Wereldspaardag! Over buffers, gezondheid en financiële opvoeding

Komende zaterdag is het wereldspaardag. Een internationale dag waarop al bijna honderd jaar wordt stilgestaan bij het belang sparen. Waarom is sparen zo belangrijk en wat heeft dat te maken met buffers, gezondheid en financiële opvoeding? Je leest het in dit blog.

Waarom vieren we wereldspaardag?

Het mag duidelijk zijn, toen professor Filippo Ravizza in 1924 de wereldspaardag uitriep, leefden ze in een andere tijd dan nu. Tussen de twee wereldoorlogen was het noodzakelijk om de mensen het nut en de noodzaak van sparen weer duidelijk te maken. Want met geld maken banken geld, en dat kan niet als dat geld onder het matras blijft liggen. Inmiddels zitten de banken omhoog met al dat spaargeld en brengen ze zelfs kosten in rekening als je teveel spaargeld hebt.

Toch is het nog steeds belangrijk om te sparen. Het geeft namelijk rust en draagt bij aan een goede gezondheid.

Voorkom stress met een buffer

Als je spaart, creëer je een buffer. En een buffer is goed. Een buffer zorgt er namelijk voor dat je financiële tegenslagen op kan vangen. Gaat je wasmachine stuk? Met een bescheiden buffer kan je meteen een andere aanschaffen? Fiets gejat? Je buffer helpt je uit de brand.

Heb je geen buffer, dan leidt een tegenslag meteen tot stress. Hoe moet ik nu mijn was doen! Hoe kom ik naar mijn werk? Wanneer je stress hebt, neem je niet per sé de beste beslissingen. Je kan bijvoorbeeld besluiten een wasmachine te financieren. En daarmee ben je uiteindelijk veel duurder uit dan wanneer je een wasmachine contant af kan rekenen.

Uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat bijna de helft van alle volwassen Nederlanders het niet makkelijk vindt om een buffer op te bouwen. Bijna een kwart vindt het zelfs moeilijk to zeer moeilijk. Daarom hier een aantal tips:

  • Zet elke maand een vast bedrag op een spaarrekening, dan groeit je buffer elke maand een beetje.
  • Stel een doelbedrag voor je buffer maar zet die niet te hoog, anders werkt het demotiverend omdat het zo lang duurt voordat je je doel bereikt.
  • Vier het bereiken van je doelbedrag uitbundig. Het is namelijk een hele prestatie als je een buffer hebt weten aan te leggen!

Gezondheid en rijkdom

Op de site van de Indiase overheid (hoe kom je er bij 🙂 ) wordt een link gelegd tussen gezondheid en rijkdom. Health is wealth durven ze zelfs te stellen. In eerste instantie lijkt dat wat vergezocht maar ze hebben een aantal argumenten die die stelling onderbouwen. Zo betogen ze bijvoorbeeld dat een gezonde levensstijl goedkoper is omdat je minder hoeft uit te geven aan ziektekosten. Daarnaast leidt het hebben van spaargeld tot minder stress en dus tot een betere gezondheid.

Geldt dit alleen voor de Indiase bevolking of kunnen we het ook toepassen op de Nederlandse? Ik denk dat laatste. Ook in Nederland is het goedkoper om gezond te leven dan ongezond. Door gezond te leven is de kans groot dat je minder betaalt voor je zorgverzekering. Je kan een hogere eigen risico nemen en dus minder premie betalen. Een ook de tandartsverzekering kan goedkoper als je goed voor je gebit zorgt. En niet roken natuurlijk. Stoppen met roken heeft een enorm positieve impact op je gezondheid én je financiën.

Beginnen met een gezonde levensstijl is overigens, net als het aanleggen van een buffer, best lastig. Daarom een paar tips:

  • Ga minder vaak langs de grote gele M en hun collega’s. Ikzelf gaf dit jaar met mijn gezin ruim 50% minder uit aan junk food dan vorig jaar.
  • Maak een weekmenu en doe weekboodschappen, dan kan je meer aandacht besteden aan gezond eten en ben je minder geneigd een snelle ongezonde hap te halen of, nog duurder, te bestellen.

Het belang van financiële opvoeding

Het thema van de wereldspaardag is dit jaar When you save a bit, big things follow. Alsof een copy writer een frisse invulling heeft gegeven aan het sneeuwbaleffect. Hoe dan ook, wereldspaardag lijkt zich dit jaar vooral te richten op de financiële opvoeding. Het is namelijk zo dat als je al op jonge leeftijd leert goed met geld om te gaan je daar later de vruchten van plukt.

Een goede financiële opvoeding bereidt een kind bijvoorbeeld voor op de toekomst. Ooit zal het kind zelf verantwoordelijk worden voor hun inkomsten en uitgaven. Het kan zijn dat het veel minder te besteden heeft dan het van huis uit gewend is. Als het geleerd heeft zuinig met geld om te gaan, zal dat niet meteen tot problemen leiden. En als het juist veel te besteden heeft, is de kans groot dat die het niet over de balk gooit.

Een goede financiële opvoeding draagt ook bij aan een positief zelfbeeld. Het kind heeft controle over hun financiële middelen. En het gevoel dat je controle hebt over je (financiële) leven maakt zeker.

Tenslotte heeft een goede financiële opvoeding een positief effect op het stellen en behalen van doelen. Wanneer je als kind zelf moet sparen voor een grote aanschaf leer je dat het tijd en discipline kost om dat doel te halen. Hetzelfde geldt voor andere zaken in het leven. Hoewel de maatschappij van allen kanten instant gratification roept, kosten sommige dingen nu eenmaal tijd en doorzettingsvermogen. Een goede financiële opvoeding leert dat in te zien.

Wereldspaardag!

Een spaarzaam leven draagt dus bij aan een rustig en gezond leven. Vier daarom de wereldspaardag!

Besteed jij aandacht aan wereldspaardag?

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

3 gedachten over “Wereldspaardag! Over buffers, gezondheid en financiële opvoeding

  1. Nog nooit gehoord van die dag. Waar hebben ze tegenwoordig geen dag meer voor….. Maar nee ik besteed er ook geen aandacht voor….. Dat moet gewoon een continue proces zijn natuurlijk!

  2. Ik had nog nooit gehoord van Wereldspaardag, maar ik vind het een goed initiatief, het is goed om stil te staan bij het belang van sparen en slimme keuzes op het gebied van geld.

Geef een reactie