Wat moet ik met mijn Bitcoins?

In een niet al te ver verleden heb ik Bitcoins gekocht. En, sukkel die ik ben, precies op het verkeerde moment. Nu zit ik met ₿0,074 opgescheept. Wat moet ik met die Bitcoins?

Waarom heb ik ze überhaupt?

Een aantal jaar geleden was Bitcoin hot and happening. Je kon de krant niet openslaan of het ging over Bitcoin. Iedereen was lyrisch want we hadden eindelijk een niet centraal geleide munt dus konden we eindelijk een statement maken tegen het systeem, de overheid, de graaiende banken of what ever. Er werden twee pizza’s gekocht met ₿10.000, inmiddels de duurste pizza’s ooit. Er waren koffiezaakjes waar je met Bitcoin kon betalen. En Arnhem presenteerde zich zelfs als bitcoinstad.

In de tech-wereld, waar ik deel van uitmaak, ging het vooral over de onderliggende techniek: de blockchain. Die techniek, die echt wel revolutionair is, boeide mij wel. En dus vond ik, denk ik, dat ik ook mee moest doen met één van de implementaties van die blockchain, de Bitcoin. Voor €1000 schafte ik ₿0,074 aan.

Dat is nu €599,31 waard. 🙁

Koersverloop

Aanvankelijk ging het onwijs goed met mijn Bitcoins. Na aanschaf van de Bitcoins, 8 december 2017, ging de Bitcoin lekker door met de rally die sinds september 2017 in gang gezet was. Tot 18 december. Let wel, 10 dagen na mijn aanschaf. Vanaf dat punt ging de koers bijna net zo hard naar beneden als dat ie daarvoor naar boven was geschoten.

Koersverloop Bitcoin van 2013 tot en met 2020
bron: https://www.coinbase.com/price/bitcoin

Van mijn financials debacle in 2009 had ik geleerd: niet in paniek handelen. Op je handen blijven zitten en rustig afwachten. En nu zit ik nog steeds op mijn handen. En dus met mijn Bitcoins. Maar wat moet ik er mee?

Niks doen

De eerste optie is het meest makkelijk. Ik doe helemaal niks. Ik houd mijn Bitcoins en zie wel waar het schip strand. Mensen die al in 2012 Bitcoins hebben gekocht, en die nog steeds hebben, hebben nu een papieren winst van 10.000%. Rustig blijven zitten kán dus goed uitpakken.

Verkopen

De Bitcoins kunnen natuurlijk ook gewoon verkocht worden. Ik neem dan mijn verlies, hier en nu, en schrijf zo’n €600 bij op mijn spaarrekening. Dat geld kan ik dan mooi gebruiken voor een andere investering. Zodra ik daar aantoe ben.

Aan de andere kant. Verlies nemen doet pijn. En wat nou als de Bitcoin toch weer populier wordt. Het duurde vanaf 2012 tenslotte ook nog zes jaar voor hij piekte naar zo’n €18.000.

Als ik nou wacht tot hij weer €1000 waard is, kan ik mooi afscheid nemen zonder verlies te lijden. Op wat rente na dan misschien.

Bijkopen

De meest riskante optie is natuurlijk bijkopen. En dat is ook meteen de meest tegenstrijdige optie. De Bitcoin staat te boek als uitermate risicovol en is zo volatiel als de neten. Als ik vandaag bijkoop, kan de koers morgen zo maar 10% lager zijn. Of erger. Kijk maar naar de koers van het afgelopen jaar. Het was op zijn minst a bumpy ride.

Koersverloop Bitcoin van juni 2019 tot en met juni 2020
bron: https://www.coinbase.com/price/bitcoin

Wat daar nog bij komt: de koers van de Bitcoin is gebaseerd op niks. Bij aandelen kan je nog iets vinden van het bedrijf dat het aandeel uitgeeft. Je kan een fundamentele analyse uitvoeren, of een technische analyse. Bij de Bitcoin kan dat allemaal niet.

Aan de andere kant. Als ik de Bitcoins die ik al heb, niet verkoop, omdat ik denk dat ze ooit wel weer €1000 waard gaan zijn, dan zou ik nu eigenlijk moeten bijkopen. Want áls ze €1000 waard gaan worden, zijn de Bitcoins nu dus eigenlijk heel goedkoop. Bovendien, er is dan minder koersstijging nodig om quite te draaien dan wanneer ik niet bij zou kopen.

Vooralsnog doe ik maar even niets. Ik wil mijn verlies nog niet nemen maar op dit moment bijkopen lijkt me ook niet wijs, daarvoor is de koers me de afgelopen maanden te hard gestegen.

Heb jij bitcoins?

4 gedachten over “Wat moet ik met mijn Bitcoins?

 1. Als ik jou was zou ik het gewoon verkopen. Als het geen onderdeel is van je strategie (en dat is zo lees ik) is het alleen extra zorgen. Neem je verlies, en investeer het in iets anders. Leergeld 🙂

  1. Er is nog helemaal geen strategie. Ik ben nu vooral nog bezig met inzicht krijgen in en grip krijgen op mijn financiën. Pas daarna ga kan ik mijn geld aan het werk zetten. Ik denk overigens niet dat Bitcoin ooit onderdeel van die strategie gaat worden inderdaad.

 2. Dat is je punt. Je bent bezig met alles op een rijtje zetten. Het belangrijkste heb je al gedaan. Niet in paniek raken en kijken waar het naar toe gaat.

  Pak eerst je andere onderdelen aan. Het leergeld kan je dan laten staan en je strategie gaan bouwen op de andere onderdelen. Niemand weet wat de toekomst uitwijst. Je verlies nemen en het ergens anders voor gebruiken kan altijd. Ik zou het zien als 1000 euro leergeld en de toekomst zijn werk laten doen.

  1. Welkom op mijn blog Mr. Dreamer.

   Voorlopig zie ik het inderdaad als leergeld en laat ik het lekker waar het is. Zodra er een strategie is kan ik altijd nog beslissen.

Geef een reactie