer koffie te halen. De rest van de koffie wordt je door je collega’s die later beginnen gebracht. “Koffie? Ja, graag”. Behalve natuurlijk door die horkerige avondmensen. Die zijn ’s ochtends niet op hun sociaalst en vertikken het dan ook om koffie voor je te halen. 😉

Het grootste voordeel van vroeg beginnen vind ik overigens dat je ook vroeg weer kan stoppen. Om drie uur je computer afsluiten en je collega’s een fijne avond wensen geeft niet alleen veel voldoening maar ook veel tijd. Je hebt de hele middag nog om lekker te doen waar je zin in hebt. In theorie dan, want in de praktijk zat ik vaak eerst nog een uur in de auto.

Leuk verhaal misschien, maar wat heeft dat te maken met financieel onafhankelijk worden?

Heel veel natuurlijk! Want als je vroeg begint met je reis naar financiële onafhankelijkheid, dan kan je ook vroeg stoppen met werken!

Financieel avondmens

Ikzelf ben wat mijn financiën betreft eerder een avond- dan een ochtendmens. Ik ben pas op mij 45e wakker geworden. Je zou kunnen zeggen dat ik heb uitgeslapen tot een uur of één. Lekker natuurlijk maar ik heb daardoor wel veel kansen laten liggen.

Levensstijlinflatie

Ik had me bijvoorbeeld eerder kunnen realiseren dat meer niet per sé beter is. En ook dat je uitgaven niet recht evenredig hoeven te stijgen met je inkomsten. Nu zit ik opgescheept met een stuk levensstijlinflatie en het is best lastig is om daar weer af te komen.

Consuminderen

Daarmee samenhangend hadden we wellicht minder onzinnige dingen kunnen kopen. Nu doen we het nog helemaal niet zo slecht maar toch is elk groter huis dat we kochten weer tot de nok gevuld met spullen. We kochten ruimte, maar vulden het met zooi.

Investeren

Als we de afgelopen twintig jaar elke maand €100 euro hadden geïnvesteerd in plaats van gespendeerd dan hadden we nu ruim €52.000 aan beleggingen gehad. Gemiddeld genomen dan hè. Met beleggen weet je het natuurlijk nooit helemaal zeker.

Hypotheek

Twintig jaar geleden was het heel hip om een aflossingsvrije hypotheek te nemen met een beleggingsverzekering. Achteraf blijkt dat een woekerpolis te zijn en realiseerde ik me pas kort geleden dat er nog een hoop restschuld zou overblijven aan het eind. Een beetje zoals dat je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt. Maar dan met grote getallen.

Als ik twintig jaar geleden wakker was geweest, of naar een collega had geluisterd die toen al hoofdschuddend ‘beleggingshypotheek’ zuchtte, had ik wellicht een beter hypotheekproduct gehad en was mijn hypotheek al een flink stuk afgelost geweest.

Pensioen

Samen met de hypotheek is het pensioen misschien wel het minst begrepen financiële fenomeen wat er is. En, net als de hypotheek, van grote invloed op je plannen voor financiële onafhankelijkheid. Maar ja, wie denkt dáár nou aan als je net uit de schoolbanken bent of lekker aan het freelancen bent geslagen!

Ik niet in elk geval. En vele financiële avondmensen met mij.

Sinds een paar jaar ben ik als een malle mijn reserveringsruimte en mijn jaarruimte aan het uitnutten. Er wordt gewerkt dus aan mijn pensioen. Maar als ik eerder wakker was geworden stond ik nu vast niet met 6-0 achter.

Spijt?

Avondmensen genieten van het leven, ze staan wat later op om zo de avond en de nacht ten volle uit te kunnen nutten. Je zult de avondmens wat dat betreft niet snel betrappen op spijt.

Dat geldt ook voor mij. Had ik het handiger kunnen doen? Zeker? Maar spijt, nee. Dat ook weer niet. De kans dat ik ver voor mijn officiële pensioendatum financieel onafhankelijk ga zijn is niet zo groot. Stoppen voor mijn 30e, 40e of 50e zijn geen haalbare opties meer. Rest mij nog er het beste van proberen te maken in de jaren die nog komen.

Maar voor alle twintigers die op hun dertigste financieel onafhankelijk willen zijn zou ik willen zeggen: begin vroeg want dan kan je ook vroeg stoppen.

Welke tip zou jij willen geven aan iemand die aan het begin staat van zijn reis naar financiële onafhankelijkheid?

Foto door Katerina Sysolyatina.

5 gedachten over “Vroeg beginnen is vroeg stoppen

 1. Mooi stukje Chris!
  Wellicht ben je later begonnen, maar je bent begonnen en op zijn minst draagt alles wat je nu doet alsnog bij met een aantal jaar eerder met pensioen gaan.
  Op zijn minst heb je door deze weg in te slaan veel minder financiële zorgen omdat je een goed gevulde buffer te pakken hebt. Dit alleen al zorgt voor veel minder stress en onrust en is in mijn ogen al een hoop waard!

  Advies voor de 20tigers? Begin al vroeg met inzicht in je inkomsten/uitgaven en hou dit bij! Inzicht is het halve werk om de volgende stap te maken welke kant ook op. FO zou niet altijd het einddoel moeten zijn, want niet iedereen heeft hier behoefte aan, maar een stukje opzij leggen voor een buffer zorgt voor zoveel minder zorgen en problemen indien er wat onverwachts gebeurd!

 2. Hoi Chris, ik baal als een stekker, dit stukje had IK kunnen schrijven en nu heb jij het al gedaan!! 😉 Ook ik begin vroeg, 7 uur op school, koffie pakken en om 07.15 staat de laptop open en aan en ben ik bezig met emails. Dan lesvoorbereiding of andere taken en wanneer de rest van de wereld ook een keertje komt ben ik al lekker op dreef én ik ga, heel fijn!! , ook weer lekker op tijd naar huis zodat er nog wat dag voor mij is!
  Ik zou willen dat ik wist wat ik nu weet over sparen toen ik 25 jaar jonger was…… helaas is dat niet zo maar ben ik nu goed bezig en hoop ik dat ik jongere lezers van mijn blog een beetje kan inspireren. Leuk stuk Chris!!

  1. 🙂 sorry Stella!

   Heerlijk hè, zo’n efficiënte ochtend. Ik hou er van.

   Ik hoop ook dat jonge lezers eerder wakker worden dan ik. Er liggen zoveel mooie kansen als je nog zeeën van tijd hebt.

Geef een reactie