Zonnepanelen, wat levert dat op?

Vorige keer schreef ik over onze energiehuishouding. Dat leverde met name nieuwe inzichten in het gebruik en de kosten van gas. In dit blog duik ik iets dieper in ons gebruik van zonne-energie. We hebben al sinds 2012 zonnepanelen op het dak liggen, maar wat levert dat op?

Aanschaf

Eind 2011 werd ik door Vereniging Eigen Huis geattendeerd op een actie genaamd 123zonne-energie. Het kwam er op neer dat Verenging Eigen Huis op zoek zou gaan naar een leverancier van zonnepanelen en dat de leden daar dan voordelig zonnepanelen aan konden schaffen.

Dat leek me wel wat.

Ik heb me ingeschreven en na een paar maanden ontving ik een persoonlijk aanbod: 18 zonnepanelen voor €9.595. Aanbod geaccepteerd en na weer een aantal maanden kreeg ik een koopovereenkomst. Echter, nadat de leverancier mijn dak had bekeken bleek dat ik op zijn minst het dak van mijn buurman ook moest gebruiken, wilde ik er 18 panelen op kwijt kunnen. Dat was natuurlijk geen optie dus kreeg ik een nieuw aanbod. Deze keer waren het nog negen zonnepanelen voor €5.438 euro. Prima, dan maar negen panelen.

Op 24 oktober 2012 zijn de zonnepanelen geïnstalleerd en sindsdien leveren ze me dagelijks, maar natuurlijk vooral in de zomer, stroom op.

Opbrengst

In de maanden na de installatie heb ik regelmatig de opbrengst van de zonnepanelen vastgelegd. In een sheetje hield ik bij hoeveel energie de panelen hadden opgewekt en hoeveel geld daarmee verdiend was. Na verloop van tijd verwaterde dat helaas. De laatste keer dat ik het vastlegde was ergens in 2014.

Maar nu ik mij weer meer met mijn financiën bezighoud, heb ik ook weer interesse in de opbrengst van mijn panelen. En wat blijkt? De omvormer, een Sunny Boy van SMA, bevat nog alle gegevens sinds oktober 2012! Hoe vet is dat!

Met deze gegevens kan ik de volgende grafiekjes ophoesten.

Sinds 2013, de laatste twee maanden van 2012 neem ik niet mee, wekken de panelen gemiddeld 2.397 kWh per jaar op. Het jaar 2018 was een topjaar, misschien wel om het flopjaar 2017 te compenseren. 🙂

Tot nu toe staat 2020 op 2.303 kWh. Met november en december nog voor de boeg lijkt 2020 een gemiddeld jaar te worden.

De gemiddelde opbrengst per maand laat een redelijk voorspelbaar patroon zien. In de wintermaanden leveren de panelen het minst op, in de zomermaanden het meest. Duh!

Wat me wel opvalt is dat juni gemiddeld slechter presteert dan mei en juli. Dat is vreemd, je zou verwachten dat die maand het meeste oplevert. Als ik naar de zonne-uren in mij woonplaats kijk, dan blijkt juni in de jaren 2015 tot en met 2020 bijna altijd de zonnigste maand te zijn. Zou er iets aan de hand zijn met mijn installatie?

Rendement

En dan nu de hamvraag. Wat is het rendement van de investering in zonnepanelen? Om die vraag te beantwoorden kijk ik eerst naar wat het rendement tot nu toe is geweest. Daarna kijk ik naar het verwachte rendement na 25 jaar. De panelen schijnen namelijk zo lang mee te gaan.

De geldelijke opbrengst uitrekenen is overigens wat lastig. Ik heb namelijk geen historische gegevens van de kilowattuurprijs van de afgelopen jaren. Voor de berekening maak ik daarom maar gebruik van de prijs van Milieu Centraal en dat is 22,5 cent per kWh. In het verleden was de stroom goedkoper en in de toekomst wordt ie wat duurder, gemiddeld komen we dan vast wel aardig uit.

In de volgende tabel staat het rendement tot nu toe.

Aanschaf-€5.438,00
Subsidie€650,00
Energie (19.319 kWh * 0,225/kWh)€4.346,78
Totaal-441,22

Tot nu toe hebben de zonnepanelen me dus alleen maar geld gekost. Maar dat was te verwachten. De gemiddelde terugverdientijd was destijds zo’n tien jaar en ze liggen er nog maar acht jaar.

Hoe ziet het plaatje er over 17 jaar uit? Waneer de panelen 25 jaar oud zijn? Dat is vrij eenvoudig uit te rekenen door de energieopbrengsten te extrapoleren. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat de omvormer, de Sunny Boy, na tien jaar vervangen moet worden. Dat is in de komende 17 jaar dus nog twee keer.

Aanschaf-€5.438,00
Subsidie€650,00
Energie tot en met november 2020€4.346,78
Energie tot en met november 2037 (2.397*0,225*17)€9.168,53
Vervangen omvormer 2x-€2.000
Totaal€6.727,31

Het komt er dus op neer dat ik de investering van €6.788 die ik acht jaar geleden deed er bijna uit heb en dat ik de komende 17 jaar nog bijna evenveel verdien aan de panelen.

Een prima investering dus, die zonnepanelen.

Heb jij zonnepanelen?

Lees ook even mijn disclaimer waarin staat dat ik geen advies mag geven en je mijn schrijfsels ook niet als zodanig moet zien.

11 gedachten over “Zonnepanelen, wat levert dat op?

 1. Geen panelen hier voor ons, want een appartement. Er liggen wel wat panelen, maar die zijn van de VVE.
  Toch leuk om te zien dat je ze ook echt terug verdient. Bij de break-even even een zonnig feestje bouwen! Die dip in juni kan gedeeltelijk (niet helemaal) verklaard worden door 30 dagen ipv de 31 dagen in mei en juli.

  1. Het is zeker leuk om te zien dat het rendeert. Op de site van Milieu Centraal staat dat het rendement ongeveer 4% per jaar is. Daar kom ik nu ook op uit.

   Overigens zal het rendement iets slechter worden omdat het salderen vanaf 2023 afgebouwd gaat worden. De teruggeleverde stroom gaat geleidelijk minder opbrengen 🙁

  1. Daar was ik mij nog niet van bewust. Weer wat geleerd 🙂

   Toch denk ik dat dat niet de oorzaak is. Als ik naar de gemiddelde temperatuur in juni kijk is die 2 graden lager dan in augustus.

 2. Chris, er spelen 2 dingen in juni: de temperatuur is hoger zoals spaarolifantje al aangeeft, maar ook de hoek is anders.
  Mijn panelen liggen op een dak met een hoek van 45 graden. In juni staat de zon echter op 61 graden aan de horizon. De invalshoek tov. je zonnepanelen is dus niet meer loodrecht. Midden april staat de zon wel op 45 graden en is de invalshoek dus 90 graden (evenals eind augustus). Eind augustus is de temperatuur echter veel hoger dan in april, dus is de opbrengst lager dan in april.

  Als jouw panelen op 30 graden zouden liggen (een niet-steil dak of garage) dan is de invalshoek 90 graden in juni, maar dan speelt nog altijd het effect van de temperatuur.

  Voorbeeldje: de heetste dag van augustus was 8 augustus. Die dag leverde mijn systeem 54kwh, met een piekvermogen van 7072W. Op 20 april produceerde hetzelfde systeem 64.3kwh, met een piek van 8409W.
  Het verschil: in mijn regio werd het op 20 april 19 graden bij 13.2 uur zonneschijn.
  Op 8 augustus was er eveneens 13.3 uur zonneschijn, echter de maximale temperatuur was toen 37.0 bij mij.
  Er is dus niets aan de hand met je systeem, het voorjaar kent gewoon hogere opbrengsten (260kwh verschil tussen april en juni bij mij dit jaar)

  1. Wat je al niet leert van de reacties! Ik heb nog wat rond gesnuffeld op internet en zie op meerdere plekken grafiekjes waarbij juni ook een dip laat zien ten opzichte van de maanden mei en juli. De hoogte van de zon en de temperatuur hebben meer invloed dan ik had gedacht.

   1. De zonhoogte en temperatuur werken “sterker” dan de langere dagduur inderdaad. Bedenk ook dat in juni de zon wel langer schijnt, en niet alleen de hoek en temperatuur anders is, maar dat de zon ook opkomt en ondergaat op een andere plek: in het NO (opkomst) en NW (ondergang), en niet in het oosten of westen (maart & september) of het ZO & ZW (december).

    Bij een zuidelijk gericht systeem komt er de eerste uren dus geen direct zonlicht op, en daarom levert het relatief weinig extra op (de dagduur).

  1. Eigenlijk niet Nicole. De panelen liggen er al acht jaar. In het begin had ik dat verschil, zo’n €45/maand, moeten zien maar toen was ik financieel gezien nog niet wakker.

 3. Nog wat ervaringscijfers, hier 3,5 kWp op het dak (14 panelen * 250). Nu iets meer dan 7 jaar. Totale investering 4800 Eur (subsidie en btw terug er al af). Nu 23300 kWh opgewekt volgens de Sunny Boy van SMA. Dus investering terugverdiend. Ergo inmiddels is de tijd aangebroken om exorbitant rijk te worden -:). Wat ging er mis: lekkende panelen, al na 1 jaar, fabricagefout. Alle 14 panelen vervangen. Varistor in SMA kapot. Vervangen. Beide alsnog via garantie en dus geen kosten.

  1. De zon als geldbron, mooi hoor 🙂

   Balen dat je panelen al zo snel defect waren en ook de omvormer niet helemaal 100% was. Ik kan me voorstellen dat je je wel even achter je oren hebt gekrabt: daar verdampt mijn investering!

   Gelukkig had je garantie.

Geef een reactie